Skip to main content

Νόστιμο και πανεύκολο banana bread

Τι κάνετε με τις μπανάνες όταν ωριμάζουν; Σας έχουμε μια νοστιμότατη ιδέα: Κάντε τις μπανανόψωμο ή αλλιώς, banana bread που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

125 γραµ. λιωμένο βούτυρο
200 γραµ. καστανή ζάχαρη (ή μαύρη ζάχαρη)
2 αυγά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
1 κ.γλ. υγρή βανίλια
1/2 κ.γλ. κανέλα
220 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1/3 κ.γλ. αλάτι
100 γραµ. γιαούρτι (ή ξινόγαλο)
3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
3 μέτριες ώριμες μπανάνες
100 γραµ. καρύδια χοντροκομμένα

Πώς φτιάχνουμε το banana bread:

1. Βάζουμε το λεμόνι στο γιαούρτι κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί για 5′.

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις ή στους 160 °C στον αέρα.

3. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 23Χ12 εκ. για να έχει το κλασικό banana bread σχήμα.

4. Σε ένα μικρό μπολ, πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις πολύ ώριμες μπανάνες. Αφήνουμε στην άκρη.

5. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και τη ζάχαρη. Με το σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

6. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την βανίλια και την κανέλα. Με το σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν να γίνουν κρέμα.

7. Χωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι με ένα κουτάλι.

8. Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα. Απαλά ανακατεύουμε με το σύρμα. Δεν πρέπει να ανακατεύουμε για πολλή ώρα γιατί θα γίνει πολύ ελαστική η ζύμη του banana bread.

9. Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι, τις πολτοποιημένες μπανάνες και τα καρύδια. Απαλά ανακατεύουμε το μείγμα του banana bread.

10. Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα και 10′ περίπου.

Καλή όρεξη!

(Συνταγή: argiro.gr)