Skip to main content

Ημερολόγιο κύησης - 5ος μήνας

20η εβδομάδα: Το έμβρυο καταπίνει πλέον σημαντική ποσότητα αμνιακού υγρού. Έχετε ήδη φτάσει στα μισά της εγκυμοσύνης και είτε αυτή είτε τις δύοεπόμενες εβδομάδες μπορείτε να πραγματοποιήσετε την αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου που ονομάζεται τεστ β΄ επιπέδου. Σε αυτή την εξέταση θα σιγουρευτείτε και για το φύλο του εμβρύου.

Συμπτώματα

Οι κοιλιακές κράμπες και οι καούρες στο στομάχι επιμένουν. Είστε πολύ δραστήρια και η λίμπιντό σας είναι αυξημένη. Οι κολπικές εκκρίσεις παραμένουν αυξημένες και εφόσον δεν είναι δύσοσμες ή δεν παρατηρούνται προσμίξεις αίματος δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Μπορεί να αισθάνεσθε την αναπνοή σας βαριά καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει. Αποφύγετε την έντονη γυμναστική. Σταδιακά θα πρέπει να συνηθίσετε τον ύπνο στην αριστερή πλάγια θέση για να μην πιέζεται η μεγάλη φλέβα (κάτω κοίλη) που επιστρέφει το αίμα στην καρδιά.

21η εβδομάδα: Το μωρό σας είναι πλέον μεγαλύτερο από 30 εκατοστά. Αν δεν το έχετε πράξει μέχρι τώρα, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε την αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου που ονομάζεται τεστ β΄επιπέδου. Το γαστρεντερικό σύστημα παράγει μηκώνιο (την πρασινόμαυρη ουσία που παρατηρείται στις κενώσεις των νεογνών τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση). Εάν κυοφορείτε κορίτσι, έχει ήδη φτάσει τον μέγιστο αριθμό ωοθηλακίων στις ωοθήκες του.

ΤΣυμπτώματα

Η καούρα στο στομάχι και η δυσκοιλιότητα επιμένουν. Αποφύγετε τα καυτερά φαγητά και τα τηγανητά. Σταδιακά αρχίζετε να παρατηρείτε κάποιες συστολές της μήτρας (Braxton Hicks). Είναι καθαρά προπαρασκευαστικές και εφόσον δεν αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση δε θα πρέπει να σας απασχολήσουν. Πιθανώς να έχει αρχίσει μία μικρή εκροή γάλακτος από τις θηλές σας. Το δέρμα σας γίνεται ξηρό και να σας φαγουρίζει, ενώ σε κάποιες γυναίκες αρχίζουν να εμφανίζονται ραγάδες στην περιοχή της κοιλίας. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ειδικές κρέμες για την προστασία του δέρματος, φροντίστε να ενημερωθείτε από το γυναικολόγο σας για την αποτελεσματικότητά τους.

22η εβδομάδα: Τώρα που το μωράκι σας αναπτύσσεται περισσότερο, αρχίζουν να γίνονται πιο εμφανή τα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως τα μάτια και τα χείλη, με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με νεογνό. Για την ανάπτυξή του χρειάζεται αρκετό ύπνο (περίπου 12 ώρες την ημέρα). Τις ώρες αυτές δε θα το νιώθετε να κλοτσάει, κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Αν δεν το έχετεπράξει μέχρι τώρα, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε την αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου που ονομάζεται τεστ β΄ επιπέδου.

Συμπτώματαv

Η ταχύτατη ανάπτυξη του εμβρύου οδηγεί σε αυξανόμενη διάταση του δέρματος με αποτέλεσμα οι ραγάδες να γίνονται περισσότερες και πιο έντονες. Τα σημάδια αυτά δυστυχώς επιμένουν σε αρκετές γυναίκες μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, ωστόσο σταδιακά αποχρωματίζονται και παίρνουν το χρώμα του φυσιολογικού δέρματος. Η λίμπιντό σας έχει αυξηθεί, και για τις περισσότερες γυναίκες αυτό αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη. Τα κολπικά υγρά παραμένουν αυξημένα, ενώ εξαιτίας των ορμονών μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα σας. Τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Αν γυμνάζεστε, κάντε το με σύνεση, καθώς οι πνεύμονές σας δεν μπορούν αν μαζέψουν τόση ποσότητα οξυγόνου όση πριν μείνετε έγκυος.

23η εβδομάδα: Ήδη σχηματίζονται οι θηλές των μαστών του μωρού σας! Το πρόσωπό του παίρνει τη μορφή ώριμου νεογνού, χρειάζεται απλώς λίγο υποδόριο λίπος ακόμα. Ακούει την καρδιά σας, την ομιλία σας, ακόμα και εξωτερικούς θορύβους, όπως την κόρνα ενός αυτοκινήτου. Μην ξεχάσετε ότι πρέπει να πραγματοποιήσετε την αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου που ονομάζεται τεστ β΄ επιπέδου, γιατί αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Συμπτώματα

Το πρήξιμο στα πόδια σας γίνεται πιο εμφανές. Σε περίπτωση όμως που επιδεινώνεται ταχέως ή συνοδεύεται από πόνο ενημερώστε το γυναικολόγο σας. Οι συστολές Braxton Hicks συνεχίζονται. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι αιμορροΐδες πρήζονται εξαιτίας της υπεραιμίας στην εγκυμοσύνη και της πίεσης των φλεβών από την αναπτυσσόμενη μήτρα.