
Ο πανικός αποτελούσε πάντα κακό οδηγό στις αποφάσεις μας, και εν προκειμένω, στην επιδημία του κορωναϊού, οφείλουμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να ακούμε με προσοχή τους ειδικούς.
Ας διαβάσουμε προσεκτικά την ανάρτηση που έκανε (8/3) η παιδίατρος και συνεργάτις μας, Άννα Παρδάλη:
"...καθώς η επιδημία του κορωναϊού εξελίσσεται και εν αναμονή νέων οδηγιών του επιχειρησιακού σχεδιασμού των αρχών, θα ήθελα να τοποθετηθώ για τις μέχρι τώρα εξελίξεις:
1. Είναι σαφές ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν ιδιαίτερο, ως προς τη μεταδοτικότητα, ιό και όταν κατασταλάξουν σε κάποιο βαθμό τα συμπεράσματα από τα δεδομένα, θα γνωρίζουμε τα ακριβή στοιχεία, ως προς τη θνητότητά του, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες για τις οποίες υπάρχει η μέγιστη ανησυχία.
Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος ιός είναι, όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο έγκριτος επιστήμονας Ηλίας Μόσιαλος τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα, ένας "πανικοϊός" που συνοδεύεται - θα συμπλήρωνα εγώ- από τον πανικό της πληροφορίας!
ΟΜΩΣ: Σε όποιο βαθμό έως τώρα έχουμε εκτιμήσει, υπερεκτιμήσει ή υποεκτιμήσει τα έως τώρα δεδομένα, γεγονός είναι ότι οι ασθενείς κάθε μέρα όλο και αυξάνουν, και οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους επίσης. Στις συνέπειες, πέρα από αυτές στην υγεία των ανθρώπων, εγώ θα πρόσθετα και τις επαγώμενες (από τα μέτρα περιορισμού, χαμένων εργατοωρών, την πληγείσα παραγωγή, την ανάγκη αυξημένων για τη συγκεκριμένη κρίση δαπανών κτλ) συνέπειες, που κατά την εκτίμησή μου θα οδηγήσουν σε σοβαρή δυσχέρεια μέχρι ίσως απρόβλεπτα σοβαρού βαθμού πλήξη της παγκόσμιας οικονομίας...
2. Σε ό,τι αφορά τις φωνές των "ειδικών" που δημόσια εκφράζουν την άποψή τους, θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη σοβαρότητα και προσοχή στο τι ο καθένας "ειδικός" λέει, με την ευθύνη που φέρει ο λόγος και η θέση του ως opinion leader απέναντι στον γενικό πληθυσμό.
Σε μια χρονική στιγμή που έχει πλέον αρχίσει να συμβιβάζεται η καθημερινότητα του καθενός μας και ο σχεδιασμός της καθώς και η ψυχολογία του με τα καθημερινά δελτία της εξέλιξης της επιδημίας,
φωνές από επιστήμονες όπως η κα Γιαμαρέλου που μίλησε ως απλός πιστός και όχι ως επιστήμονας έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη και θα πρέπει να σκέπτονται τις όποιες συνέπειες των λεγομένων τους και να θυμούνται ότι πάνω απ' όλα ερωτήθηκαν ως επιστήμονες!
Είναι απόλυτα σεβαστά τα θέματα πίστεως στον κάθε άνθρωπο, επιστήμονα ή μη, αλλά σημαντική είναι επίσης και η έννοια του σεβασμού του αγαθού της υγείας, στην οποία η χριστιανική πίστη προσδίδει μεγάλη αξία! Ειδικά όταν οι έγκριτοι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά πώς έχουν οι βασικοί κανόνες μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και πώς αυτά επηρεάζουν τη Δημόσια Υγεία!
3. Η προσωπική μου, λοιπόν, θέση ως επιστήμονας της Υγείας είναι πως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους φορείς που ηγούνται του επιχειρησιακού σχεδιασμού αυτής της κρίσης και να ακολουθούμε τις οδηγίες, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από μεγάλη, ακόμη συνοσηρότητα (γρίπη και το παράλληλο αυτής σύμπαν) μέχρι να νιώσουμε ότι έχουμε κατακτήσει τον έλεγχο σε όποιο βαθμό είναι εφικτό!
Αυτό σημαίνει ότι ακολουθούμε τις οδηγίες και ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟ αλλά με ψυχραιμία! Έχουμε εξάλλου αρκετά αισιόδοξα σημεία όπως το ότι, με εξαίρεση δυστυχώς τους ηλικιωμένους ανθρώπους, η νόσος διαδράμει ήπια αλλά και την εμπειρία από το παρελθόν του ιού SARS και του ιού MERS με μεγαλύτερη τότε θνητότητα, που τελικά είχαν αίσια κατάληξη.
4. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως καθώς ο καιρός θα προχωράει και με σύμμαχο τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών λόγω εποχής και καθώς θα υπάρχει ενός βαθμού "εξοικείωση" (normalization το ονομάζουν οι επιστήμονες αυτό) με τον ιό, θα "στρογγυλέψουν" ίσως οι εκτιμήσεις και ενδεχομένως να το αντιμετωπίζουμε (και δεν μιλώ για την κατ' ουσία αντιμετώπιση, αλλά την αντίδραση του κόσμου) ως μια ακόμη γρίπη που ίσως και πολλοί να αψηφούν!
Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν -π.χ. στη χώρα μας περίπου 100 άνθρωποι από την "κοινή" γρίπη που στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσιοι, καθώς μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων που κατέληξαν από λοίμωξη αναπνευστικού, ιδιαίτερα στην επαρχία, δεν πιστοποιήθηκαν ποτέ ως γρίπη κι όμως στην πλειοψηφία τους τα θύματα αυτά δεν είχαν δυστυχώς καν εμβολιαστεί για τη γρίπη, γιατί προφανώς την αψηφούσαν! Το άλλο άκρο δηλαδή...
5. Θέλω να είμαι αισιόδοξη για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού, στο άμεσο μέλλον με παρασκευή και χρήση εμβολίου, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, και κάθε λοιμώδες νόσημα που μπορεί να προληφθεί!
Και βέβαια δεν θέλω εδώ να σχολιάσω τις θεωρίες συνωμοσίας περί δημιουργίας του ιού σε σκοτεινά υπόγεια με σκοπό την πώληση του εμβολίου! Απλή, στοιχειώδης λογική των πραγμάτων λέει ότι η νόσος "πουλάει" πιο πολύ από τον εμβολιασμό!
Σ υ μ π ε ρ α σ μ α τ ι κ ά λοιπόν: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ με τις οδηγίες των φορέων! Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη δυνατότητα αντιμετώπισης της νέας αυτής κατάστασης που έχει προκύψει στη ζωή μας και η οποία επανεκτιμάται και επαναπροσδιορίζεται καθημερινά! Εδώ είμαστε και βλέπουμε...".