Skip to main content

Βελούδινο, σπιτικό παγωτό με φράουλες

Η εποχή που πειραματιζόμαστε στην κουζίνα με διαφορετικά υλικά και συνταγές για παγωτό έφτασε! Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για παγωτό με φράουλες και θα μπει μόνιμα στη λίστα με τις αγαπημένες όλης της οικογένειας!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

1 λίτρο γάλα, 3,5%
10 κρόκους
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 λοβό βανίλιας
2 πρέζες αλάτι
90 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
500 γρ. φράουλες
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα:

50 γρ. φράουλες
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Πώς φτιάχνουμε το παγωτό φράουλας:

1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη. Ανοίγουμε τις βανίλιες στη μέση με ένα μικρό μαχαίρι και αφαιρούμε τα σπόρια. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον λοβό.
Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει.

2. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

3. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός για να μην κόψει το μείγμα. Αν θέλουμε, μπορούμε να μεταφέρουμε το γάλα με μία κουτάλα.

4. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μετράμε με ένα θερμόμετρο μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία τους 85ο C.
Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ για 3-5 λεπτά μέχρι να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία και να αρχίσει να πήζει.
Για να δούμε αν είναι έτοιμο το μείγμα, μπορούμε να βάλουμε σε ένα πιάτο λίγο από το μείγμα και να περάσουμε από πάνω το δάχτυλό μας. Αν αφήσει γραμμή τότε είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για να κρυώσει πιο γρήγορα το μείγμα μας.

5. Μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι 25x30εκ., περνώντας το από ένα σύρμα ώστε να κρατήσει τον λοβό από τη βανίλια.

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται με το μείγμα για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Ιδανικά θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 24 ώρες.

6. Μόλις παγώσει η κρέμα, καθαρίζουμε τις φράουλες, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε ένα μπολ με 2 κ.σ. επιπλέον ζάχαρη.
Περνάμε τις φράουλες από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι και βάζουμε το μείγμα στην κρέμα.

7. Βάζουμε σε δόσεις το μείγμα στην παγωτομηχανή. Δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 της μηχανής γιατί παίρνει όγκο.

Σερβίρουμε με φράουλες κομμένες στη μέση και ζάχαρη άχνη, σε κυπελλάκι ή χωνάκι.

(Πηγή: akispetretzikis.gr)