Skip to main content

Ημερολόγιο κύησης - 8ος μήνας

32η εβδομάδα: Το μωρό σας έχει σταδιακά αρχίσει να παίρνει θέση και προετοιμαζόμενο για τον επερχόμενο τοκετό. Το κεφάλι του θα πρέπει να είναι προς τα κάτω στις περισσότερες γυναίκες. Οι πνεύμονες έχουν αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό αυξάνοντας εκθετικά την επιβίωση των νεογνών σε περίπτωση τοκετού. Από αυτή την εβδομάδα μπορείτε να πραγματοποιήσετε το Doppler του τρίτου τριμήνου για να διαπιστώσετε ότι το μωρό σας είναι σε καλή κατάσταση. Εφόσον δεν το έχετε ήδη κάνει, συνεννοηθείτε με το γυναικολόγο σας για το που θα γεννήσετε.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα δύσπνοιας και η συχνή τάση να ουρήσετε έχουν γίνει πιο έντονα καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει. Τα κάτω άκρα πρήζονται πιο συχνά και για αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφεύγετε να κάθεστε ακίνητη σε όρθια θέση για πολύ ώρα. Οι συστολές Braxton Hicks συνεχίζονται, ωστόσο μέχρι τώρα οι περισσότερες γυναίκες τις έχουν συνηθίσει και δεν ανησυχούν για αυτές. Φροντίστε να πίνετε συχνά υγρά και αποφεύγετε την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

33η εβδομάδα: Το έμβρυο έχει πλέον ανοιχτά τα μάτια όταν δεν κοιμάται. Αρχίζει να συγχρονίζει τις αναπνευστικές και καταποτικές κινήσεις. Τα οστά του γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά και ο εγκέφαλός του έχει πλέον αναπτυχθεί πολύ. Έχει ξεπεράσει τα 2 κιλά σε βάρος. Σε αυτή την εβδομάδα μπορείτε να πραγματοποιήσετε το Doppler του τρίτου τριμήνου, εφόσον δε το έχετε πράξει ήδη, για να διαπιστώσετε ότι το μωρό σας αναπτύσσεται φυσιολογικά.Συνεχίστε να μετράτε περιστασιακά την αρτηριακή σας πίεση και να αναφέρετε στο γυναικολόγο σας πιθανές αυξήσεις της.

Συμπτώματα

Η διάταση της μήτρας από το έμβρυο που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο σας προκαλεί έντονη δύσπνοια όταν πραγματοποιείτε εργασίες που είναι πιο απαιτητικές. Αποφύγετέ τις. Ο μεταβολικός σας ρυθμός είναι πολύ αυξημένος με αποτέλεσμα να ζεσταίνεστε πολύ. Παρόλα αυτά αποφύγετε την άμεση έκθεση σε κλιματιστικά ή ανεμιστήρες. Αντ` αυτού προτιμήστε ένα δροσερό περιβάλλον. Ορισμένες γυναίκες ξεχνάνε πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται αδέξιες. Μην αγχωθείτε, μόλις γεννήσετε η μεταβολή στις ορμόνες σας θα σας επαναφέρει στη φυσιολογική σας δραστηριότητα.

34η εβδομάδα: Το μωρό σας αναγνωρίζει τα τραγούδια και τους ρυθμούς που σας κάνουν ευδιάθετη. Μάλιστα εάν τα τραγουδήσετε και εσείς θα αντιδράσει με χαρά και θα το αισθανθείτε να κλωτσάει έντονα! Εφόσον δεν έχετε ήδη πραγματοποιήσει το Doppler του τρίτου τριμήνου φροντίστε να το κάνετε. Ο γυναικολόγος σας φυσιολογικά θα σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε μία καλλιέργεια κολπικού υγρού για να αποκλειστεί η πιθανότητα αποικισμού του κόλπου από Στρεπτόκοκκο της ομάδας Β, ενός βακτηρίου που είναι πολύ επικίνδυνο για το νεογνό.

Συμπτώματα

Η αναπνοή σας αρχίζει να γίνεται σταδιακά καλύτερη, καθώς το έμβρυο αρχίζει να κατεβαίνει προς την πύελο (λεκάνη). Αυτό όμως επιδεινώνει τις αιμορροΐδες σας και τους κιρσούς στα κάτω άκρα. Σταδιακά αρχίζουν να επανέρχονται τα σημάδια της κόπωσης καθώς μέχρι τώρα κουβαλάτε τουλάχιστον 6-8 κιλά περισσότερα από όσα είστε συνηθισμένη. Λίγη υπομονή χρειάζεται ακόμα καθώς σε 6 εβδομάδες αναμένεται να γεννήσετε!

35η εβδομάδα: Η ακοή του εμβρύου είναι πλέον ανεπτυγμένη και αντιδρά πάντα σε θορύβους, ιδίως σε αυτούς που είναι υψίσυχνοι. Εφόσον είναι αγόρι, οι όρχεις του έχουν κατέβει πλέον πλήρως από το εσωτερικό της κοιλίας στο όσχεο. Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει κατά 1000 περίπου φορές πλέον (σε σύγκριση με το μέγεθός της πριν από την εγκυμοσύνη)! Σε εσάς ωστόσο μπορεί να σας φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη!

Συμπτώματα

Το έμβρυο έχει κατέβει χαμηλότερα στην πύελο και πιέζει πλέον έντονα την ουροδόχο κύστη σας, με αποτέλεσμα να έχετε πολύ συχνά την ανάγκη να ουρήσετε. Η δυσκοιλιότητα σας ταλαιπωρεί. Φροντίστε να τρώτε τρόφιμα άφθονα σε φυτικές ίνες. Οι συστολές σας μπορεί να έχουν αρχίσει να γίνονται ακόμα πιο συχνές. Μην ανησυχείτε όμως. Δεν πρόκειται να γεννήσετε ακόμα.