Skip to main content

Η σωστή διατροφή βοηθάει τους μαθητές στις εξετάσεις

Γεμάτα άγχος τα παιδιά συνεχίζουν το διάβασμά τους για τις εξετάσεις τους. Μήπως όμως εν μέσω άλλων υποτιμάμε την αξία της σωστής διατροφής σε μια τόσο απαιτητική περίοδο για τα παιδιά μας;

Είναι γεγονός ότι η σχολική επίδοση του μαθητή είναι δυνατό να επηρεάζεται από ένα σύνολο διαφορετικών παραγόντων, ενδογενών, οι οποίοι αναφέρονται σε ατομικά χαρακτηριστικά, στάσεις και συνήθειές του και εξωγενών, οι οποίοι σχετίζονται με το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται και κοινωνικοποιείται ο μαθητής

Ένας από τους κύριους ενδογενείς παράγοντες είναι η υγεία και η ποιότητα ζωής του μαθητή που απαρτίζεται ουσιαστικά από τις διατροφικές του συνήθειες, τις ώρες ύπνου, τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Γι’ αυτό πριν το παιδί σας μπει για τα καλά στο απαιτητικό πρόγραμμα των σχολικών εξετάσεων, δείτε τις παρακάτω συμβουλές που βελτιώνουν τη σχολική του απόδοση ξεκινώντας την εφαρμογή τους από τώρα.

Η αξία του σωστού πρωινού

Ένας ολοένα και αυξανόμενος όγκος επιστημονικών δεδομένων, από διαφορετικές χώρες, δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση πρωινού γεύματος σχετίζεται με την καλύτερη κατάσταση της υγείας και με τη διατήρηση και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Το πρωινό θεωρείται ως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, αφού παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και σύμφωνα με μερικές έρευνες, αποτελεί την καλύτερη πηγή πρόσληψης των απαιτούμενων μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών στοιχείων που έχει ανάγκη ο οργανισμός, σε μεγαλύτερη ποσότητα από οποιοδήποτε άλλο γεύμα της ημέρας. Επιπλέον, η συστηματική πρόσληψη πρωινού σχετίζεται θετικά με τη σχολική επίδοση των παιδιών και των εφήβων.

Η τακτική πρόληψη πρωινού γεύματος έχει σημαντικές ωφέλειες στη σχολική επίδοση, στη μνήμη, τη συγκέντρωση της προσοχής και στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Επίσης η καλή ποιότητα του πρωινού γεύματος σχετίζεται με την καλύτερη πνευματική υγεία των εφήβων, αφού μειώνει τα επίπεδα επιθετικότητας, άγχους ή πίεσης που είναι δυνατό να νιώθουν οι έφηβοι.

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, τα οποία να προσφέρουν πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες και βέβαια φυτικές ίνες.

Ορισμένες καλές ιδέες για πρωινό είναι:

-Γάλα με δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως ή βρώμη και 1 φρούτο

-1 αυγό, 1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, λίγο τυρί και 1 φρούτο

-Γάλα, 1 κομμάτι σπιτικό κέικ και 1 φρούτο

-Γάλα, 1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με λίγο βούτυρο και μέλι και 1 φρούτο

-1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως ή βρώμη και 1 φρούτο

-Τοστ με τυρί και 1 φρούτο

-Γάλα, 1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι και μέλι και 1 φρούτο

Να σημειωθεί ότι οι ποσότητες που αναφέρονται είναι ενδεικτικές και προσαρμόζονται ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης και την όρεξη του παιδιού.

Αποφυγή τροφών χωρίς θρεπτική αξία

Με βάση τα επιστημονικά πορίσματα υπογραμμίζεται ότι τα μη υγιεινά διατροφικά πρότυπα των παιδιών είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη σχολική τους επίδοση. Έρευνες στο Βέλγιο, στις Η.Π.Α., στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά, στην Ελλάδα και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, σε παιδιά και εφήβους που προέρχονται από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, δείχνουν την αλλαγή που πραγματοποιείται στις διατροφικές επιλογές των νέων, οι οποίοι καταναλώνουν τροφές χωρίς μεγάλη θρεπτική αξία αλλά με υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης, trans και κορεσμένων λιπαρών.

Περισσότερα ψαράκια

Σε νεότερες έρευνες τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σχέση που είναι πιθανό να υπάρχει ανάμεσα στην κατανάλωση ψαριών και στη σχολική επίδοση των εφήβων. Μελέτη που έγινε στη Σουηδία επισημαίνει ότι οι έφηβοι εκείνοι που κατανάλωναν ψάρι μία φορά τη εβδομάδα είχαν υψηλότερους βαθμούς συγκρινόμενοι με μαθητές οι οποίοι δεν κατανάλωναν ψάρια με παρόμοια συχνότητα.

Μικρά και συχνά γεύματα

Εξίσου σημαντική είναι η ύπαρξη μικρών και συχνών γευμάτων: 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και τουλάχιστον 1 μικρογεύμα (σνακ δεκατιανό ή/και απογευματινό).

Ενυδάτωση του οργανισμού

Επιπρόσθετα, η καθημερινή πρόσληψη της απαραίτητης για τον οργανισμό ποσότητας νερού και υγρών έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία των μαθητών. Το νερό συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του οργανισμού και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών προκαλεί αφυδάτωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της νοητικής λειτουργίας των παιδιών (πχ δυσκολία συγκέντρωσης και απόδοσης). Προτιμήστε νερό, και ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η Μεσογειακή Διατροφή προκρίνεται ως εκείνο το διατροφικό μοντέλο με την υψηλότερη διατροφική ποιότητα για τα παιδιά και τους εφήβους που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους.