Skip to main content

Ημέρα κατά του καρκίνου: "Η Ζωή είναι Ωραία!", Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου

Μια γυναίκα εύθραυστη, σχεδόν πορσελάνινη, με την πρώτη ματιά. Κι όμως τόσο μαγικά δυνατή που όση δύναμη κι αν μοιράζει σε δεκάδες γυναίκες, άλλη τόση και πολλαπλάσια τής επιστρέφεται πίσω. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, θυμόμαστε την προσωπική εμπειρία, τη δύναμη και τον αγώνα της Κλεοπάτρας Γαβριηλίδου, Προέδρου του συλλόγου Άλμα Ζωής, μέσα από συνέντευξή της στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Παπαδάκη.

Συμμετέχοντας με την κόρη μου στον αγώνα Race for the Cure προσπάθησα με απλά λόγια να της εξηγήσω πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε. Της έδειξα τις γυναίκες με τα ροζ μπλουζάκια και της είπα πόση δύναμη έχουμε μέσα μας και δεν το ξέρουμε. Τι είπατε εσείς στον γιο σας όταν νοσήσατε;

Ο γιος μου το 1998, όταν αρρώστησα, ήταν 14 ετών, σε μια ηλικία πολύ τρυφερή και το πρώτο πράγμα που ρώτησε μόλις το έμαθε ήταν εάν η μαμά θα πεθάνει. Τον διαβεβαίωσα ότι θα δώσω μεν μια μάχη αλλά θα την κερδίσω, γιατί ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με επιτυχία όταν διαγνωστεί εγκαίρως.

Όταν βγήκε η διάγνωση, σκεφτήκατε ποτέ Γιατί, Θεέ μου; Γιατί εγώ;

Όχι, δε σκέφτηκα ποτέ έτσι, γιατί ήξερα ότι ως άνθρωπος κι εγώ είχα τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσω όπως όλες οι γυναίκες παντού στον κόσμο.

Πού βρίσκει κανείς τη δύναμη να παλέψει;

Οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας απίστευτη δύναμη, που δεν τη φανταζόμαστε εκτός και αν παραστεί ανάγκη, όπως όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις μία τόσο σοβαρή ασθένεια, όπως ο καρκίνος του μαστού, να παλέψεις και να βγεις νικητής.

Ο καρκίνος του μαστού άλλαξε τη ζωή σας, τη θυμοσοφία, τη ματιά σας;

Όταν καταλάβεις ότι η ζωή είναι ένα αγαθό τόσο πολύτιμο και καθόλου αυτονόητο, όταν αισθάνεσαι τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια σου, τότε, πράγματι, αλλάζει η ματιά σου για τα πάντα. Τότε παίρνουν άλλη διάσταση τα μεγέθη και αξιολογείς τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής σου, που μέχρι τότε δεν τις έβλεπες.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρατε;

Να προσπερνάω τα μικρά και τα ασήμαντα και να εστιάζω στα μεγάλα και σημαντικά. Να αγαπώ το σήμερα και να σχεδιάζω για το μέλλον, το δικό μου και των αγαπημένων μου.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που περνά μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού;

Κατ’ αρχάς είναι το σοκ της διάγνωσης, το οποίο απαιτεί χρόνο για να το συνειδητοποιήσει κανείς, και μετά όλο το θεραπευτικό κομμάτι, που είναι αρκετά μεγάλο. Εμείς, στο «Άλμα Ζωής» στηρίζουμε τις γυναίκες σε όλες τις φάσεις των θεραπειών και -εκτός από τις ίδιες - και τα μέλη των οικογενειών τους, εάν το έχουν ανάγκη.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που λέτε σε μια γυναίκα που μόλις έμαθε ότι νοσεί;

Ότι την καταλαβαίνουμε, γιατί κι εμείς περάσαμε από αυτό το στάδιο και την διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα της, όποτε μας χρειαστεί. Την παραπέμπουμε στις επαγγελματίες ψυχικής υγείας και έτσι παίρνει την ανάλογη βοήθεια.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μια ιστορία γυναίκας που σας συγκλόνισε;

Το πιο συγκλονιστικό περιστατικό ήταν η ιστορία μιας πολύ νεαρής κοπέλας, που ήλθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να σωθεί και η μητέρα και το μωρό.

Έχοντας μπροστά σας τον θάνατο, τι του λέτε;

Αισθάνομαι ότι αυτόν τον έχω πίσω μου, γιατί η ζωή για άλλη μια φορά μου χαρίστηκε κι εγώ την αγάπησα ξανά από την αρχή!

Φαίνεστε ένας άνθρωπος εύθραυστος κι όμως θα πρέπει να είστε πολύ δυνατή. Πώς μεταδίδετε τη δύναμή σας στις άλλες γυναίκες;

Τους εξηγώ ότι κι εγώ ήμουν στη θέση τους πριν από είκοσι χρόνια αλλά πάλεψα με όλα τα θεραπευτικά μέσα που μου έδωσε η επιστήμη και στη συνέχεια μετέτρεψα την αδυναμία σε δύναμη, με αποτέλεσμα έκτοτε να προσφέρω, όπου χρειαστεί, βοήθεια και αγάπη.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όλες τις γυναίκες;

Να αγαπήσουν το σώμα τους, να μην ξεχνούν τις προληπτικές τους εξετάσεις και με κάθε αλλαγή που θα δουν στο σώμα τους να τρέξουν στον γιατρό τους. Να μην ξεχνούν πως η πρόληψη σώζει ζωές.

Αν έπρεπε να περιγράψετε σε κάποιον που δεν ξέρει την Κλεοπάτρα, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε;

Αποφασιστική, δημιουργική, ευαίσθητη, φιλική, χαμογελαστή, πεισματάρα, δυνατή και, τέλος, με πολλούς στόχους, τους οποίους και πετυχαίνει!

Τελικά η ζωή είναι...

Ωραία!

www.almazois.gr