
Διανύσαμε όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης και έφτασε η στιγμή που περιμέναμε! Ο τοκετός είναι μια φυσική λειτουργία του σώματός μας, που όλες οι γυναίκες ξέρουμε και έχουμε τη δύναμη γι’ αυτόν. Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι πράγματι ξεκινάει η γέννα; Κι αν είναι «false alarm»;
Η έναρξη του τοκετού συμβαίνει με τους εξής τρόπους:
1. ΡΗΞΗ ΕΜΒΡΥΙΚΩΝ ΥΜΕΝΩΝ (ΟΤΑΝ ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΝΕΡΑ)
Η ποσότητα του υγρού ποικίλλει. Μπορεί να είναι από σταγόνες μέχρι και τεράστια ποσότητα, σαν να μας έβρεξαν με ένα μεγάλο μπουκάλι νερό. Μπορεί να συμβεί πριν την έναρξη των συστολών, μετά την έναρξη των συστολών, αλλά ακόμη και την ώρα της γέννας. Στην περίπτωση που συμβεί πριν την έναρξη των συστολών, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αναμένουμε την έναρξή τους, η οποία μπορεί να συμβεί σχεδόν άμεσα έως και αρκετές ώρες μετά.
Πότε μπορεί να σπάσουν τα νερά;
- Μπορεί να γίνει πριν την έναρξη των συστολών και να χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 12 ώρες για την έναρξη των συστολών.
- Να σπάσουν τα νερά και οι συστολές να ξεκινήσουν αμέσως.
- Να ξεκινήσουν οι συστολές και τα νερά να σπάσουν οποιαδήποτε στιγμή του τοκετού.
- Να ξεκινήσουν οι συστολές και τα νερά να σπάσουν λίγο πριν βγει το μωρό.
Σημαντικό! Όταν αντιληφθούμε ότι έχουν σπάσει τα νερά, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε το χρώμα. Φυσιολογικά, το αμνιακό υγρό είναι διαφανές σαν το νερό, ή λευκωπό, σαν αρκετά αραιωμένο γάλα.
Κάτι άλλο που επίσης είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι η ώρα που έγινε.
Αν υποψιαστείτε ότι έσπασαν τα νερά, να επικοινωνήσετε με την μαία σας ή να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Ακόμα είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μαίες που μπορεί να σας προτείνουν να έρθουν στο σπίτι σας, να ελέγξουν αν έχουν σπάσει τα νερά και να ακούσουν την καρδιά του μωρού σας, χωρίς να χρειαστεί να πάτε στο μαιευτήριο αν τελικά δεν είναι ακόμα η ώρα.
2. ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΟΛΩΝ (ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ)
Η κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις συστολές και τις περιγράφει με τον δικό της τρόπο. Κάποιες γυναίκες τις νιώθουν σαν σφίξιμο στην κοιλιά, άλλες σαν πόνους περιόδου, άλλες σαν να πιέζει το μωρό χαμηλά στην κοιλιά, άλλες σαν να τους κόβεται η ανάσα, άλλες σαν βάρος κ.λπ. Σίγουρα όμως είναι κάτι που «έρχεται και φεύγει».
Οι συστολές αυτές μπορεί να έχουν γίνει αντιληπτές και κάποιες εβδομάδες πριν την έναρξη του τοκετού. Αυτές είναι οι λεγόμενες προπαρασκευαστικές ή Braxton Hicks και είναι σημαντικό να τις διαχωρίζουμε.
Τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τις συστολές του τοκετού να ξεχωρίζουν είναι ότι:
1. Υπάρχει παύλα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίοδος ξεκούρασης ανάμεσα στις συστολές. Δηλαδή, αν οι συστολές έρχονται ανά 20 λεπτά, έχουμε σχεδόν 20 λεπτά να ξεκουραστούμε και να συνεχίσουμε κανονικά να κάνουμε ό,τι κάναμε νωρίτερα.
2. Αυξάνονται σε συχνότητα με την πάροδο του χρόνου. Π.χ. στην αρχή μπορεί να αντιληφθούμε ότι έρχονται ανά 15 λεπτά και όσο περνάει η ώρα να έρχονται ανά 5 λεπτά. (Το συντομότερο χρονικό διάστημα που μπορεί να έρχεται μία συστολή είναι ανά 3 λεπτά).
3. Αυξάνονται σε διάρκεια με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι όσο περνάει η ώρα διαρκούν όλο και περισσότερο. Μπορεί π.χ. όταν παρατηρήσαμε ότι έχουμε τακτικές συστολές, η κάθε συστολή να διαρκούσε 30 δευτερόλεπτα και στην πορεία να διαρκεί 60 δευτερόλεπτα το περισσότερο.
4. Αυξάνονται σε ένταση με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι όσο εξελίσσεται ο τοκετός, οι συστολές δυναμώνουν προοδευτικά.
3. ΒΛΕΝΝΟΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΚΚΡΙΣΗ
Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος να καταλάβουμε ότι μπορεί να πλησιάζει η γέννα μας. Φυσιολογικά, στην εγκυμοσύνη, μία παχύρευστη βλέννα αποφράσσει τον τράχηλο της μήτρας, προστατεύοντας το μωρό μας από λοιμώξεις. Τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό, έχουμε τις προπαρασκευαστικές συστολές, οι οποίες προετοιμάζουν το σώμα μας και βοηθούν τον τράχηλο να ωριμάσει. Πολλές φορές, το βλεννώδες αυτό βύσμα (βλέννη αναμειγμένη με αίμα), φεύγει λίγο πριν την έναρξη του τοκετού, αλλά μπορεί και να φύγει και 1-2 βδομάδες πριν τον τοκετό. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποτελεί ακριβή δείκτη έναρξης του τοκετού, απλώς και μόνο μία ένδειξη. Και κατά τη διάρκεια του τοκετού όμως φυσιολογικά, μπορεί να έχουμε αίμα αναμειγμένο με βλέννη και όσο προχωράει ο τοκετός αυτό να εντείνεται.
Ο τοκετός είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες για τη γυναίκα που κυοφορεί το πρώτο της παιδί - 12με 24 ώρες είναι ένα σύνηθες χρονικό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι π.χ. και τις 12 ώρες αισθανόμαστε πόνο. Οι συστολές, έρχονται και φεύγουν, και μας αφήνουν χρόνο για να ξεκουραζόμαστε. Κάθε συστολή διαρκεί max 1 λεπτό, κάτι που κάνει συνήθως τον τοκετό μας διαχειρίσιμο.
Αν ένας τοκετός κρατήσει 20 ώρες από αυτές μόνο οι 4 περίπου θα είναι ώρες συστολών και οι 16 θα είναι παύσης.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΝΤΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΑΣ;
Στις περισσότερες έρχεται η εικόνα που παρουσιάζεται στις ταινίες, ενός ζευγαριού που τρέχει πανικόβλητο στο μαιευτήριο για να προλάβει. Κι όμως δεν είναι καθόλου έτσι στην πραγματικότητα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Η διάρκεια του τοκετού είναι συνήθως μεγάλη, ιδιαίτερα αν πρόκειται για το πρώτο μας παιδί, οπότε καλό είναι να οπλιστούμε με υπομονή. Μπορούμε να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο να χαλαρώσουμε, να καθίσουμε ήρεμα και γαλήνια με τον σύντροφό μας και να καλωσορίσουμε με χαρά την απόφαση του παιδιού μας να γεννηθεί και να μας συναντήσει.
Οι επιλογές μας είναι πολλές και εξαρτώνται από το τι θέλει το κάθε ζευγάρι και πώς αισθάνεται η κάθε γυναίκα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε προς το μαιευτήριο όταν αντιληφθούμε ότι όντως έχει αρχίσει ο τοκετός ή ακόμα μπορούμε να περάσουμε ένα σημαντικό κομμάτι του τοκετού στο σπίτι, έχοντας δίπλα μας μία προσωπική μαία, η οποία θα ελέγχει το «καλώς έχειν» της γυναίκας και του εμβρύου, με αποτέλεσμα να πάμε στο μαιευτήριο σε πιο προχωρημένη φάση του τοκετού. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες καθυστερούν να εισαχθούν στο μαιευτήριο, μειώνονται οι παρεμβάσεις και η πιθανότητα για καισαρική τομή. Η επιλογή ανήκει στο κάθε ζευγάρι ξεχωριστά.
Χρήσιμα tips:
- Εάν οι συστολές μας έρχονται ανά 5 λεπτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γεννάμε άμεσα. Ειδικά αν είναι το πρώτο μας παιδάκι, έχουμε πάρα πολλές ώρες μπροστά μας μετά την έναρξη των συστολών.
- Οι αληθινές συστολές τοκετού δεν σταματούν με το περπάτημα, με την αλλαγή στάσης του σώματος, με το μασάζ ή το ζεστό νερό, σε αντίθεση με τον ψευδή τοκετό όπου σταματούν.
- Κάποιες φορές, οι προπαρασκευαστικές συστολές έχουν για μικρό χρονικό διάστημα τα χαρακτηριστικά των συστολών του τοκετού. Αυτό πρόκειται για τον ψευδή τοκετό και πολλές φορές μπορεί να μας μπερδέψει. Καλό είναι, λοιπόν, πρώτα να σιγουρευτούμε ότι έχει ξεκινήσει η γέννα μας και μετά να ξεκινήσουμε για το μαιευτήριο.
- Είναι σημαντικό να μην πάμε αμέσως στο μαιευτήριο, με το πρώτο σημάδι της έναρξης του τοκετού. Οι έρευνες δείχνουν ότι η εισαγωγή μας στο μαιευτήριο νωρίς, συνδέεται με αυξημένες παρεμβάσεις και μεγαλύτερη πιθανότητα για καισαρική τομή.
- Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξετε ένα μαιευτικό πλαίσιο (μαία- μαιευτήρας) που θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη, θα σας ενθαρρύνει και θα σας υποστηρίζει ώστε να επιτύχετε έναν υπέροχο τοκετό.