Skip to main content

Ημερολόγιο κύησης - 3ος μήνας

12η εβδομάδα: Το έμβρυο ζυγίζει πλέον 14 γραμμάρια και έχει μήκος 6 εκατοστά. Τα όργανά του έχουν σχηματισθεί και αρχίζουν να αναπτύσσονται σε μέγεθος και λειτουργίες. Εμφανίζονται τα πρώτα αντανακλαστικά. Ο εγκέφαλός του μεγαλώνει ταχύτατα. Σε αυτή την εβδομάδα μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας (τεστ πρώτου τριμήνου) για να διαπιστώσετε το καλώς έχειν του εμβρύου. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας συστήσει επιπλέον εξετάσεις για τη γενετική ανάλυση.

Συμπτώματα

Οι ορμόνες σας σιγά σιγά σταθεροποιούνται στα επίπεδα που είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη. Η ναυτία και οι έμετοι υποχωρούν ακόμα περισσότερο. Οι πονοκέφαλοι και η ζαλάδα ωστόσο μπορεί να γίνουν πιο έντονοι. Οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνονται για να προστατεύσουν το κολπικό επιθήλιο από τις λοιμώξεις. Δείχνετε πλέον έγκυος, καθώς η κοιλιά σας έχει μεγαλώσει.

13 εβδομάδα: Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 22 γραμμάρια και έχει μήκος 7-8 εκατοστά! Εμφανίζονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και αναπτύσσονται οι φωνητικές χορδές. Το έντερο μετακινείται σταδιακά από τον ομφάλιο λώρο στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας. Αν δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας (τεστ πρώτου τριμήνου) φροντίστε να το κάνετε αυτή την εβδομάδα!

Συμπτώματα

Τα καταφέρατε! Τα συμπτώματα της εξάντλησης και της ναυτίας έχουν αρχίσει να γίνονται παρελθόν! Το δεύτερο τρίμηνο αποτελεί περίοδο ξεκούρασης για την έγκυο, καθώς το σώμα έχει πλέον συνηθίσει τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο πρώτο τρίμηνο. Η μήτρα έχει ανέβει πάνω από το επίπεδο της ηβικής σύμφυσης και παύει να πιέζει την ουροδόχο κύστη.

14η εβδομάδα: Το πρώτο τρίμηνο έχει πλέον περάσει. Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός λεμονιού. Τα νεφρά του παράγουν ούρα, ενώ παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν το ήπαρ και ο σπλήνας. Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να αναμένετε τα αποτελέσματα του συνδυασμένου τεστ της αυχενικής διαφάνειας (εφόσον δεν τα έχετε ήδη λάβει). Ήρθε η ώρα να διακόψετε τη λήψη φυλικού οξέως που είχατε ξεκινήσει όταν μάθατε ότι είστε έγκυος.

Συμπτώματα

Η όρεξή σας είναι αυξημένη και πλέον πραγματικά διασκεδάζετε με το να τρώτε! Το μωρό σας μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς! Στη διάρκεια της ημέρας θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας σνακ, ωστόσο θυμηθείτε ότι το ότι κουβαλάτε ένα μωρό μέσα σας δε δικαιολογεί και το διπλασιασμό των θερμίδων! Η ενεργητικότητά σας έχει επιστρέψει. Η καταβολή του πρώτου τριμήνου είναι πλέον παρελθόν. Τα μαλλιά σας έχουν γίνει πιο παχιά και φωτεινά, γεγονός που σας ομορφαίνει.

15η εβδομάδα: Το μωρό σας έχει πλέον το μέγεθος ενός πορτοκαλιού (περίπου 13 εκατοστά)! Έχει την ικανότητα πλέον να κινεί περίτεχνα τα άκρα του, ενώ εμφανίζεται ο λόξυγγας για πρώτη φορά. Εσείς έχετε τη διάθεση να ασχοληθείτε ξανά με όσα είχατε αφήσει πίσω στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα

Η αυξημένη αιμάτωση που επέρχεται σταδιακά στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια ρινικής επίσταξης (αίμα από τη μύτη). Μην ανησυχείτε,εκτός και εάν γίνονται όλο και πιο συχνά ή πιο έντονα. Έχετε πολλά αέρια και καούρες στο στομάχι. Για όλα φταίει η προγεστερόνη! Καλό θα ήταν να τα συνηθίσετε, γιατί τα συμπτώματα αυτά θα επιμείνουν. Τα ούλα σας πρήζονται και ματώνουν. Μη φοβηθείτε, όμως αν δεν το έχετε κάνει πρόσφατα, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας και βεβαιωθείτε για την υγιεινή του στόματός σας. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτό ζουν πολυάριθμα μικρόβια τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη!