
Απόγευμα στο σπίτι, ξεχνάμε για λίγο το σχολείο, στρωνόμαστε στα χαλιά, βγάζουμε τα επιτραπέζια, παίζουμε και απολαμβάνουμε μερικά λαχταριστά, αφράτα λουκουμαδάκια- τέλεια;
Τα υλικά που χρειαζόμαστε:
500 ml χλιαρό νερό
1 κ.σ. ξηρή μαγιά
½ κ.γλ. ζάχαρη
600 γρ. αλεύρι, μαλακό, κοσκινισμένο
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα:
μέλι και κανέλα
Πώς τα φτιάχνουμε:
1. Σε ένα μπολ βάζουμε 100 ml από το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνουμε το μπολ κατά μέρος για 10 – 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και τη βανίλια. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό ή όσο «πάρει», μέχρι να φτιάξουμε έναν μέτριο χυλό σχετικά πυκνό. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι ο χυλός να φουσκώσει καλά και να εμφανιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνειά του.
3. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε άφθονο λάδι, μέχρι η στάθμη του να φτάσει λίγο πιο πάνω από τη μέση του σκεύους. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει και να αρχίσει να αχνίζει.
4. Ρίχνουμε το χυλό σε δόσεις, ως εξής: Βάζουμε στη χούφτα μας μια ποσότητα χυλού, κλείνουμε σφικτά τη χούφτα σε γροθιά, πάνω από τη λεκάνη με το χυλό, και με ένα κουτάλι παίρνουμε την ποσότητα που θα βγει από την επάνω μεριά της γροθιάς μας. Η ποσότητα αυτή είναι ένας λουκουμάς.
Ρίχνουμε την κουταλιά στο καυτό λάδι. Συνεχίζουμε με άλλους 5 – 6 λουκουμάδες που φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τους τηγανίζουμε για 3 – 4 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τους μέσα στο λάδι, μέχρι να φουσκώσουν, να ανέβουν στην επιφάνεια και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τον υπόλοιπο χυλό, βάζοντας κάθε φορά στο λάδι μέχρι 7 – 8 κουταλιές χυλού.
5. Βάζουμε τους λουκουμάδες σε μια μεγάλη πιατέλα, και τους πασπαλίζουμε με μέλι και κανέλα.
(Πηγή: dinanikolaou.gr)