Skip to main content

Ο μικρός Ιάπωνας που γεννήθηκε 268 γραμμάρια

Η είδηση της επιβίωσης του μικρού Ιάπωνα έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Από τη χώρα του εξαπλώθηκε με ταχύτητα φωτός σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα κι από εκεί έφτασε και στη δική μας. Είναι λίγες μέρες τώρα που διαβάζουμε και ακούμε μία από τις πιο συγκλονιστικές και αισιόδοξες περιπέτειες.

Ο μικρός γεννήθηκε μόλις 268 γραμμάρια στις 24 εβδομάδες κύησης και πέντε μήνες αργότερα πήρε εξιτήριο όντας καλά στην υγεία του! Πρόκειται για το πιο μικρό νεογέννητο αγόρι που κατάφερε να πάρει εξιτήριο σε καλή κατάσταση υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους ειδήσεις συχνά εστιάζουν στο συγκλονιστικό γεγονός της επιβίωσης, αφήνουν όμως μετέωρο το θέμα της υγείας που στις περιπτώσεις της εξαιρετικής προωρότητας είναι ομολογουμένως επίφοβο.

Η ιστορία του μικρού ήρωα

Ο πιτσιρίκος ζύγιζε μόλις 268 γραμμάρια, όταν γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2018 στις 24 εβδομάδες κύησης, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κεϊό στο Τόκυο. Μέσα σε 5 μήνες το μωρό δεκαπλασίασε το βάρος του και έφτασε τα 3.238 γραμμάρια, όντας έτοιμο να βγει από τη μονάδα, απ’ όπου είναι και η φωτογραφία.

Στον 5ο μήνα της κύησης οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το έμβρυο είχε σταματήσει να μεγαλώνει και εκτίμησαν ότι ήταν προτιμότερο να γεννηθεί με καισαρική. Ήταν ένα επικίνδυνο στοίχημα, όπως δήλωσε η μητέρα του αγοριού στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης: «Είμαι πολύ χαρούμενη που πήρε τόσο βάρος γιατί ειλικρινά δεν ήμουν καθόλου σίγουρη ότι θα επιβιώσει».

Ο Τακέσι Αριμίτσου, ο γιατρός που παρακολουθούσε το νεογέννητο τόνισε ότι οι αποφάσεις που αφορούν τα εξαιρετικά πρόωρα απαιτούν σύνεση και ηθική, άλλα παραδέχτηκε πως ο ίδιος λειτουργεί πάντα με το εξής κριτήριο: «ακόμη και ένα μωρό που γεννιέται πάρα πολύ μικρό, έχει μία πιθανότητα να φύγει από το μαιευτήριο υγιές».

Το πιο μικρό μωρό που φεύγει σώο και υγιές από το μαιευτήριο

Σύμφωνα με το διεθνές μητρώο που τηρείται από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν με βάρος μικρότερο των 300 γραμμαρίων και που μετά από πολύμηνη παραμονή στο νοσοκομείο, κατάφεραν να πάρουν εξιτήριο χωρίς προβλήματα υγείας: στη Γερμανία το 2009 (274 γρ.), καθώς και στην Ιαπωνία το 2009 (297 γρ.), το 2011 (294 γρ.) και το 2015 (289 γρ). Το αγόρι όμως που γεννήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, είναι το μωρό με το μικρότερο βάρος γέννησης που βγήκε από το νοσοκομείο σώο και αβλαβές.

Επιβίωση και κίνδυνοι μακροχρόνιων προβλημάτων

Ο δείκτης επιβίωσης νεογέννητων με βάρος κάτω των 300 γρ. παραμένει πολύ χαμηλός, παραδέχεται η ομάδα του Τόκυο. Υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην εξαιρετικά μεγάλη προωρότητα και τη θνησιμότητα. Η επιβίωση των πρόωρων, που αγγίζει το 99% την 32η-34η εβδομάδα και το 94% την 27η-31η εβδομάδα κύησης, είναι μόλις 60% στις 25 εβδομάδες κύησης και πέφτει κάτω από το 1% για τα πρόωρα που γεννιούνταν πριν από την 24η εβδομάδα.

Τα ποσοστά αυτά εξηγούνται από το γεγονός ότι τα όργανα των νεογέννητων είναι ακόμη ανώριμα. Ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες και το έντερο δεν είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα που προστατεύει τον οργανισμό από τις μολύνσεις, δεν έχει ολοκληρωθεί επαρκώς. Μέσα στις ΜΕΝΝ, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες, βάζοντας τα νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες όπου δημιουργούνται κατά το δυνατόν συνθήκες ανάλογες με αυτές της μήτρας και προσφέρονται εντατική φροντίδα, αναπνευστική υποστήριξη και πολύ προσεκτική ιατρική παρακολούθηση.

Μόλις η κρίσιμη περίοδος της παραμονής στο νοσοκομείο περάσει ωστόσο, τα παιδιά αυτά πρέπει να βρίσκονται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον κατά τα πρώτα χρόνια.

Μία πρόωρη γέννηση μπορεί να συνεπάγεται προβλήματα τα οποία ποικίλλουν από το ένα παιδί στο άλλο και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της γνωστικής και ψυχοκινητικής τους ανάπτυξης.

(Πηγή: 31ebdomades.gr)