Skip to main content

Η πιο νόστιμη γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα

Κάθε χρόνο το σκέφτεστε αλλά το αφήνετε... Μήπως φέτος ήρθαν τα Χριστούγεννα που θα φτιάξετε την πιο νόστιμη γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι;

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: η γαλοπούλα θέλει τον χρόνο της! Εάν τον διαθέτετε, να είστε σίγουρη ότι με αυτή τη συνταγή θα σας λένε όλοι ότι είστε η καλύτερη μαγείρισσα!

Τα υλικά που χρειάζεστε:

1 γαλοπούλα 3-4 κιλά

200 γρ. συκωτάκια πουλιών

600 γρ. κιμά (μισό μοσχαρίσιο- μισό χοιρινό)

2 μέτρια κρεμμύδια

1 πακέτο μπέικον

1 συσκευασία έτοιμα βρασμένα κάστανα

2 κουταλιές κουκουνάρια

1 κούπα ρύζι καρολίνα

3 ποτήρια νερό

150 γρ. βούτυρο

2 κ. ελαιόλαδο

Αλάτι- πιπέρι

1 πρέζα θυμάρι

2 κ. πετιμέζι

1 κ. σόγια

Πώς θα την φτιάξετε:

Για την προετοιμασία της γαλοπούλας:

  • Βγάλτε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και αφήστε την ώσπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. (Αν την έχετε αγοράσει κατεψυγμένη, αφήστε την τουλάχιστον 2-3 ημέρες να ξεπαγώσει).
  • Σκουπίστε την καλά με χαρτί κουζίνας.
  • Με μία σύριγγα γεμισμένη με λευκό κρασί ποτίστε το εσωτερικό της.
  • Στη συνέχεια ετοιμάστε το μίγμα επάλειψης ενώνοντας το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), με το πετιμέζι, τη σόγια, το αλατοπίπερο και το θυμάρι.
  • Αφού αναμείξετε καλά όλα τα υλικά, κάντε με αυτά ένα ελαφρύ «μασάζ» σε όλο το εξωτερικό της.
  • Μην ξεχάσετε να αλατοπιπερώσετε και το εσωτερικό.

Για τη γέμιση:

  • Βάλτε σε ένα βαθύ τηγάνι 2 κουταλιές λάδι και 50 γρ. βούτυρο.
  • Σωτάρετε το κρεμμύδι ελαφρά με λίγο αλάτι και προσθέστε τον κιμά και τα συκωτάκια ψιλοκομμένα μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  • Στη συνέχεια προσθέστε τα κάστανα και το κουκουνάρι, ψιλοκομμένα.
  • Στο τέλος βάλτε το ρύζι, το νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήστε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά.
  • Γεμίστε την κοιλιά και το λαιμό της γαλοπούλας με τη γέμιση, κλείνοντας το δέρμα με οδοντογλυφίδες.
  • Ανασηκώστε απαλά το δέρμα της γαλοπούλας (από το λαιμό) και βάλτε όση γέμιση χωράει ανάμεσα στο δέρμα και στο κρέας του πτηνού. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται να στεγνώσει η γαλοπούλα.
  • Σκεπάστε το στήθος με λωρίδες μπέικον (μία ώρα πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος αφαιρέστε τις λωρίδες – πιθανώς θα έχουν μαυρίσει, αλλά θα έχουν προλάβει να δώσουν τη γεύση τους).

Για το ψήσιμο:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία του.
  • Τυλίξτε τη γαλοπούλα ελαφρά με μία λαδόκολλα (μην την τυλίξετε σφιχτά ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα κατά τη διάρκεια του ψησίματος).
  • Χρειάζονται περίπου 50 λεπτά ψησίματος για κάθε κιλό γαλοπούλας.
  • Μία ώρα πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος αφαιρέστε τη λαδόκολλα.
  • Αφήστε την να ξεκουραστεί.