
Ξεχάστε το κλασικό πεϊνιρλί που τρώγατε μέχρι τώρα! Στο www.theveggiesisters.gr ανακαλύψαμε μια σούπερ συνταγή με δύο διαφορετικές γεμίσεις, για να φτιάξουμε μόνες μας πεντανόστιμο vegan πεϊνιρλί!
Υλικά για 6 πεϊνιρλί:
για την ζύμη
520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. νερό
20 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
1φακελάκι μαγιά
για την γέμιση:
σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
ντοματίνια, κρεμμύδια, ελιές
ή
ώριμο αβοκάντο χτυπημένο με λεμόνι και σκόρδο
ντοματίνια, κουκουνάρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζω το νερό, την μαγιά και την ζάχαρη κι ανακατεύω. Αφήνω για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτω το μισό αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύω και μετά ρίχνω το λάδι.
Κατόπιν ρίχνω και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνω, αλείφω το μπολ με λάδι, τοποθετώ μέσα την ζύμη, σκεπάζω το μπολ και περιμένω για 1 ώρα να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί.
Κατόπιν την χωρίζω σε 6 κομμάτια (περίπου 140 γρ. το καθένα), σχηματίζω στρογγυλές μπάλες και ανοίγω μακρόστενα με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τυλίγω τα πλαϊνά και τέλος τις δύο άκρες, ενώνω σε βαρκούλες. Απλώνω την σάλτσα κι από πάνω βάζω τα υπόλοιπα υλικά.
Στην δεύτερη εκδοχή βάζω λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη και σκόνη σκόρδου και θα απλώσω την κρέμα αβοκάντο και τα υπόλοιπα υλικά μετά το ψήσιμο. Τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 230C στον αέρα για 15 περίπου λεπτά.
Καλοφάγωτα!