Skip to main content

Η (τρελή) πρωινή ρουτίνα μιας μαμάς

Ξύπνησες νωρίτερα από όλους, έφτιαξες καφέ, ήπιες δύο γουλιές, έφτιαξες πρωινό, μάζεψες στα γρήγορα το σπίτι και τώρα ξυπνάς τα παιδιά σου με γλυκόλογα και φιλιά.

Έχεις ξεχάσει κάθε αταξία που έχουν κάνει το προηγούμενο βράδυ γιατί μόνο η μυρωδιά του αγουροξυπνημένου τους μούτρου αρκεί για να τα ξεχάσεις όλα.

Σιγά σιγά όμως όλα ξανάρχονται γιατί το πρωινό χασομέρημα επαναλαμβάνεται κι εσύ νιώθεις ότι ζεις τη μέρα της μαρμότας.

Λες και έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους ποιο θα κάνει πιο αργά από το άλλο. Και παρόλο που τα ξύπνησες εγκαίρως για να προλάβετε να φάτε και όλοι μαζί πρωινό, ο χρόνος στο ρολόι κυλά αδυσώπητα και αυτά δεν έχουν καν πλυθεί.

Γιατί κάποια κορίτσια χρειάζονται μισή ώρα για να διαλέξουν τα ρούχα τους αφού έχουν απορρίψει κάθε σου πρόταση και κυρίως τα ρούχα που είχες ετοιμάσει απαβραδίς.

Γιατί κάποια αγόρια χρειάζονται τόση πολλή ώρα στο μπάνιο και καταφέρνουν να βγουν από αυτό άπλυτα και αχτένιστα.

Γιατί η ώρα 7.45 είναι η καλύτερη για να μαλώσουν για τις τσάντες τους, για τους φίλους τους, για το Survivor, γιατί ο ένας παίζει μπάλα και η άλλη τραγουδάει ακατάπαυστα.

Πόση ακύρωση μπορεί να αντέξει μία μαμά;

Και φυσικά είναι και το πρωινό. Τα δημητριακά που καταβρόχθιζαν σε πέντε λεπτά το πρωί της Κυριακής, ξαφνικά χάνουν τη νοστιμιά τους, ή η μαμά δεν τα πέτυχε ή απλά χρειάζονται 10 λεπτά για να μασήσουν και να καταπιούν την κάθε μπουκιά. Κι όταν τους υπενθυμίζεις την ώρα γυρνούν με παράπονο και σου λένε: Μαμά, τρώω ακόμα!

Το καλύτερό μου είναι όταν στις 7.30 θυμηθούν κάτι που ξέχασαν να διαβάσουν! Στο μυαλό μου έρχονται εικόνες που δεν θα ήθελα να καταγράψω στο χαρτί, γιατί θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μου, είμαι σίγουρη όμως ότι κάθε μαμά που έχει ρωτήσει, έχει ελέγξει τουλάχιστον 5 φορές το σαββατοκύριακο για τα μαθήματα, θα τις κατανοήσει.

Και όταν αποφασίσεις ότι πρέπει να πατήσεις πόδι και να γίνεις η μαμά που οριοθετεί, όχι μόνο δεν το κάνεις όπως λένε τα βιβλία – περισσότερο θυμίζεις μία αγχωμένη ημίτρελη που δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της, πόσο μάλλον τα παιδιά της.

Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και τα παιδιά που είναι αρκετά οργανωμένα και θα σηκωθούν και θα πλυθούν στην ώρα τους, θα φάνε το πρωινό τους ήρεμα και η οικογένεια θα αποχωρήσει για το σχολείο γεμάτη ενέργεια και κάνοντας αστεία. Ή μήπως περιγράφω απλά το όνειρό μου;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες παιδιών που χασομερούν:

Α. οι ονειροπόλοι και Β. αυτοί που το κάνουν επίτηδες.

Α. Στους ονειροπόλους χρειάζεται μία διαρκής ήπια, ευγενική παρότρυνση θυμίζοντάς τους συνέχεια τι χρειάζεται να κάνουν. Α, και να οριστεί μισή ώρα νωρίτερα η ώρα του ξυπνήματος.

Β. Στα παιδιά που αργοπορούν επίτηδες, μία δύο υπενθυμίσεις είναι αρκετές και στη συνέχεια ξεκινάτε για το σχολείο ακόμα και αν δεν έχουν φάει, δεν φοράνε σωστά τα ρούχα τους ή είναι αχτένιστα.

Δεν είναι εύκολο γιατί μπορεί να έχετε μούτρα για όλο το υπόλοιπο της ημέρας αλλά αυτό ίσως τα οδηγήσει να αντιμετωπίζουν περισσότερο υπεύθυνα την πρωινή ετοιμασία για το σχολείο.

Δεν χρειάζεται να λέτε συνέχεια, Πάμε, έχουμε αργήσει για το σχολείο! Προτιμήστε τις σαφείς οδηγίες: Τελείωνε το πρωινό σου, Βάλε τα παππούτσιά σου, Χτένισε τα μαλλιά σου.

Σε κάθε περίπτωση, βάλτε το ξυπνητήρι μισή ώρα νωρίτερα. Θα αποδειχθεί σωτήριο!