Skip to main content

Φέτος στις γιορτές υιοθετήστε ένα ζωάκι – τώρα και για πάντα

Πολλές από εσάς τις μαμάδες σκέφτεστε έντονα τον τελευταίο καιρό να πάρετε ένα κουταβάκι – δώρο για το παιδί σας. Η καραντίνα και ο ερχομός των Χριστουγέννων συντελούν στο να γίνει άμεσα αυτή η σκέψη, πράξη. Μια πράξη τεράστιας ευθύνης.

Είναι χρόνια τώρα που η Ιωάννα μάς ζητάει ένα σκυλάκι. Ανταυτού, της έχουμε πάρει χελωνίτσα, χρυσόψαρο, παπαγαλάκι, ποτέ όμως το σκυλάκι που ήθελε, και ακόμα θέλει.

«Δεν αγαπάς τα ζώα, για αυτό» μου είπε κάποια στιγμή, όταν και πάλι της το είχα αρνηθεί. Ναι, το ομολογώ, αποφεύγω τις γάτες γιατί υποφέρω από αλλεργία. Και αυτή τη στιγμή στην πυλωτή και στον κήπο μας τριγυρνάνε γύρω στις 15 ανέμελες γνουδωτές.


Ναι, δεν παίρνω σκυλάκι όχι γιατί δεν τα αγαπώ αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Γιατί τα αγαπώ, και θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευθύνη, μια απόφαση ζωής το να βάλεις στην οικογένειά σου ένα ζωάκι.

Δεν είναι ένα δώρο για τα Χριστούγεννα όπως μια εντυπωσιακή κούκλα που σου ζητάει το παιδί σου αλλά μετά από λίγο καιρό θα βαρεθεί και θα πετάξει σε μια άκρη.

Αν το καταλαβαίναμε αυτό δεν θα κυκλοφορούσαν τώρα στην Αθήνα τόσο πολλά αδέσποτα ζωάκια, παρατημένα ή ακόμα και κακοποιημένα.

Σκέψου. Θα υιοθετούσες ένα παιδί, ένα μωράκι, μόνο και μόνο για να έχεις αφορμή να βγαίνεις έξω βόλτα τώρα στην καραντίνα; Ή μήπως όταν θα έβλεπες ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου απέναντί του, θα το παρατούσες σε μια άκρη του δρόμου;

Εάν το έχεις σκεφτεί πολύ καλά και έχεις καταλήξει στην απόφαση, αντί να αγοράσεις ένα κουταβάκι από pet shop ή έναν εκτροφέα για τον οποίο δεν γνωρίζεις και πολλά (σ.σ. είναι πολλοί αυτοί που χρησιμοποιούν τα ζώα ως μηχανές αναπαραγωγής, υποχρεώνοντάς τα να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες), μπορείς να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο από μια φιλοζωική ή να πας στο A little Shelter, το καταφύγιο αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων που ίδρυσε η επιχειρηματίας και συγγραφέας Κατρίνα Τσάνταλη μαζί με την ηθοποιό Τόνια Σωτηροπούλου.


Μπορείς να βρεις πληροφορίες για τα σκυλάκια ή τα γατάκια του A little Shelter, στη σελίδα τους στο Facebook, ή στον λογαριασμό τους στο Instagram, και να θυμάσαι ότι δεν στέλνουν ζωάκια, πρέπει εσύ να πας εκεί!

Μια ωραία ιδέα, αλλά και ένα φανταστικό δώρο σε έναν φίλο, είναι η υιοθεσία ενός απειλούμενου ζώου μέσω του WWF Ελλάδας:

Μπες εδώ https://donate.wwf.gr/yiothetise και υιοθέτησε μια τίγρη, ένα δελφίνι, μια πολική αρκούδα, μια καρέτα ή ένα πάντα, για εσένα ή τους αγαπημένους σου.

Το WWF θα σου στείλει την ειδική γιορτινή εκδοχή του πιστοποιητικού υιοθεσίας για να το κορνιζάρεις, να το κρεμάσεις, να το μοιραστείς, ενώ αν προορίζεται για δώρο, θα σταλεί στο αγαπημένο σου πρόσωπο την ημέρα και ώρα που θα υποδείξεις.

Εμείς σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε ένα γιγάντιο πάντα, αυτό το όμορφο ζώο που κάποτε ζούσε σε όλη την Κίνα, το βόρειο Βιετνάμ και τη βόρεια Μιανμάρ, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 1.860 πάντα σε μόλις έξι απομονωμένα βουνά στη νότια Κίνα.

Ας είναι φέτος τα Χριστούγεννα τα δώρα μας επιλεγμένα με προσοχή και σκέψη, με πολλή αγάπη για τα αδέσποτα και απειλούμενα ζώα, και τη φύση που ζητά απεγνωσμένα τη βοήθειά μας.

* Για ακόμα περισσότερα θέματα για τη φύση και το περιβάλλον: Like Mother, Like Daughter blog!