Skip to main content

Ζουμερή πορτοκαλόπιτα με σπασμένα φύλλα

Τα πορτοκάλια είναι αυτή την εποχή στα καλύτερά τους! Εκτός από φρέσκο χυμό που σίγουρα στίβετε για τα παιδάκια σας, μπορείτε να φτιάξετε και μια εύκολη και πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε (για ένα μικρό ταψί):
½ κιλό φύλλο κρούστας
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
1 ποτήρι σπορέλαιο (αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 καψουλάκια βανιλίνη
4 αβγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μερικά ψιλοκομμένα φρουί γλασέ για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό από πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 γαρίφαλα

Πώς τη φτιάχνουμε:
1. Απλώνετε τα φύλλα στον πάγκο να ξεραθούν από την προηγούμενη. Αν δεν έχετε το χρόνο, τα παίρνετε ένα ένα με τα δυο σας χέρια, τα τσαλακώνετε και τα αραδιάζετε σε ένα ταψί. Τα ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία να ξεραθούν και αφήνετε να κρυώσουν.

2. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση το μίγμα. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και ρυθμίζετε τη θερμοκρασία το φούρνου σας στους 180οC στον αέρα.

3. Σε μια λεκάνη χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη, προσθέτετε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το ξύσμα του πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν.

4. Παίρνετε τα ξεραμένα φύλλα, τα σπάζετε με τα χέρια σας και τα ρίχνετε στη λεκάνη με το μίγμα που φτιάξατε. Ανακατεύετε καλά.

5. Βουτυρώνετε το ταψί σας και αδειάζετε μέσα το τελικό μείγμα. Ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

6. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, τη χαράζετε και τη σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το σταδιακά λίγο λίγο. Όταν το απορροφήσει όλο και κρυώσει εντελώς, μόνο τότε κόβετε την πίτα και σερβίρετε.

Αν θέλετε, διακοσμείτε τα κομμάτια με ψιλοκομμένα φρουί γλασέ.

Note: Η συνταγή της πορτοκαλόπιτας ανήκει στην Χρυσούλα Παπαλέξη, και τη βρήκαμε στο sweetly.gr της Ιωάννας Σταμούλου.