Skip to main content

Κριτσανιστή γλυκιά κολοκυθόπιτα

Σε όσες από εσάς περίσσεψε η ψίχα από την κολοκύθα του Halloween ή απλά σας αρέσει να μαγειρεύετε εποχιακά, δοκιμάστε συνταγές με κολοκύθα, αλμυρές, ή γλυκιές όπως αυτή η παριανή λυρόπιτα!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:
4 χωριάτικα φύλλα
4 φύλλα κρούστας
1 ½ κιλό κολοκύθα γλυκιά (λύρα) τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
1 φλ. ελαιόλαδο
1 ½ φλ. σταφίδες ξανθές και μαύρες ανάμεικτες
1 ½ φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
½ φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
1 φλ. ζάχαρη
2 κ.σ. κοφτές κανέλα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
2-3 πρέζες γαρύφαλλο
άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Πώς τη φτιάχνουμε:
1. Για τη νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα, τσαλακώνουμε τα 4 φύλλα κρούστας, τα βάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 15′, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια.

2. Ζεσταίνουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την κολοκύθα για 10′, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν όλα τα υγρά της. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

3. Προσθέτουμε τα σπασμένα φύλλα κρούστας, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, το σουσάμι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε καλά.

4. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το 1 χωριάτικο φύλλο. Το λαδώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση. Καλύπτουμε με τα δυο χωριάτικα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε. Κλείνουμε την πίτα, γυρίζοντας τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην επιφάνειά της. Χαράζουμε σε μερίδες, ραντίζουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε και πεταχτά με τα δάχτυλα ραντίζουμε σταγόνες νερού σε όλη την επιφάνεια της πίτας.

5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για περίπου 50′ , μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα ολόκληρη από τη βάση του ταψιού.

6. Αφού κρυώσει, αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

(argiro.gr)