Skip to main content

Κορωνοϊός: Πάμε στον παιδίατρο ή όχι;

Τις ημέρες που διανύουμε όλοι έχουμε καταλάβει ότι "μένουμε σπίτι". Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Πηγαίνουμε στον παιδίατρό μας; Κάνουμε τον προγραμματισμένο εμβολιασμό; Τι οδηγίες έχουν πάρει οι παιδίατροι και τι πρέπει να γνωρίζουμε οι γονείς;

Διαβάζουμε προσεκτικά την ανάρτηση του παιδίατρου και προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστα Νταλούκα:

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, στείλαμε στους παιδιάτρους και κοινοποιήσαμε τον κ Υπουργό υγείας και σε όλους τους φορείς Υγείας, τις πιο κάτω συστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των ιατρείων των παιδιάτρων από δω και πέρα.
Το πιθανότερο είναι την Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει και το ίδιο μέτρα για το ίδιο θέμα.

Οφείλουμε όμως να ενημερώσουμε ότι πολλά ιατρεία στερούνται από μάσκες, γυαλιά και αντισηπτικά αφού δεν υπάρχουν στην αγορά.

Συμβουλές προς τους παιδιάτρους:

1. Τηρείστε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής στα ιατρεία (αντισηπτικά, μάσκες, επιφάνειες, παιχνίδια κλπ).
2. Περιορίστε στο ελάχιστο την δραστηριότητα στο ιατρείο.
3. Ενημερώστε τους γονείς τηλεφωνικά ότι η περίοδος αυτή απαιτεί την απομόνωση στο σπίτι και μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος, πρώτα να σας τηλεφωνούν και μετά να έρχονται στο ιατρείο σας, αν εσείς το προτείνετε.
4. Χρησιμοποιείστε για ΟΛΑ τα περιστατικά απλής παρακολούθησης παιδιών και εμβολιασμών γάντια μιας χρήσεως και κατάλληλη μάσκα. Εξηγείστε στους γονείς ότι δεν νοσείτε, αλλά αυτό το κάνετε για να προστατεύσετε το παιδί και τους ίδιους από πιθανή μετάδοση, στην περίπτωση που έχετε μολυνθεί και δεν το γνωρίζετε.
5. Για ΟΛΑ τα λοιμώδη περιστατικά χρησιμοποιείστε γάντια μιας χρήσεως, μάσκα, γυαλιά και μπλούζα μακριά με μακριά μανίκια.
6. Στην αρχή και στο τέλος του ιατρείου σας απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες με αντισηπτικό, όπως και τα παιχνίδια.
7. Για τα λοιμώδη περιστατικά, κυρίως αυτά που σας αναφέρουν πυρετό, βήχα και συνάχι, να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ζητήστε τηλεφωνικά να ενημερωθείτε για το ιστορικό του παιδιού και στην συνέχεια αποφασίστε προσωπικά αν θα εξετάσετε το παιδί. Οι επισκέψεις να κανονίζονται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και να μη συνωστίζονται παιδιά και γονείς στο χώρο αναμονής.
8. Παιδιά με ήπια συμπτώματα λοίμωξης παραμένουν στο σπίτι με «τηλεφωνική παρακολούθηση» (όπως προτείνει ο ΕΟΔΥ).
9. Τα πολύ σοβαρά περιστατικά (που μάλλον δε θα υπάρξουν σε παιδιά) να εκτιμώνται στο ιατρείο μας κατόπιν ραντεβού ή να πηγαίνουν απευθείας στο νοσοκομείο κατόπιν οδηγιών μας.
10. Δεν δεχόμαστε ιατρικούς επισκέπτες την περίοδο αυτή.
11. Συνιστούμε στους γονείς «ένας συνοδός με κάθε παιδί».
12. Αναστέλλουμε τη λειτουργία μας για χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών υγείας κλπ όταν αυτό δεν είναι απολύτως αναγκαίο.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα νοσήματα που προστατεύονται από εμβολιασμό συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την ζωή των παιδιών, ιδιαίτερα των βρεφών και των νηπίων. Για τον λόγο αυτό:
1. Είναι απαραίτητο ΟΛΟΙ οι βασικοί εμβολιασμοί να εξυπηρετούνται κανονικά.
2. ΜΟΝΟ αν πρόκειται για μακρινές αναμνηστικές δόσεις μπορείτε να τις αναβάλετε για λίγο αργότερα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εξάπλωσης της νόσου, διότι μπορεί να μην έχουμε θανάτους από τον ιό στις ηλικίες αυτές, αλλά η ήπια νόσηση και κυρίως τα ασυμπτωματικά παιδιά με το μεγάλο ιϊκό φορτίο μεταδίδουν και μπορεί να μολύνουν το παιδίατρο και όσους περιμένουν στην αίθουσα αναμονής.

Δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι, αν κάποιος από εμάς κολλήσει υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει διασπορά του ιού σε πολλά άλλα παιδιά ή σε μέλη της οικογένειάς του.

Όλα τα παιδιά να τα θεωρείτε ύποπτα μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Έχει συμβεί παιδί να έχει επισκεφθεί 4 διαφορετικά ιατρεία και ήταν θετικό, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια πρόληψη.

Για την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία
Αντρέας Κωνσταντόπουλος - Πρόεδρος

Για την Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής
Αντωνία Χαρίτου – Πρόεδρος

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Κώστας Νταλούκας