
Μπορεί η λέξη Pancake που σημαίνει τηγανίτα να εμφανίστηκε στην αγγλική γλώσσα τον 15ο αιώνα, αλλά οι δικοί μας αρχαίοι έλληνες την τιμούσαν με το παραπάνω, πολύ, μα πολύ νωρίτερα. Από τότε η τηγανίτα ταξίδεψε ανά τον κόσμο, μύησε χιλιάδες ανθρώπους και απέκτησε πολλές παραλλαγές. Στην Ελλάδα, ημέρα τηγανίτας θεωρείται η Τσικνοπέμπτη. Αλλά εμείς την απολαμβάνουμε όλο το χρόνο!
Υλικά
1 αβγό
1 κούπα ξυνόγαλα
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
Για το γαρνίρισμα
Σιρόπι σφενδάμου
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
• Χτυπάμε το αβγό και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
• Ανακατεύουμε καλά το μίγμα, ώσπου να γίνει λείος χυλός.
• Βουτυρώνουμε τον πάτο ενός μικρού τηγανιού.
• Ρίχνουμε τόση ποσότητα ώστε να καλυφθεί ο πάτος του.
• Μόλις φουσκώσει και πριν προλάβουν να σκάσουν οι φουσκάλες που έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια, τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα.
• Ο πιο ωραίος τρόπος για να σερβίρετε τις τηγανίτες είναι να τις βάλετε τη μία πάνω στην άλλη και να ρίξετε από πάνω σιρόπι σφενδάμου ή άχνη ζάχαρη.
Tip: Για πιο εορταστικό αποτέλεσμα τοποθετήστε μέσα στο τηγάνι ένα κουπάτ σε σχήμα αστεριού ή χριστουγεννιάτικου δέντρου και ρίξτε μέσα το χυλό.