Skip to main content

Μεσογειακή διατροφή: ο σύμμαχος κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Διατροφικές έρευνες των τελευταίων χρόνων δείχνουν πως η χώρα μας κρατάει παγκοσμίως τα πρωτεία στο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών (44% για τα αγόρια και 38% για τα κορίτσια ηλικίας 5-17 ετών). Η οικονομική κρίση, το πρόχειρο φαγητό, η έλλειψη χρόνου από πλευράς των εργαζόμενων γονιών, οδήγησαν στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών της μέσης ελληνικής οικογένειας με θλιβερό αποτέλεσμα την εξάπλωση της παιδικής παχυσαρκίας.

Η λύση στο πρόβλημα αυτό, βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στις διατροφικές παραδόσεις της χώρας μας, τις οποίες όμως φαίνεται να ξεχνάμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί τη βάση του ελληνικού διαιτολογίου εδώ και αιώνες και ενισχύει αποδεδειγμένα την άμυνα και την ανάπτυξη του οργανισμού. Βασίζεται στην κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών (όπως φρούτα και λαχανικά) και στο μετριασμό της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή των λιπαρών οξέων (μονοακόρεστων) στη μεσογειακή δίαιτα και θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, καθώς φαίνεται ότι προστατεύει από την αύξηση των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης (LDL). Το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε τη μεσογειακή διατροφή στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητά της σε παγκόσμια κλίμακα.

Η βασική διατροφή ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να περιλαμβάνει γάλα και γαλακτοκομικά για να προσλαμβάνει την ποσότητα ασβεστίου που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη τους σκελετού (350mg). Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να δίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα (200mgασβεστίου) και ένα γαλακτοκομικό προϊόν με ανάλογη περιεκτικότητα σε ασβέστιο (π.χ. ένα μικρό κεσεδάκι γιαούρτι ή μία μερίδα τυρί). Πέρα από το γάλα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να δίνονται 4 μερίδες τροφών πλούσιων σε άμυλο (δημητριακά, μακαρόνια, πατάτα, ψωμί κλπ), 4 μερίδες φρούτων ή/και λαχανικών και πρωτεΐνη (κρέας). Η τελευταία θα πρέπει να δίνεται σε ποσότητες περίπου ίσες με 1.1 g/κιλό βάρους του παιδιού. Καλό είναι να αποφεύγεται η καθημερινή κατανάλωση κρέατος (περιορισμός στις 4 φορές την εβδομάδα).

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν από μόνα τους να ρυθμίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες (πρόσληψη τροφής) και επομένως δε χρειάζεται κάποιος συγκεκριμένος υπολογισμός στη θερμιδική πρόσληψη. Ωστόσο θα πρέπει να τρέφονται με βάση το διαιτολόγιο της μεσογειακής δίαιτας, αποφεύγοντας τα έτοιμα φαγητά, τα τηγανητά που περιέχουν υψηλές ποσότητες trans-λιπαρών οξέων και τις τροφές με γλυκαντικές ουσίες. Το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας γιατί παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μέχρι το μεσημέρι. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βάση σε αυτό, ώστε να είναι πλήρες και ισορροπημένο (πλούσιο σε γαλακτοκομικά και σε υδατάνθρακες, π.χ. δημητριακά ή ψωμί, φρούτο, μέλι).

Σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να αποκλείεται τίποτα από τη διατροφή των παιδιών σχολικής ηλικίας (π.χ. όσπρια, ψάρι, χόρτα κ.α.) γιατί με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προτίμησης προς περισσότερο εύγευστα φαγητά, τα οποίο όμως συνήθως περιέχουν και περισσότερες θερμίδες.

Η μέση ενεργειακή κατανάλωση που είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών είναι περίπου 1.715 θερμίδες ημερησίως για τα αγόρια ηλικίας 4-6 ετών και για τα κορίτσια 1.545 θερμίδες ημερησίως. Αντίστοιχα για τα αγόρια ηλικίας 7-10 ετών είναι 1.970 θερμίδες ημερησίως, και για τα κορίτσια 1.740 θερμίδες ημερησίως.

Τελικά αυτό που πρέπει όλοι οι γονείς να γνωρίζουμε είναι ότι η αυξημένη πρόσληψη τροφής δε δημιουργεί υγιή, αλλά αντίθετα ασθενή παιδιά. Η εξισορρόπηση των θερμίδων και η σωστή αναλογία των επιμέρους τροφών είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και την ανάπτυξη του σώματος. Φροντίστε τη διατροφή του παιδιού σας και χαρίστε του μία υγιή, φυσιολογική ζωή.