
Ακούμε πολλά για τη μηνιγγίτιδα, αλλά την ίδια στιγμή δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι και κατά πόσο είναι απαραίτητο για τα παιδιά μας να εμβολιαστούν. Ας δούμε τι λέει η ειδικός μας!
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β (γνωστή και ως Μηνιγγίτιδα Β), είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη νόσος. Η Μηνιγγίτιδα Β προκαλείται από το βακτήριo Neisseriameningitidis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ενώ, επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αίματος που ονομάζεται Μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία.
Η νόσος είναι ύπουλη, καθώς παρουσιάζεται χωρίς προειδοποίηση, αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης, εξελίσσεται ραγδαία συνήθως εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες ή να οδηγήσει σε θάνατο. Εντωμεταξύ, από τις 5 σημαντικότερες ομάδες του ΜηνιγγιτιδόκοκκουA, B, C, W, και Y – η οροομάδαB είναι η επικρατέστερη στην Ελλάδα (87%).
Πώς θα αναγνωρίσω τη μηνιγγίτιδα;
Τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο.
Σε αυτά περιλαμβάνεται ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος και ο εμετός ενώ ειδικότερα συμπτώματα αποτελούν η αυχενική δυσκαμψία, το αιμορραγικό εξάνθημα, η σύγχυση και η φωτοφοβία.
Εντός 24 ωρών, η νόσος εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία που απαιτούν επείγουσα νοσηλεία στην εντατική και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.
Πώς μεταδίδεται η νόσος;
Το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, η επαφή με τις εκκρίσεις μολυσμένου ατόμου που νοσεί.
Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια όμως είναι πως 1 στους 10 από εμάς μπορεί να το φέρει ασυμπτωματικά στον φάρυγγά του (χωρίς δηλαδη να εκδηλωνει συμπτώματα) και να το μεταδώσει στα πολύ μικρά βρέφη και τα ευάλωτα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα άτομα τα οποία θα νοσήσουν κανονικά!
Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου;
Η νόσος εξελίσσεται ραγδαία και είναι δυνητικά θανατηφόρα. Συγκεκριμένα, 1 στα 10 άτομα που έχουν προσβληθεί καταλήγουν παρά τη θεραπεία, ενώ 1 στους 5 επιζώντες ενδέχεται να υποφέρει από μαθησιακές δυσκολίες, εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή απώλεια των άκρων.
Ποιες ηλικίες κινδυνεύουν περισσότερο;
Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Επιπλέον, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Ο εμβολιασμός
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας- (όπως άλλωστε και των περισσοτέρων των λοιμωδών νοσημάτων-) είναι ο εμβολιασμός.
Πρόσφατα, το εμβόλιο ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β εντάχθηκε στους Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών, αλλά για λόγους που σχετίζονται με επιδημιολογικά δεδομένα σε συνάρτηση με τις οικονομικές δαπάνες για την υγεία, αποζημιώνεται μόνο για ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αντίστοιχα, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ανδόρα, οι οποίες έχουν εντάξει τον εμβολιασμό στα αντίστοιχα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών, συστήνουν και αποζημιώνουν το εμβόλιο σε υγιή πληθυσμό και κατά προτεραιότητα σε βρέφη ηλικίας 0 -1 ετών.
Συμπερασματικά, η μηνιγγίτιδα είναι μεν επικίνδυνη, αλλά με τη χορήγηση του εμβολίου προλαμβάνεται πλήρως, ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά.