Skip to main content

Φρέσκο και κριτσανιστό κουλούρι Θεσσαλονίκης

Όποιος τρελαίνεται για αυθεντικό κουλούρι Θεσσαλονίκης, να σηκώσει το χέρι! Νομίζω πως είμαστε πολλοί οι οπαδοί του. Τι λέτε να μάθουμε να το φτιάχνουμε μόνοι μας, με τη συνταγή από το veggiesisters;

Υλικά για 8 κουλούρια:

320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
180 γρ. χλιαρό νερό
20 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
Επικάλυψη
100 γρ. σουσάμι
300 γρ. χλιαρό νερό
20 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

1. Σε μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη μέσα στο νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και δυο κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα για πέντε λεπτά μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.

2. Προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει μια λεία ελαστική ζύμη. Τη βάζουμε μέσα σε λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα, ώστε να φουσκώσει διπλασιάζοντας τον όγκο της. Σε θερμοκρασία δωματίου στους 21 βαθμούς, θα πάρει περίπου 50 λεπτά.

3. Για την επικάλυψη, μέσα σε μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και απλώνουμε το σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη την κόβουμε σε κομμάτια των 70 περίπου γραμμαρίων, τα οποία στη συνέχεια πλάθουμε σε μπαλίτσες. Θα προκύψουν 7-8 τεμάχια.

4. Λαδώνουμε την επιφάνειά μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε κορδόνια μήκους περίπου 50 εκατοστών. Ενώνουμε τις άκρες σχηματίζοντας τα κουλούρια και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210 βαθμούς αέρα.

5. Τα βουτάμε στο ζαχαρόνερο κι αμέσως τα μεταφέρουμε στο πιάτο με το σουσάμι, το οποίο κολλάει πάνω στην επιφάνειά τους και τα τοποθετούμε σε ταψί λαδωμένο, είτε σε λαδόκολλα.

6. Ψήνουμε για 14 λεπτά στον αέρα, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας, μέχρι να ροδίσουν. Καλοφάγωτα!