
Το να καταλαβαίνουμε το παιδί μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να μάθουμε ως γονείς. Είναι βασικό να έχουμε κατά νου ότι το παιδί μας έχει μία δική του, μοναδική προσωπικότητα που παραμένει στα βασικά της στοιχεία σταθερή καθ 'όλη τη ζωή του.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταλάβουμε το παιδί μας είναι να το παρατηρήσουμε καθώς κοιμάται, τρώει ή παίζει…
Ας ψάξουμε παρατηρώντας το, για τα σταθερά χαρακτηριστικά του….
Ποιες δραστηριότητες του αρέσουν καλύτερα;
Πώς θα περιγράφατε τον χαρακτήρα του;
Είναι γι’ αυτό η προσαρμογή στις αλλαγές εύκολη ή χρειάζεται χρόνο για να εξοικειωθεί;
Το να έχουμε χρόνο να μιλήσουμε με τα παιδιά μας όσο το δυνατόν περισσότερο είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση πληροφοριών από αυτά, ώστε να καταφέρουμε να τα κατανοήσουμε περισσότερο. Στην περίπτωση των μικρών παιδιών, απαιτείται λιγότερο ο προφορικός λόγος και περισσότερο η έκφραση του προσώπου και η γλώσσα του σώματος για να κατανοήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Στα μεγαλύτερα παιδιά, χρησιμοποιώντας ερωτήσεις τα ενισχύουμε να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με μας.
Η αυτοεκτίμηση είναι ένα σημαντικό κλειδί για την επιτυχία στη ζωή μας. Έτσι και η ανάπτυξη μιας θετικής αυτο-εικόνας ή υγιούς αυτοεκτίμησης είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για την ευτυχία και την επιτυχία των παιδιών και των εφήβων. Με το φροντίζουμε να διατηρούμε μία θετική σχέση γονέα-παιδιού παρέχουμε το απαραίτητο πλαίσιο και την αναγκαία υποστήριξη που χρειάζεται ένα παιδί για να αναπτύξει έναν υγιή σεβασμό ως προς τον εαυτό του και τους άλλους.
Στα παιδιά αρέσει πολύ να περνούν χρόνο με τους γονείς τους. Τα κάνει να αισθάνονται ξεχωριστά. Έτσι, είναι καλό να ως γονείς να φροντίζουμε να βρίσκουμε χρόνο να παίζουμε με τα παιδιά μας σε τακτική βάση. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει χρόνο με κάθε ένα παιδί ξεχωριστά, αν έχουμε πάνω από ένα παιδί, αλλά και ομαδικό χρόνο με όλα τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι. Αν είστε μόνοι γονείς ή έχετε ένα μόνο παιδί, καλέστε περιστασιακά την οικογένεια ή τους φίλους σας για να παίξετε.
Τέλος, οι επιλογές που κάνει ένα παιδί, δεν είναι τυχαίες. Ειδικότερα οι φίλοι που επιλέγει ανάμεσα από μία ομάδα παιδιών, π.χ. από την τάξη του, δείχνουν σημαντικές πληροφορίες για τα είδη ανθρώπων που προτιμάει, νιώθει κοντά τους και αναπτύσσει σχέσεις μαζί τους. Αν αφουγκραστούμε τον τρόπο που κοινωνικοποιείται και τα είδη των σχέσεων που δημιουργεί, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα και την προσωπικότητα του παιδιού μας.
Ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Gibran : «Τα παιδιά σας ….έχουν τις δικές τους σκέψεις…. Ίσως να παλεύετε να τους μοιάσετε, αλλά μην αναζητήσετε να τα κάνετε να σας μοιάσουν. Γιατί η ζωή δεν πάει προς τα πίσω, ούτε χρονοτριβεί με το χθες».