Skip to main content

Η Οδική Ασφάλεια μας αφορά όλους!

Παιδιά στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη ασφαλείας, παιδιά ανεξέλεγκτα στον δρόμο, γονείς - οδηγοί που βρίζουν και πατάνε κόρνες... Πόσα και πόσα βλέπουμε κάθε μέρα. Εικόνες εγκληματικές για τις οποίες φυσικά και δεν ευθύνονται τα παιδιά αλλά μόνο οι μεγάλοι.

Η σημερινή μέρα, 18 Μαρτίου, έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα Οδικής Ασφάλειας και μάλιστα ξεκινά η 11η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (18 - 24 Μαρτίου 2018), γεγονός που μας αφορά όλους. οδηγούς και πεζούς, γονείς και μη!

«Βάλε ζώνη… Υπάρχει λόγος»

Η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ) και την υποστήριξη του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ» με διακριτικό τίτλο «HELLASTRON», της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», και πλήθος άλλων φορέων και οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις ενημερωτικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού, καθώς και θεσμικού χαρακτήρα, σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, που έχει καθιερωθεί όλα αυτά τα χρόνια ως θεσμός, είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες πάσης ηλικίας, αποσκοπώντας στην πρόληψη και τη μείωση της σύγχρονης μάστιγας της εποχής μας, των τροχαίων δυστυχημάτων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης εντάσσεται και η νέα καμπάνια του Ι.Ο.ΑΣ, “…There is a reason”, Always belt-up («Βάλε ζώνη…Υπάρχει λόγος»), που θα ξεκινήσει να προβάλλεται πανελλαδικά από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στα τηλεοπτικά κανάλια.

Κυριακή 18/3/2018, Στάση Μετρό «Σύνταγμα»:

Εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Ι.Ο.ΑΣ. για τα τροχαία συμβάντα. Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας τα παιδιά ηλικίας 4-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βιωματικό πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ι.Ο.ΑΣ. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια». Ο Ιππότης Ευγένιος, η αγαπημένη μασκότ των παιδιών, θα είναι εκεί για να τα υποδεχτεί. (Χώρος πολλαπλών χρήσεων του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος, 10:00-16:00).

Δευτέρα 19/3/2018 «Βάλε ζώνη…Υπάρχει λόγος»:

Παρουσίαση της νέας ενημερωτικής καμπάνιας του Ι.Ο.ΑΣ. “…There is a reason”, Always belt-up («Βάλε ζώνη…Υπάρχει λόγος») σχετικά με τη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Δευτέρα 19/3 και Τρίτη 20/3/2018, Σύρος:

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. για την Οδική Ασφάλεια σε μαθητές Λυκείου στη Σύρο σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης. Στόχος είναι οι έφηβοι να υιοθετήσουν σωστή συμπεριφορά και ως μελλοντικοί οδηγοί και ως χρήστες του οδικού δικτύου γενικότερα.

Δευτέρα 19/3/2018 «Εκπαιδευτική Αναγέννηση» και Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Ο.ΑΣ. για την Οδική Ασφάλεια σε μαθητές Γυμνασίου του Ιδιωτικού Σχολείου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση». Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί χαιρετισμός της κας Βασιλικής Δανέλλη- Μυλωνά, Προέδρου του Ινστιτούτου, η οποία πρόκειται να βραβευθεί κατά τη διάρκεια της μουσικής παράστασης του σχολείου, Η ζωή είναι ένα Τραγούδι. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε ιδρύματα και φορείς που φροντίζουν για την αποκατάσταση τραυματιών από τροχαία συμβάντα. («Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, στην Αίθουσα «Αντιγόνη», 19:00-21:00).

Τετάρτη 21/3/2018, Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών:

Διενέργεια Ημερίδας για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας (ERSC) από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα τη μεγαλύτερη πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών σχετικά με την Οδική Ασφάλεια (λειτουργεί υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Η Ημερίδα απευθύνεται σε όλους, γιατί «Μαζί είμαστε η Οδική Ασφάλεια». (Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών, 09:00-12:00)

Πέμπτη 22/3/2018, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο – Δυτική Ελλάδα – Αθλητικό Κέντρο Ενόπλων Δυνάμεων:

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο διοργανώνεται κάθε χρόνο έπειτα από τη συνειδητοποίηση ότι πολλά από τα τροχαία ατυχήματα οφείλονται στην επιθετική οδηγική συμπεριφορά και στη μη συμμόρφωση στους κανόνες. Στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής ημέρας, θα διανεμηθούν φυλλάδια-σελιδοδείκτες της ενημερωτικής καμπάνιας «Βάλε Ζώνη… Υπάρχει λόγος», από τους σταθμούς διοδίων όλης της χώρας. Με αφορμή την Ημέρα Ευγένειας, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο YouTube την παρουσίαση του Ινστιτούτου στο TEDx Χανίων, σχετικά με την ευγένεια στο δρόμο και τη θετική συμβολή της στη σωστή οδηγική συμπεριφορά και τη μείωση των τροχαίων συμβάντων.

Παρασκευή 23/3/2018, Φυλακές Κορυδαλλού – Δημοτικά Δήμου Ηλιούπολης – Πολυτεχνείο Κρήτης, Ρέθυμνο

Εκπαιδευτικά προγράμματα θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια στις φυλακές Κορυδαλλού. Στόχος αυτής της κοινωνικής προσφοράς του Ινστιτούτου, είναι οι έγκλειστοι σε φυλακές να εκπαιδευτούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη στιγμή που θα ξαναβγούν ελεύθεροι στην κοινωνία ως ισότιμοι χρήστες του οδικού δικτύου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μήλο-Λεμόνι» του Ι.Ο.ΑΣ. για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Ηλιούπολης. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό, με τη βοήθεια των μαθητών, να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς να τηρούν το όριο των 30 χλμ./ώρα έξω από τις σχολικές μονάδες.

Δράσεις συνεργασίας ανάμεσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο Ρέθυμνο και το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς». Στόχος η γόνιμη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τη δημιουργία και διενέργεια από κοινού δραστηριοτήτων, επιστημονικών ερευνών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κ.α.

Σάββατο 24/3/2018, Athens Heart:

Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» για παιδιά 4-12 ετών, στο εμπορικό κέντρο Athens Heart. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά κατανοούν τους βασικούς κανόνες της Κυκλοφοριακής Αγωγής με τρόπο άμεσο, ευχάριστο και φιλικό, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα δρώμενα. (Επίπεδο 1, ώρες 11:00-14:00. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν).

Διαγωνισμός Εικονογράφησης (ΣΚΙΤΣΟ – ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ) με θέμα «Μεγαλώνοντας πίσω απ’το τιμόνι - Οδική Ασφάλεια και 3η Ηλικία». Η «Νέα Θάλπη – Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» σε συνεργασία με το «Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών ΟΡΝΕΡΑΚΗΣ» και την υποστήριξη του Ι.Ο.ΑΣ., διοργανώνουν το Διαγωνισμό Εικονογράφησης (Σκίτσο-Γελοιογραφία). Ο Διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί από τη διαδικτυακή πύλη του Ι.Ο.ΑΣ..

http://www.ioas.gr/t7qXzHfwwNsxNh3k/3781/11i_Panelladiki_Ebdomada_Odikis_Asfaleias_1824_Martiou_2018.htm/