Skip to main content

Το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς»

Όταν τα παιδιά είναι στο λύκειο, οι ζωές τους αλλάζουν δραματικά. Θέλουν περισσότερη ανεξαρτησία. Τότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να σκεφτείτε για τον εαυτό σας τι θέλετε να κάνετε: νεα ενδιαφέροντα, καινούριαδουλειά, εθελοντισμός και ταξίδια είναι στη λίστα των νέων εμπειριών που σας περιμένουν.

Όσο απελευθερώνονται τα παιδιά σας τόσο απελευθερώνεστε και εσείς! Μια θετική πλευρά είναι ότι ενώ είναι τα παιδιά ακόμη στο λύκειο, οι γονείς έχουν το χρόνο να διερευνήσουν τις επιλογές τους με ηρεμία. Αν δεν αισθάνεστε αρκετά έτοιμοι να αρχίστε κάτι καινούριο, πάρετε το χρόνο που χρειάζεστε και κάντε το όταν θελήσετε. Μην περιμένετε όμως μέχρι το παιδί σας να φύγει από το σπίτι για να ξεκινήσετε τη δική σας διαδικασία προσαρμογής, καθώς όσο πιο γρήγορα αναλάβετε δράση για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών σας, τόσο καλύτερα θα είστε συναισθηματικά.

Αρχίστε την προετοιμασία όσο η φωλιά είναι ακόμα γεμάτη!

Για τους γονείς που δεν έχουν προγραμματίσει τίποτα, να μερικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της άδειας φωλιάς:

Κάντε μια λίστα των ρόλων που έχετε στη ζωή. Εδώ περιλαμβάνονται οι ρόλοι για τους οποίους επενδύουμε χρόνο και ενέργεια, όπως ο/η σύζυγος, η αδελφή ή ο αδελφός, η κόρη ή ο γιος, ο φίλος, ο γείτονας, το μέλος της αθλητικής ομάδας, ο ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου, το επάγγελμά μας, και τυχόν άλλοι ρόλοι που μπορείτε να σκεφτείτε. Αναλογιστείτε ποιούς από αυτούς τους ρόλους θα είστε σε θέση να εμπεδώσετε ακόμη περισσότερο. Θα μπορούσατε επίσης να επικεντρωθείτε στην καριέρα σας ή να γίνετε πιο δραστήριο μέλος της κοινότητας.

• Δημιουργήστε μια λίστα με νέα ενδιαφέροντα. Συνδεθείτε με άλλους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Η μακρόχρονη ανατροφή των παιδιών σας έχει «σκουριάσει» λίγο ως προς τις «εξωσχολικές» δραστηριότητες. Θυμηθείτε τα ενδιαφέροντα που είχατε πριν αποκτήσετε παιδιά.

Προγραμματίστε δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνετεσυναισθήματα «απώλειας», έτσι μην περιμένετε να αισθάνεστε εξ’ αρχής «ενθουσιασμένοι». Ωστόσο, συμμετέχοντας σε καινούριες δραστηριότητες και αποκτώντας νέα ενδιαφέροντα επιταχύνετε την συναισθηματική προσαρμογή σας και μετριάζετε το κενό που αισθάνεστε, τόσο στο σπίτι όσο και μέσα σας.

• Αποδεχτείτε τη θλίψη. Είναι αναμενόμενο να έχετε μια αίσθηση κενού και απώλειας όταν τα παιδιά εγκαταλείπουν το σπίτι. Η θλίψη είναι μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης και προσαρμογής. Αν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε ένα καλό κλάμμα, κάντε το, και μετά ξεπεράστε το. Ενώ θεωρείται ΟΚ να είστε θλιμμένοι για όσο χρόνο χρειάζεστε, μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να κολλήσει σε αυτό. Η διαδικασία πένθους θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Εάν κλαίτε συχνά και δεν μπορείτε καθόλου να ξεπεράσετε την θλίψη, είναι πιθανό να εμφανίσετε συμπτώματα κατάθλιψης. Μιλήστε στο γιατρό σας για αυτό, γιατί η κατάθλιψη είναι πλέον αντιμετωπίσιμη.

• Αναζητώντας στήριξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, θα θελήσετε να στραφείτε σε άλλους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με το σύζυγό σας ή με φίλους που έχουν περάσει από την ίδιαφάση. Σίγουρα θα αισθάνονται και οι ίδιοι την απώλεια. Είναι πολύ σημαντική η εξασφάλιση στήριξης, τόσο από την οικογένεια και από φίλους όσο και από άλλους. Οι ομάδες υποστήριξης, η onlineκοινότητα και η συμβουλευτική βοηθούν να μετατόπισετε την εστίαση από το παιδί που έφυγε πάλι στον εαυτό σας.

• Επικοινωνείστε με τα παιδιά σας. Είναι καλό να γνωρίζουν τα παιδιά ότι μας λείπουν, χωρίς όμως να τα επιβαρύνουμε συνεχώς με την αίσθηση της απώλειας όπως την βιώνουμε εσείς. Μην επιβαρύνετε το παιδί σας, αλλά προσέξτε να μην πάτε στο άλλο άκρο δίνοντας του την αίσθηση ότι έχετε εντελώςξεπεράσει την απουσία του. Συνεχίστε να μιλάτε στα παιδιά σας και κάντε τα να συνειδητοποιήσουν ότι θα είστε πάντα εκεί όταν σας χρειαστούν!

• Αναθερμάνετε τη σχέση σας. Περάστε χρόνο επικεντρώνοντας στη σχέση σας με το σύντροφό σας. Είστε πάλι μαζί! Εάν δεν είστε συνηθισμένοι να περνάτε χρόνο μαζί, μπορεί να αισθάνεστε σαν ξένοι. Οι γονείς χάνουν ξαφνικά τον στόχο τους όταν αλλάζουν οι συνθήκες της ζωής τους που περιστρέφονταν συνεχώς γύρω από τα παιδιά τους. Αυτή είναι η ευκαιρία να ξαναβρείτε ο ένας τον άλλον.

Θυμηθείτε ότι δεν επιδιώκετε απλώς να "αντικαταστήσετε" το παιδί σας με μια άλλη πτυχή της ζωής σας: την εργασία σας, τα κατοικίδιά σας ή τα χόμπυ σας. Προσπαθήστε να βρείτε μια υγιή ισορροπία. Ο νέος τρόπος ζωής πρέπει να περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και άσκηση. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Στο παρελθόν τα παιδιά ήταν στην πρώτη γραμμή και τα πάντα ήταν προσανατολισμένα γύρω τους. Τώρα ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τι χρειάζεστε εσείς!

Και να θυμάστε ότι αν τα παιδιά σας είναι έτοιμα και πρόθυμα να προχωρήσουν προς τα εμπρός, αυτό αντανακλά χρόνια φροντίδας, αγάπης και καλής ανατροφής!