Skip to main content

Ποιοτικός χρόνος: Τι σημαίνει και πόσος είναι αρκετός για τα παιδιά;

«Βλέπω τα παιδιά μου 2 ώρες το σαββατοκύριακο αλλά περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί!» άκουσα μια μέρα να λέει μια εργαζόμενη μαμά. Τι σημαίνει, όμως, ποιοτικός χρόνος και πόσες ώρες είναι αρκετές τόσο για τα παιδιά όσο και για εμάς τις ίδιες;

Στην εποχή μας ο χρόνος έχει γίνει σχεδόν ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να τους αφιερώνουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Ψυχολόγοι και παιδαγωγοί εξηγούν ότι η διάρκεια του χρόνου που περνούν μαζί δεν είναι τόσο σημαντική όσο είναι η ποιότητα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο χρόνο κι αν προσφέρουμε στα παιδιά μας, αυτά θέλουν κι άλλο!

Πόσο χρόνο πρέπει να περνάω με το παιδί μου;

Όσο περισσότερο μπορείς. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στην οικογένειά μας δεν είναι κάτι που μπορεί απλά να «στριμωχθεί» στην ατζέντα μας, όπως μια έκτακτη επαγγελματική συνάντηση. Δεν μπορούμε απλά να πούμε «Τώρα ξεκινάει η ‘'ώρα του παιδιού’', ας το κάνω κι αυτό να τελειώνω».

Τι σημαίνει ποιοτικός χρόνος;

Είναι οι στιγμές που οι γονείς είναι παρόντες στο «εδώ και τώρα». Μακριά από κάθε άλλο ερέθισμα, αφοσιώνονται στη στιγμή που μοιράζονται με τα παιδί τους. Οι στιγμές που μοιράζονται εμπειρίες, και κάνουν δραστηριότητες μαζί, οι οποίες αποτελούν πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά και συμβάλλουν στην εξέλιξή τους και στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς- γνωσιολογικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό. Άλλωστε το από κοινού παιχνίδι αποτελεί από μόνο του έναν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης οικογενειακών δεσμών και βελτίωσης ποιότητας ζωής.

Πώς θα μετατρέψω τον χρόνο μου σε «ποιοτικό»;

Όχι ότι είναι κακό για έναν γονιό να κυλιέται στο πάτωμα ή να βλέπει καρτούν στο σινεμά, όμως ο χρόνος που επιλέγει να αφιερώνει στην οικογένειά του δεν χρειάζεται να είναι πάντα διασκεδαστικός μέχρι εξαντλήσεως.

Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι είμαστε οι γονείς και όχι οι φίλοι τους. Δεν χρειάζεται να είμαστε η πιο συναρπαστική παρέα για τα παιδιά μας. Απλά να τους προσφέρουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας, ακόμα κι αν ασχολούμαστε με «βαρετές» δραστηριότητες, όπως το μπάνιο ή το διάβασμα.

Από τους γονείς τα παιδιά έχουν ανάγκη να αντλήσουν κυρίως ένα αίσθημα ασφάλειας. Κι αυτό πηγάζει από την ικανοποίηση των πιο βασικών τους αναγκών, όπως το φαγητό, το μπάνιο, το ντύσιμό τους.

Η «χρυσή» τομή ανάμεσά τους είναι να κάνετε το καθημερινό πρόγραμμα όσο πιο διασκεδαστικό μπορείτε. Έτσι, θα περνάτε ευχάριστα μαζί με το παιδί, ενώ ταυτόχρονα θα κάνετε όλα όσα είναι απαραίτητα και του χαρίζουν ασφάλεια. Αυτό που θέλουν να ξέρουν είναι ότι η μαμά και ο μπαμπάς τους βρίσκονται δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές, στις μικρές μάχες που χρειάζεται να δώσουν κάθε μέρα.

Αναθεωρήστε τις προτεραιότητές σας

Ακόμα κι αν αφιερώνετε πολλές ώρες στη δουλειά σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε μερικά λεπτά, αρκεί να σηκωθείτε 15 λεπτά πιο νωρίς το πρωί και να φάτε πρωινό με τα παιδιά σας. Ή να μη στρώσετε τα κρεβάτια και να τους διαβάσετε μια μικρή ιστορία.

Σε εσάς μπορεί να ακούγονται λίγα, αλλά για τα παιδιά είναι πολύτιμα.

Παίξτε

Το παιχνίδι είναι η πιο αναπτυξιακή δραστηριότητα του παιδιού προσχολικής ηλικίας. Είναι ο φορέας ανάπτυξης και ο τρόπος που τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές μορφές παιγνιδιού: μοναχικό, κοινωνικό, κινητικό, εξερευνητικό, με κανόνες, φανταστικό ή συμβολικό.
Το φανταστικό ή συμβολικό παιγνίδι είναι η πιο σημαντική μορφή παιγνιδιού κατά την προσχολική ηλικία γιατί λειτουργεί εξισορροπητικά και ψυχοθεραπευτικά. Το παιδί μεταφέρεται από την πραγματικότητα στη σφαίρα της φαντασίας, υποδύεται ρόλους που του απαγορεύουν οι κοινωνικές συμβατικότητες λόγω του νεαρού της ηλικίας του και λυτρώνεται από τις εντάσεις που του δημιουργούν οι κανονισμοί και οι απαγορεύσεις.

Επικοινωνήστε

Μιλήστε με τα παιδιά σας για οτιδήποτε τα ενδιαφέρει: για την ημέρα τους στο σχολείο, τα χόμπι τους, τους φίλους τους, δίνοντας έτσι ώθηση στον διάλογο και την επικοινωνία. Προβληματίστε, κάνετε μαζί υποθέσεις, εξερευνήστε, εξάγετε συμπεράσματα. Εκφράστε σκέψεις και συναισθήματα.

Μοιραστείτε δραστηριότητες

-Βγαίνετε με τα παιδιά περίπατο και κάνετε εκδρομές στη φύση. Αξιοποιείστε κάθε ευκαιρία που προσφέρεται για δημιουργική έκφραση με βάση τις κοινές εμπειρίες, ζωγραφική, κατασκευή μοντέλου, κατασκευές με άχρηστα υλικά.
-Αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού, με το στρώσιμο του τραπεζιού, με την περιποίηση των φυτών και του κήπου.
-Υποδυθείτε μαζί χαρακτήρες που περιγράφουν τα βιβλία ή που βλέπετε σε παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση. Παίζετε κουκλοθέατρο με αυτοσχέδιες κούκλες
-Παρακολουθείτε μαζί τα προγράμματά τους στην τηλεόραση, σχολιάστε τα αρνητικά στοιχεία και πρότυπα ώστε ο ρόλος σας να είναι καθαρτικός και να αμβλύνετε τις αρνητικές επιδράσεις αρνητικών προτύπων πάνω στην παιδική ψυχή.