Skip to main content

Μαρμελάδα σύκο όπως τη φτιάχνει η γιαγιά

Η μυρωδιά της συκιάς είναι για μένα Καλοκαίρι. Ίσως γιατί η γιαγιά μου είχε μια τεράστια συκιά έξω από το κουζινάκι της αυλής της και το είχαμε εύκολο να σκαρφαλώσουμε και να φτάσουμε ακόμα και αυτά στα ψηλότερα κλαδιά.

Μεγάλη η χαρά μου όταν στην εξοχή ένας γείτονας μας φέρνει τα νοστιμότερα σύκα από τη συκιά στην αυλή του. Και ακόμα μεγαλύτερη όταν βλέπω την κόρη μου να τα τρώει!

Τι γίνεται όμως με τα παραγινωμένα σύκα; Μια ωραιότατη μαρμελάδα για το πρωινό μας!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:
1 κιλό σύκα
600 γραμμ. ζάχαρη
χυμός από 1/2 λεμόνι

Πώς τη φτιάχνουμε:
1. Πλένουμε τα σύκα μας, τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ σκεπασμένα με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε για 10-12 ώρες.

2. Βάζουμε τα σύκα μας σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύουμε μέχρις ότου δούμε ότι έχει δέσει η μαρμελάδα μας.

3. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι ανακατεύοντας ελαφρά.

4. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με τη μαρμελάδα μας και την αφήνουμε να κρυώσει.

Yummy tips:

* Μια φίλη μου βάζει τα σύκα σε κομματάκια, με τη φλούδα και γίνεται τέλεια η μαρμελάδα της.

* Προσθέστε και λίγη αρμπαρόριζα- θα χαρίσει έξτρα γεύση.

* Δοκιμάστε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη από όση βάζει η γιαγιά - τα σύκα είναι αρκετά γλυκά από μόνα τους!