Skip to main content

Το μωρό μου κλαίει: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης

Το κλάμα για τα βρέφη είναι ο βασικός τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας τους. Δεν έχουν άλλο τρόπο για να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, αλλά και να μας πουν τι τα ενοχλεί!

Τις περισσότερες φορές, το κλάμα του μωρού μας μάς προκαλεί ανησυχία και άγχος, ιδιαίτερα αν είμαστε νέοι γονείς, κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό.

Οι πρώτες μέρες στο σπίτι είναι απαιτητικές, και είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε το κλάμα. Όσο περνάει ο καιρός όμως, γνωριζόμαστε καλύτερα με αυτόν τον μικρούλη, νέο ανθρωπάκο, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την ένταση και τον τρόπο κλάματός του και μας είναι ευκολότερο να καταλάβουμε τι θέλει να μας εκφράσει με το κλάμα του.

Για ποιους λόγους μπορεί να κλαίει το μωρό μας:

1. Πείνα (Παρόλο που γλύφει τα χεράκια του και ψάχνει να βρει το στήθος με το κεφαλάκι του, αν κάποιος αμφιβάλλει για το αν πεινάει, έρχεται το κλάμα να μας το επιβεβαιώσει!)

2. Δίψα (Ο θηλασμός καλύπτει και τη δίψα του και μας το δείχνει ζητώντας τον!)

3. Πιάστηκε το κορμάκι του (Μέσα στο αμνιακό υγρό κολυμπούσε με άνεση, στο κρεβατάκι πιάνεται εύκολα!)

4. Πόνος ή δυσφορία (Στην κοιλίτσα ή οπουδήποτε αλλού)

5. Κολικός (Εδώ το κλάμα είναι έντονο και έχει μεγάλη διάρκεια κάποιων ωρών).

6. Αέρια και κινητικότητα του εντέρου (Είναι κάτι άγνωστο για εκείνο μέχρι τώρα, αφού όσο ήταν στην κοιλίτσα έκανε μόνο τσίσα!)

7. Νύστα

8. Κρύο ή ζέστη (Δεν έχει άλλο τρόπο να μας πει ότι κρύωσε ή ζεστάθηκε)

9. Λέρωσε την πάνα του ( Δύσκολα ένα μωράκι θα διαμαρτυρηθεί γιατί βράχηκε η πάνα του, αφού είχε μάθει 9 μήνες να είναι βρεγμένο! Εάν όμως συγκαεί, τότε είναι διαφορετικά! Ενοχλείται αρκετά και το δείχνει!)

10. Θέλει παρέα ή αγκαλίτσα (9 μήνες είχε μάθει να είστε αυτοκόλλητοι, τώρα αισθάνεται την απουσία σας και σας ζητάει!)

11. Αισθάνεται μοναξιά

12. Θέλει να του δείξουν αγάπη

13. Αισθάνεται φόβο ή τρόμαξε

14. Νιώθει ανασφάλεια

15. Θέλει να παίξετε ή να ασχοληθείτε μαζί του (Στα βρέφη αλλά και στα παιδιά αρέσει πολύ να τραβούν την προσοχή μας!)

Γιατί κλαίει την ώρα του φαγητού

Κάποια μωρά κλαίνε και φαίνονται ανήσυχα την ώρα του φαγητού. Εάν θηλάζετε, θα μπορούσε να είναι βοηθητική η βελτίωση της θέσης ή της προσκόλλησης του παιδιού στο στήθος. Κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται κακή θέση, σε παλινδρόμηση γάλακτος, σε υπερπαραγωγή γάλακτος από την μαμά, ή σε σύγχυση θηλών, που μπορεί να συμβεί εάν εκτός του θηλασμού χρησιμοποιείται π.χ. και η θηλή του μπιμπερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπερδεύεται το μωράκι μεταξύ των δύο θηλών.

*Συμβουλευτείτε και ζητήστε βοήθεια από μία μαία, σύμμαχό σας στον θηλασμό.

Πώς πρέπει να ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του; Αυτό που είναι σημαντικό να κάνουμε είναι να ανταποκρινόμαστε και να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας ζητάει. Δεν έχει σημασία αν τις πρώτες φορές δεν καταλαβαίνουμε τι θέλει να μας πει! Σημασία έχει να του πούμε: "Μωράκι μου, προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που χρειάζεσαι", έτσι ώστε να νιώθει ότι είμαστε εκεί γι αυτό!

Τα βρέφη δεν κλαίνε γιατί έχουν κακομάθει, ούτε θα κακομάθουν παίρνοντάς τα αγκαλιά, όταν την έχουν ανάγκη. Την αγκαλιά δεν την μαθαίνουν αφού γεννηθούν,αλλά την ξέρουν ήδη μέσα από την κοιλιά, αφού η μήτρα σας τα κρατούσε αγκαλιά 9 μήνες... Είναι απλώς κάτι που τους λείπει!

Είναι σημαντικό, λοιπόν, το μωρό μας να αισθάνεται ότι είμαστε εκεί γι' αυτό, όταν μας χρειάζεται. Και όχι το αντίθετο, δίνοντάς του το μήνυμα ότι "Κλαίω - Δεν κλαίω, δεν υπάρχει ανταπόκριση, άρα δεν εκφράζομαι".

Πώς να ηρεμήσω το μωρό που κλαίει;

1. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τι είναι αυτό που σας ζητάει, δοκιμάζοντάς τα ένα – ένα, και ανταποκριθείτε σε αυτό.

2. Βάλτε το μωρό σας να θηλάσει. Εκτός από την πείνα, είναι ανακουφιστικό σε περίπτωση πόνου και καλύπτει στο μωρό σας και την αίσθηση της ασφάλειας.

3. Κρατήστε το μωρό σας κοντά στο σώμα σας, μιλήστε του, τραγουδήστε του ή λικνίστε το.

4. Πηγαίνετε βόλτα με το καρότσι ή με το αυτοκίνητο. Τα περισσότερα μωρά αποκοιμούνται στο αυτοκίνητο!

5. Ξεντύστε το μωρό σας και κάντε του μασάζ στην κοιλίτσα, εάν έχει ενόχληση.

6. Προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή, κάνοντας κάποιον ήχο.

7. Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο.

8. Ζητήστε βοήθεια από μία μαία, ώστε να σας συμβουλεύσει εξατομικευμένα και συγκεκριμένα για το δικό σας παιδί, σχετικά με το κλάμα του ή με τον θηλασμό.