Skip to main content

Στραπατσάδα: Γρήγορη και άκρως καλοκαιρινή

Τόσο απλό να τη φτιάξεις, κι όμως τόσο απίστευτα νόστιμη, η στραπατσάδα σε στέλνει με μερικές μόνο πιρουνιές πίσω στην παιδική σου ηλικία. Τα παιδιά σας σίγουρα θα τη λατρέψουν!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

4 ώριμες και σφικτές ντομάτες
6 αυγά
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κούπας τρίμματα φέτας
αλάτι
πιπέρι
φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα

Πώς τη φτιάχνουμε:

1. Για να φτιάξουμε τα αυγά στραπατσάδα (καγιανάς), πρώτα αποφλοιώνουμε τις ντομάτες περνώντας τη λάμα του μαχαιριού πάνω στην ντομάτα, σαν να την ξυρίζουμε χωρίς να την κόβουμε, έτσι βοηθάμε τη φλούδα να φύγει εύκολα. Έπειτα χαράζουμε λίγο την ντομάτα και τραβάμε τη φλούδα. Κόβουμε τις ντομάτες σε καρεδάκια.

2. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, αφήνουμε τις ντομάτες για περίπου 10΄ ώστε να πιουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

3. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τις ντομάτες με το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε, διαλύοντας το μείγμα, και σιγοψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά. Δεν παραψήνουμε την στραπατσάδα γιατί στεγνώνει.

4. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο.

Τα μυστικά για αφράτη στραπατσάδα:
• Οι ντομάτες να είναι ώριμες και σφιχτές, ψιλοκομμένες σε μικρά κομματάκια και όχι πολτοποιημένες.

• Κρατήστε έξω τα σπόρια και τα πολλά ζουμιά της ντομάτας.

• Είναι βασικό να ψήσετε τη ντομάτα στο τηγάνι πριν βάλετε το λάδι και τα αυγά, ώστε να στεγνώσει και να καραμελώσει σαν παχιά σάλτσα με μικρά κομματάκια ντομάτας.

• Χαμηλώστε τη φωτιά όταν ρίξετε το λάδι και τα αυγά και ανακατεύετε συχνά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάνουν σώμα (να σταθεροποιηθούν) για λίγα λεπτά τα αυγά .

• Μην παραψήνετε τα αυγά γιατί στεγνώνουν πολύ και χάνει η στραπατσάδα την αφράτη υφή της.

• Σερβίρετε τη στραπατσάδα πάνω σε φέτα ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο ή φρυγανισμένο). Με το ψωμί είναι το κάτι άλλο, γιατί τραβάει τυχόν υγρασία.

• Το τυρί είναι προαιρετικό όπως και τα διάφορα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριά, κολοκυθάκι). Αν βάλετε λαχανικά θα τα προσθέσετε αφού στεγνώσετε καλά τη ντομάτα μόνη της στο τηγάνι. Τότε θα ρίξετε το λάδι και θα σοτάρετε τα λαχανικά.

(Πηγή: argiro.gr)