Skip to main content

Η ανάπτυξη του παιδιού σας απο τον 6ο έως τον 12ο χρόνο

Το παιδί σας μεγάλωσε πια. Το μόνο που μπορεί να σας θυμίσει πλέον τη βρεφική του ηλικία και τις αντιδράσεις εκείνης της εποχής είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχετε κρατήσει. Πλέον είναι έτοιμο να πάει στο δημοτικό σχολείο! Αυτό φυσικά προβληματίζει έντονα πολλούς γονείς. Η παιδική ηλικία σηματοδοτείται από δραστικές αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή του ανθρώπου.

Θα παρατηρήσετε μία εκπληκτική αύξηση στο ύψος των παιδιών κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας. Ταυτόχρονα ωριμάζουν και πνευματικά, με αποτέλεσμα να αποκτούν τη διάθεση της αυτενέργειας, της λήψης προσωπικών αποφάσεων για τη ζωή τους και της αναζήτησης απαντήσεων στα προβλήματα που τα απασχολούν. Επειδή ωστόσο ακόμα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας, είναι απαραίτητη η βοήθεια των γονέων. Δυστυχώς, στις ημέρες μας τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ από κακόβουλες πράξεις τρίτων. Ο σχολικός εκβιασμός (bullying) και η κακοποίηση από μεγαλύτερούς τους (ενήλικους και ανήλικους) αποτελούν τα πιο ακραία παραδείγματα. Για αυτούς τους λόγους,η παρακολούθηση της ζωής του παιδιού σε καθημερινή βάση παραμένει απαραίτητη. Ωστόσο, για να κερδίσετε την επικοινωνία μαζί του θα χρειαστεί να προσπαθήσετε πολύ περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η αμφισβήτηση έχει αρχίσει να κυριεύει το πνεύμα του. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τις θετικές σκέψεις των παιδιών σας και να μην είστε επικριτικοί. Παρ’ όλα αυτά, όταν σας ζητάνε κάτι υπερβολικό ή κάτι που εσείς δε θεωρείτε αποδεκτό, φροντίστε να τα μεταπείσετε χρησιμοποιώντας θετικά ερεθίσματα, όπως ο διάλογος και η παρουσίαση παραδειγμάτων. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά σέβονται ακόμα πολύ την άποψη του γονιού. Όμως όταν αυτή παρουσιάζεται με επιθετικό τρόπο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόφαση που θα λάβουν τα παιδιά.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αυξήσει τις απαιτήσεις, επηρεάζοντας τον άνθρωπο από τη σχολική ηλικία. Πολλά παιδιά έχουν αρχίσει να μαθαίνουν δύο γλώσσες, ένα μουσικό όργανο και να αθλούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Όλοι μας καταλαβαίνουμε πόσο αναγκαία είναι όλα αυτά. Ωστόσο, αυτό που ξεχνάμε συχνά είναι το πόσο απαραίτητο είναι το παιχνίδι. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά αναπτύσσουν σημαντικές λειτουργίες, όπως η κοινωνικότητα, η φαντασία, η δυνατότητα λήψης αποφάσεων και τόσα άλλα πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου ανθρώπου. Φροντίστε να τους παρέχετε τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα πνευματικής ξεκούρασης. Οργανώστε μικρές εκδρομές με φίλους, επισκεφθείτε παιδικές χαρές, καλέστε συμμαθητές στους στο σπίτι σας και κάντε βόλτες σε πάρκα και κήπους που θα τους επιτρέψουν να παίξουν! Αυτά θα βοηθήσουν το παιδί σας να ανταποκριθεί στο στρες της καθημερινότητας και θα το φέρουν πιο κοντά σας, γιατί θα καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι για εσάς να περνάει όμορφα!