Skip to main content

Παχυσαρκία: Γιατί τα Ελληνόπουλα νοσούν;

Με αφορμή τη χθεσινή, 11/10, Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας είναι καλό να καταλάβουμε όλοι μας ότι η παχυσαρκία θεωρείται διαταραχή της διατροφής και ότι κατατάσσεται από την Ιατρική στις νόσους.

Η παχυσαρκία ορίζεται σαν υπερβολική συσσώρευση λίπους που καθορίζεται και αντικειμενικά από συγκεκριμένους πινακες, γραφήματα και δείκτες με πιο γνωστό τον δείκτη μάζας σώματος ή ΒΜΙ.

Δυστυχώς η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία στο κομμάτι που αφορά στην παιδική παχυσαρκία έχει «κατακτήσει» υψηλές θέσεις που κατά καιρούς έχουν αγγίξει και την πρωτιά σε επίπεδο Ευρώπης, ανάλογα και με την ηλικιακή ομάδα που μελετάται, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σταθερά πάντα μέσα στις πρώτες 5 θέσεις! (σ.σ. άλλες χώρες είναι το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία).

Οι περισσότερες, λοιπόν, μελέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που περιλαμβάνουν την Ελλάδα συγκλίνουν στα ποσοστά αυτά:

4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Κυρίως μελετήθηκαν οι ηλικίες 6-10 ετών αλλά ανάλογα ποσοστά παρατηρούνται και στην εφηβεία! Με τους ρυθμούς αυτούς προβλέπεται ότι το 2045 οι θάνατοι που οφείλονται στην παχυσαρκία θα είναι περισσότεροι από τα ναρκωτικά ή τον HIV.

Τα αίτια της παχυσαρκίας αναζητούνται στα εξής:
-Κληρονομικότητα
-Οργανικά αίτια, π.χ. υποθυρεοειδισμός, σύνδρομα

αλλά κυρίως στον σύγχρονο τρόπο ζωής:

- Έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Δεν τρώει πια μαζί η οικογένεια, δεν καταναλώνει πλήρη, κύρια γεύματα, ούτε σπιτικό φαγητό. Παρασκευάζει γρήγορο φαγητό μακριά από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής.
- Τα παιδιά ήδη από τη σχολική ηλικία καταργούν το πρωινό, καταναλώνουν έτοιμα σνακ, φαστ φουντ με μεγάλα μεγέθη μερίδας, υπερθερμιδικά σε συνδυασμό με σακχαρούχα αναψυκτικά.
- Το παιδί μένει μόνο του στο σπίτι χωρίς την επίβλεψη των γονιών του που εργάζονται αλλά με την επίβλεψη βοηθητικού προσωπικού, ή της γιαγιάς. Αυτό έχει σαν συνέπεια και την ενασχόληση αρκετών ωρών με την τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε συνδυασμό με παράλληλη κατανάλωση υπερθερμιδικών σνακ. Παράλληλα εκτίθεται σε αντίστοιχες διαφημίσεις φαγητού.
- Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει η μειωμένη άθληση και δραστηριότητα εκτός σπιτιού.

-Το σχολείο δείχνει μειωμένη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση (με εξαιρέσεις βέβαια) σε συνδυασμό με την ύπαρξη κυλικείων με ακατάλληλες τροφές.
-Τελευταία μελετάται και έχει διαπιστωθεί η σημαντική επίδραση διαφόρων παραγόντων κατά την ενδομήτριο ζωή, καθώς και η κατάσταση παχυσαρκίας ή μη της εγκύου για την μελλοντική εκδήλωση παχυσαρκίας κατά την εξωμήτριο ζωή.
-Τέλος, οι χαμηλές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης οδηγούν σε κατανάλωση φθηνής υπερθερμιδικής τροφής.

Να σημειωθεί πως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης έχει εμφανιστεί κατακόρυφη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας την τελευταία πενταετία!

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, είναι πολλαπλές:
Αφορούν αυτό που ονομάζουμε μεταβολικό σύνδρομο με άμεσα καρδιολογικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις. Υπόψιν, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αίτια θανάτου παγκόσμια.

Συγκεκριμένα:

1. Συμβάλλει στην αύξηση της χοληστερόλης, προκαλεί δισλιπιδαιμία, δηλαδή αύξηση των λιπιδίων του αίματος, δηλαδή της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

2. Προκαλεί σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ: Το λίπος αυξάνει την αντίσταση της δράσης της ινσουλίνης, δηλαδή παράγεται ινσουλίνη κανονικά από το πάγκρεας που θα μεταβολίσει το σάκχαρο, αλλά δεν μπορεί να δράσει.

3. Δημιουργεί μακροπρόθεσμα προβλήματα στις αρθρώσεις και στα οστά με καταπόνηση της άρθρωσης, φθορά, δυσκολία στην κίνηση και την άσκηση, κακή επίδοση, κούραση.

4.Προκαλεί δυσκολία στον ύπνο- τα παιδιά ξυπνούν κουρασμένα και νευρικά.

Εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι ψυχολογικές επιπτώσεις:

Τα παιδιά αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους, εμφανίζουν κατάθλιψη, βουλιμία, ανορεξία, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, κάνουν κοινωνική απόσυρση. Το θέμα αποδοχής από το υπόλοιπο σύνολο των παιδιών συχνά καταλήγει σε bullying.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

Τα λιποκύτταρα που αποθηκεύουν το λίπος δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Στην παχυσαρκία έχουμε μεγάλο αριθμό λιποκυττάρων που έχουν την τάση στην ενήλικο ζωή να αυξάνουν τον όγκο τους.
Αν μπει ένα παιδί στην εφηβεία με μεγάλο αριθμό λιποκυττάρων, έχει μεγαλύτερη τάση στην παχυσαρκία. Έτσι τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά παραμένουν παχύσαρκα σε όλη τους τη ζωή σε ποσοστό > 50%.

Για αυτό, λοιπόν, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή απ' όλους μας, και ιδιαίτερα τους γονείς, για την πρόληψη αυτής της κατάστασης εστιάζοντας συστηματικά σε όλους εκείνους τους παράγοντες που την δημιουργούν.

Δεν ξεχνάμε ότι:
Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΝΟΣΟΣ και ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΛΙΠΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟΞΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.