Skip to main content

Ημερολόγιο κύησης - 4ος μήνας

16η εβδομάδα: Μπορεί να το θεωρείτε απίστευτο, όμως το μωρό σας ήδη μπορεί να ακούσει τη φωνή σας! Τα μικρά οστά στο εσωτερικό του αυτιού του που ακουμπάνε πάνω στο τύμπανο έχουν ήδη αναπτυχθεί! Έχει φτάσει τα 15 εκατοστά και μεγαλώνει όλο και περισσότερο! Ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα για τις γυναίκες που είναι έγκυες για πρώτη φορά, ωστόσο αυτές που κυοφορούν το δεύτερο μωράκι, ίσως έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν τις κινήσεις του εμβρύου! Σε αυτή τη φάση ο γιατρός σας, ίσως, σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε μία εξέταση αίματος για να δει τον αιματοκρίτη και το σίδηρό σας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα μπορεί να σας συνταγογραφήσει σίδηρο.

Συμπτώματα

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν πόνους στη μέση. Αυτοί οφείλονται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης και δεν είναι ενδεικτικές κακής έκβασης της κύησης. Η δυσκοιλιότητα γίνεται πιο έντονη καθώς η μήτρα σας πιέζει τα έντερα. Έχετε αρχίσει να ξεχνάτε πράγματα (αποδώστε το με άνεση στην εγκυμοσύνη)! Τα μάτια σας έχουν γίνει επίσης ευαίσθητα. Μην ανησυχείτε ούτε για αυτό!

17η εβδομάδα: Ο χόνδρινος ιστός του εμβρύου μετατρέπεται σε οστά. Σε αυτή τη φάση ίσως χρειαστείτε επιπλέον ασβέστιο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται σταδιακά ο μυϊκός ιστός του και αυξάνεται το λίπος του. Εφόσον καταναλώνετε τις θερμίδες που σας έχει συστήσει ο γυναικολόγος σας μην αγχωθείτε αν έχετε βάλει κάποια κιλά παραπάνω, είναι το μωράκι σας που μεγαλώνει ταχύτατα! Από αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να κανονίσετε το ραντεβού για το υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου (αναλυτικό υπερηχογράφημα κύησης), το οποίο πραγματοποιείται μεταξύ 19ης και 23ηςεβδομάδας.

Συμπτώματα

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι άφθονες, τα υγρά που παράγετε (ιδρώτας) αυξημένα και όλα οφείλονται στη φυσιολογική αυξημένη αιμάτωση κατά την εγκυμοσύνη. Τα όνειρα εξακολουθούν να είναι περίεργα, ενώ τα στήθη και η κοιλιά σας έχουν αρχίσει να τεντώνουν.

18η εβδομάδα: Το έμβρυο έχει ξεπεράσει τα 18 εκατοστά και έχει ξεκινήσει ήδη να καταπίνει, να χασμουριέται και να πιπιλάει τα δάκτυλά του. Οι εμβρυικές κινήσεις γίνονται πιο έντονες καθώς το μωρό σας προσπαθεί να γυμνάσει τις διάφορες μυϊκές ομάδες του σώματος. Σε αυτή την εβδομάδαπολλές γυναίκες που κυοφορούν για πρώτη φορά αρχίζουν να νιώθουν τις κινήσεις του εμβρύου. Η μήτρα σας έχει αυξηθεί σε μέγεθος και θα πρέπει να συνηθίσετε να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά για να μην πιέζεται η μεγάλη φλέβα που επιστρέφει το αίμα στην καρδιά. Εφόσον δεν το έχετε ήδη πραγματοποιήσει θα πρέπει να κανονίσετε άμεσα το ραντεβού για το υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου (αναλυτικό υπερηχογράφημα κύησης) το οποίο πραγματοποιείται μεταξύ 19ης και 23ης εβδομάδας.

Συμπτώματα

Σε αυτή την περίοδο της εγκυμοσύνης είτε απασχολημένη με πολλές δραστηριότητες. Τα πόδια σας πρήζονται, έχετε πόνους στην πλάτη και κράμπες στις γάμπες. Μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις σας φροντίστε να χαλαρώνετε κάποιες στιγμές. Το μυαλό σας παίζει παιχνίδια και σας κρατάει άγρυπνη τη νύχτα. Ηρεμήστε κάνοντας θετικές σκέψεις.

19η εβδομάδα: Το έμβρυο έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά σε μέγεθος. Τα αισθητικά κέντρα του εγκεφάλου (αφή, γεύση, ακοή) αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Από αυτή την εβδομάδα μπορείτε να πραγματοποιήσετε την αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου που ονομάζεται τεστ β΄ επιπέδου.

Συμπτώματα

Μπορεί να έχετε πόνους και κράμπες στην κοιλιά που προκαλούνται από την ταχέως αναπτυσσόμενη μήτρα σας. Ταυτόχρονα αυξάνονται σε συχνότητα και οι κράμπες στις γάμπες.