Skip to main content

Εφηβεία 12ος - 18ος χρόνος

Η εφηβεία αποτελεί το τελικό στάδιο μετάβασης ενός παιδιού στην ενήλικο ζωή.

Οι σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου αλλά και στις νοητικές λειτουργίες οδηγούν σε μεγάλες συναισθηματικές μεταπτώσεις και συνοδεύονται από διάθεση για έντονη αμφισβήτηση των καθημερινών συνηθειών.

Οι κοινωνικές επαφές διαφοροποιούνται σημαντικά και θα παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αλλάζει πολύ συχνά τις παρέες του σε μία προσπάθεια να βρει την κοινωνική ομάδα που του ταιριάζει. Συχνά τα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά από τον κοινωνικό τους περίγυρο αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι περισσότερα από ότι μπορούν να φιλτράρουν. Έτσι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακόβουλων γνωριμιών που θα οδηγήσουν σε πρωτόγνωρες για αυτά, αρνητικές εμπειρίες. Προσπαθήστε να φιλτράρετε τις επαφές και τις δραστηριότητες των παιδιών σας σε αυτή την ηλικία, αλλά φροντίστε να το κάνετε με διακριτικό τρόπο γιατί μην ξεχνάτε πως τα παιδιά σας σταδιακά μεγαλώνουν και θέλουν ελεύθερο χρόνο και χώρο. Εσείς επιτρέψτε τους να έχουν τον τελευταίο λόγο στις επιλογές τους, προσπαθώντας ωστόσο να τους δώσετε κάποιες γενικές κατευθύνσεις σε αυτές.

Για πρώτη φορά θα έχετε να αντιμετωπίσετε την αμφισβήτηση των παιδιών σας. Σε τίποτα δεν θα είστε καλοί για αυτά, ότι κάνετε θα τους φταίει και όλες αυτές οι αντιδράσεις θα σας προκαλούν στρες και άγχος. Ωστόσο αν προσπαθήσετε να θυμηθείτε τη δική σας εφηβεία θα καταλάβετε ότι τα παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία ψάχνουν τις εναλλακτικές απαντήσεις για να μπορέσουν να επιλέξουν αυτό που πραγματικά τους ταιριάζει.

Θα παρατηρήσετε ότι τα παιδιά σας σταδιακά προτιμούν να παραμένουν ξύπνια έως πολύ αργά τη νύχτα. Η μεταβολή αυτή του κιρκαδιανού κύκλου οφείλεται κυρίως στις εκλυόμενες ορμόνες οι οποίες είναι άφθονες σε αυτή την ηλικία. Προσπαθήστε να καταπραΰνετε αυτή την ανωμαλία προσφέροντας στο παιδί σας πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας οι οποίες δε θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο το διάβασμα. Η σωματική και πνευματική καταπόνηση θα τα εξαντλούν σε ικανοποιητικό βαθμό επιτρέποντάς τους να κοιμηθούν νωρίτερα. Έτσι δε θα έχετε προβλήματα με την παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων και με τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού σας.

Σε αυτή την ηλικία μεταβάλλεται σημαντικά και η σεξουαλική ωρίμανση του ανθρώπου. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θα έχει για πρώτη φορά σεξουαλική επαφή μέσα στο ηλικιακό αυτό φάσμα. Η καθοδήγησή σας θα βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν τις δυσάρεστες εμπειρίες. Η απαγόρευση της σεξουαλικής πράξης εκτός από παρωχημένη μπορεί να καταστρέψει κυριολεκτικά την δυνατότητα επικοινωνίας με το παιδί σας και αυτό μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες για αυτό. Προσπαθήστε να εξηγήσετε τις υπάρχουσες επιλογές, να τους δώσετε να καταλάβουν πότε θα είναι πραγματικά έτοιμα για κάτι τέτοιο και κυρίως πώς να προφυλαχθούν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

 • Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου: O ειδικός μας απαντά σε 6 βασικές απορίες σας
  30 March 2017

  Πότε πρέπει να γίνεται; Είναι επικίνδυνο; Μήπως το εμβόλιο προκαλεί καρκίνο; Οι απορίες σας σχετικά με το εμβόλιο για τον ιό των κονδυλωμάτων (καρκίνος του τραχήλου της μήτρας) είναι πολλές και ο

 • Η ανάπτυξη του παιδιού σας απο το 12ο έως το 18ο χρόνο
  23 June 2016

  Η εφηβεία αποτελεί το τελικό στάδιο μετάβασης ενός παιδιού στην ενήλικο ζωή.

  Οι σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου αλλά και στις νοητικές λειτουργίες