Skip to main content

Κουρκουμάς: Τι προσφέρει και τι μπορούμε να φτιάξουμε με αυτόν;

Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι ο κουρκουμάς αποτελεί ένα από τα βασικά μπαχαρικά στην ινδική κουζίνα και ότι χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες κουζίνες ανά τον κόσμο. Ξέρετε όμως πόσο ωφέλιμος είναι;

Ο κουρκουμάς προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa, και ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Περιέχει ενώσεις που ονομάζονται κουρκουμινοειδή, με σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες τόσο για το σώμα, όσο και για τον εγκέφαλο:

✔️Είναι αντιφλεγμονώδης

✔️Με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση

✔️Βοηθάει στην απαλλαγή ή τη μείωση των συμπτωμάτων ενός κοινού κρυολογήματος

✔️Καλός για την υγεία της καρδιάς

Μερικές ιδέες για να τον εντάξουμε στη διατροφή μας:

- Στο ρύζι, την κινόα, τα ζυμαρικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουρκουμά.

- Βάλτε κουρκουμά στα smoothies.

- Προσθέστε τον στα λαδερά ή στα ψητά λαχανικά και στις πατάτες.

- Ο κουρκουμάς ταιριάζει καταπληκτικά στις σούπες.

- Όταν νιώθετε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είσαστε ήδη κρυωμένοι, σε ένα φλιτζάνι τσάι, ανακατέψτε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι. Πιείτε το ζεστό 2-3 φορές την ημέρα.

Extra Tip: Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι για να απορροφηθεί 100% ο κουρκουμάς, χρειάζεται να προσθέσουμε ταυτόχρονα και λίγο μαύρο πιπέρι.