Skip to main content

Θα γίνει το παιδί μου σπουδαίο και τρανό;

Σίγουρα για σας είναι το πιο όμορφο και το πιο έξυπνο παιδί του κόσμου! Πώς μπορείτε όμως να το βοηθήσετε ώστε να μπορεί να ζήσει μία ευτυχισμένη ζωή; Πώς θα μπορέσετε να του διδάξετε αυτά που χρειάζονται ώστε να αντέξει τις δυσκολίες;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους (The Psychometrics Centre Cambridge Judge Business School) τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να μπορεί να πετύχει στην καριέρα του και στην προσωπική του ζωή είναι τα εξής:

Δεκτικότητα: Nα είναι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες, να ακούει τη διαφορετική άποψη πριν την απορρίψει.

Ευσυνειδησία: Nα είναι συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις του και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του όταν του αναλογούν.

Εξωστρέφεια: Nα μπορεί να στραφεί στους άλλους όταν χρειάζεται βοήθεια, να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων και να έχει κοινωνική νοημοσύνη.

Θετικότητα: Nα είναι ευχάριστος στην καθημερινότητά του, χωρίς να γκρινιάζει και να επικρίνει, να μπορεί να συνεργάζεται με άλλους ανθρώπους.

Νευρωτισμός: Nα έχει χαμηλά επίπεδα νευρωτισμού και να διατηρεί τον αυτοέλεγχό του στις δύσκολες στιγμές.

Από τα παραπάνω χαρακτηριστικά προσωπικότητας αυτό που σίγουρα θέλετε να έχει το παιδί σας είναι η ευσυνειδησία. Υπάρχουν πλέον πολλές έρευνες που καταδεικνύουν ότι το άτομο που είναι ευσυνείδητο έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχημένο στο σχολείο, να απολαύσει τη γαμήλια ευτυχία και να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία. Τα ευσυνείδητα άτομα είναι οργανωτικά, σχεδιάζουν πριν ενεργήσουν και έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την παρορμητικότητά τους. Και αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να είναι καλοί σε αυτό που κάνουν.

Ο Christopher Soto, ψυχολόγος και διευθυντής του εργαστηρίου Colby Personality Lab στο Maine υποστηρίζει ότι:

 • Η προσωπικότητα είναι κατά 50% γονιδιακή και κατά 50% σχηματίζεται από τις εμπειρίες και τη μάθηση.
 • Ακόμα και μικρές αλλαγές στην προσωπικότητα ενός ατόμου μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές επιδράσεις στις σχέσεις, στη επαγγελματική σταδιοδρομία και στην ευτυχία κάποιου.
 • Επειδή τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι σταθερά οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να επιτευχθούν.

Το πιο σημαντικό εύρημα των ερευνών είναι ότι τα θεμέλια της ευσυνειδησίας τοποθετούνται κατά την παιδική ηλικία. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι δεν ευθύνονται μόνο τα γονίδια για την ευσυνειδησία των παιδιών μας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τα μεγαλώνουμε.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να είναι ευσυνείδητο:

 • Αναθέστε του δουλειές. Να στρώνει το κρεβάτι, να τακτοποιεί το δωμάτιο.
 • Μιλάτε καθημερινά για το πρόγραμμα της ημέρας.
 • Θέστε σταθερούς και σαφείς στόχους τους οποίους να μπορεί να τηρήσει.
 • Διδάξτε του την αξία της βοήθειας. Ξεκινήστε ζητώντας του να βοηθήσει εσάς ή το μικρότερο αδερφάκι του. Μάθετέ του να ζητά και να δέχεται βοήθεια όταν έχει κάποια δυσκολία.
 • Μάθετέ του την αξία της ποινής όταν γίνεται μία παράβαση.
 • Μην αντιμετωπίζετε το παιδί σας σαν να είναι η εξαίρεση σε κάθε κανόνα. Αν το παιδί σας αντιγράψει από τον διπλανό του, έχει κάνει μία παράβαση για την οποία πρέπει να τιμωρηθεί. Δεχτείτε το. Μην ψάχνετε δικαιολογίες.
 • Όταν το παιδί σας αποτύχει σε κάτι που ανέλαβε, επιτρέψτε του να στενοχωρηθεί πρώτα πριν το παρηγορήσετε. Και συζητήστε μαζί του τι έμαθε από αυτήν την αποτυχία του, ώστε να μην το επαναλάβει.
 • Αποτελέστε πρότυπο για το παιδί σας, τηρώντας τα deadlines στη δουλειά σας, όντας συνεπείς στα ραντεβού σας, προετοιμάζοντας και οργανώνοντας τις ενέργειές σας.
 • Μιλήστε του συχνά για τις επιλογές και για τα θετικά ή αρνητικά μιας απόφασης.
 • Διδάξτε τους την κοινωνική ευσυνειδησία. Αυτό που κάνουμε έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους που ζουν στην κοινότητά μας, στη χώρα μας.
 • Μιλήστε του για την αξία της επιμονής και του αυτοελέγχου και επιβραβεύστε τη γενναιότητα και την περιέργειά του.

Βάλτε ως βασικό στόχο της ανατροφής των παιδιών σας την ευσυνειδησία και θα είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα τους έχετε κάνει!