
Κάθε χρόνο το σκέφτεστε αλλά το αφήνετε... Μήπως φέτος ήρθαν τα Χριστούγεννα που θα φτιάξετε την πιο νόστιμη γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι;
Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: η γαλοπούλα θέλει τον χρόνο της! Εάν τον διαθέτετε, να είστε σίγουρη ότι με αυτή τη συνταγή θα σας λένε όλοι ότι είστε η καλύτερη μαγείρισσα!
Τα υλικά που χρειάζεστε:
1 γαλοπούλα 3-4 κιλά
200 γρ. συκωτάκια πουλιών
600 γρ. κιμά (μισό μοσχαρίσιο- μισό χοιρινό)
2 μέτρια κρεμμύδια
1 πακέτο μπέικον
1 συσκευασία έτοιμα βρασμένα κάστανα
2 κουταλιές κουκουνάρια
1 κούπα ρύζι καρολίνα
3 ποτήρια νερό
150 γρ. βούτυρο
2 κ. ελαιόλαδο
Αλάτι- πιπέρι
1 πρέζα θυμάρι
2 κ. πετιμέζι
1 κ. σόγια
Πώς θα την φτιάξετε:
Για την προετοιμασία της γαλοπούλας:
- Βγάλτε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και αφήστε την ώσπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. (Αν την έχετε αγοράσει κατεψυγμένη, αφήστε την τουλάχιστον 2-3 ημέρες να ξεπαγώσει).
- Σκουπίστε την καλά με χαρτί κουζίνας.
- Με μία σύριγγα γεμισμένη με λευκό κρασί ποτίστε το εσωτερικό της.
- Στη συνέχεια ετοιμάστε το μίγμα επάλειψης ενώνοντας το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), με το πετιμέζι, τη σόγια, το αλατοπίπερο και το θυμάρι.
- Αφού αναμείξετε καλά όλα τα υλικά, κάντε με αυτά ένα ελαφρύ «μασάζ» σε όλο το εξωτερικό της.
- Μην ξεχάσετε να αλατοπιπερώσετε και το εσωτερικό.
Για τη γέμιση:
- Βάλτε σε ένα βαθύ τηγάνι 2 κουταλιές λάδι και 50 γρ. βούτυρο.
- Σωτάρετε το κρεμμύδι ελαφρά με λίγο αλάτι και προσθέστε τον κιμά και τα συκωτάκια ψιλοκομμένα μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Στη συνέχεια προσθέστε τα κάστανα και το κουκουνάρι, ψιλοκομμένα.
- Στο τέλος βάλτε το ρύζι, το νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήστε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά.
- Γεμίστε την κοιλιά και το λαιμό της γαλοπούλας με τη γέμιση, κλείνοντας το δέρμα με οδοντογλυφίδες.
- Ανασηκώστε απαλά το δέρμα της γαλοπούλας (από το λαιμό) και βάλτε όση γέμιση χωράει ανάμεσα στο δέρμα και στο κρέας του πτηνού. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται να στεγνώσει η γαλοπούλα.
- Σκεπάστε το στήθος με λωρίδες μπέικον (μία ώρα πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος αφαιρέστε τις λωρίδες – πιθανώς θα έχουν μαυρίσει, αλλά θα έχουν προλάβει να δώσουν τη γεύση τους).
Για το ψήσιμο:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία του.
- Τυλίξτε τη γαλοπούλα ελαφρά με μία λαδόκολλα (μην την τυλίξετε σφιχτά ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα κατά τη διάρκεια του ψησίματος).
- Χρειάζονται περίπου 50 λεπτά ψησίματος για κάθε κιλό γαλοπούλας.
- Μία ώρα πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος αφαιρέστε τη λαδόκολλα.
- Αφήστε την να ξεκουραστεί.