
Το βρεφικό έκζεμα, ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα, είναι μία πάθηση του δέρματος με κύρια συμπτώματα την ερυθρότητα και τον έντονο κνησμό.
Εμφανίζεται συνήθως με υφέσεις και εξάρσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου οι οποίες οφείλονται κυρίως σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα.
Εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο (παρειές και μέτωπο), το τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα.
Τα παιδιά με γνωστές αλλεργικές εκδηλώσεις ή οικογενειακό ιστορικό (πατέρας ή/και μητέρα) με αλλεργίες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση.
Η ατοπική δερματίτιδα συχνά συγχέεται με άλλα είδη δερματίτιδας, ο έντονος όμως κνησμός σε συνδυασμό με την απουσία προηγούμενης αλλεργικής εκδήλωσης μπορεί να θέσει τη διάγνωση.
Στις μισές περιπτώσεις εξαφανίζεται όταν τα παιδιά φθάνουν την ηλικία των 2-3 ετών. Εφόσον όμως επιμένει ξεκινάει η δεύτερη φάση η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κυκλικού, ελαφρά υπεγερμένου εξανθήματος το οποίο ομοιάζει με λέπια, το οποίο εντοπίζεται στο πρόσωπο και τον κορμό και το οποίο συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Το δέρμα γίνεται ολοένα και πιο σκληρό στις εκζεματικές περιοχές.
Κύριος στόχος της θεραπείας είναι η ενυδάτωση και λίπανση του ατοπικού (ξηρού) δέρματος με στόχο να κατασταλεί ο κνησμός.
-Στις ήπιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ενυδατικές κρέμες, η απομάκρυνση ερεθιστικών ουσιών (σαπούνια, ρούχα και παιχνίδια από συνθετικά υλικά κ.α.) και η χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών.
-Σε βαρύτερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η λήψη συστηματικής θεραπείας με φάρμακα και θεραπείες που καταπραΰνουν τόσο τον κνησμό (αντιισταμινικά) όσο και τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, φωτοθεραπεία).
Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής;
Αποτελεί πολύ συχνότερη δερματική νόσο από την ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα). Οφείλεται στην επαφή του δέρματος με κάποια ουσία η οποία το ερεθίζει. Το δέρμα γίνεται ερυθρό, άλλοτε οιδηματώδες, ενώ μπορεί ταυτόχρονα να εμφανίζει φυσαλίδες, διαβρώσεις, εφελκίδες και απολέπιση. Ο ερεθισμός του μπορεί να προκληθεί μετά από συνεχή επαφή του δέρματος με μία ερεθιστική ουσία (όπως σαπούνια, τροφές, φάρμακα). Το σάλιο αποτελεί ένα πολύ συχνό αίτιο ανάπτυξης δερματίτιδας εξ επαφής.
Σε αντίθεση με το έκζεμα, η δερματίτιδα εξ επαφής χαρακτηρίζεται από πιο αβληχρά συμπτώματα (ο κνησμός είναι ήπιος στις περισσότερες περιπτώσεις) ενώ η απομάκρυνση του ερεθιστικού αιτίου αρκεί για την υποστροφή της νόσου.