Skip to main content

Δεύτερος μήνας εγκυμοσύνης

8η εβδομάδα: Το έμβρυο συνεχίζει να μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. Έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 εκατοστά σε μήκος και ζυγίζει περίπου 6 γραμμάρια! Παρ’ όλα αυτά, ακόμα δεν το νιώθετε. Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών έχουν αρχίσει να χάνουν τις μεσοδακτύλιες μεμβράνες και η ουρά που είχε μέχρι πρότινος σταδιακά εξαφανίζεται. Μέχρι τώρα θα πρέπει να έχετε λάβει τα αποτελέσματα των εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου και να έχετε ενημερώσει το γυναικολόγο σας.

Συμπτώματα

Γεύση και όσφρηση είναι ιδιαίτερα οξυμένες. Πολλές γεύσεις και μυρωδιές σάς προκαλούν αηδία, ενώ παράλληλα εμφανίζετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιαφαγητά τα οποία μέχρι πρότινος μπορεί να σας ήταν εντελώς αδιάφορα. Η ναυτία αυξάνεται και η όρεξή σας έχει αυξηθεί κατακόρυφα! Κάντε υπομονή γιατί το σώμα σας ακόμα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις ορμονικές μεταβολές που πραγματοποιούνται στο τρίμηνο αυτό. Τα στήθη σας γίνονται όλο και πιο επώδυνα καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη των γαλακτοπαραγωγών λοβιακών μονάδων. Η αύξηση του μεγέθους της μήτρας προκαλεί διάταση των συνδέσμων που φυσιολογικά την κρατάνε στη θέση της και αυτό σάς προκαλεί περιστασιακά κράμπες. Μη φοβηθείτε: το μωρό σας είναι μια χαρά! Μέρα με τη μέρα η προγεστερόνη αυξάνεται και μπορεί να σας προκαλεί δυσκοιλιότητα και φούσκωμα. Σε αυτή την εβδομάδα της κύησης πολλές γυναίκες βλέπουν περίεργα όνειρα τα οποία συνεχίζονται σε όλη τηνεγκυμοσύνη. Συνηθίστε τα και μην ανησυχείτε!

9η εβδομάδα: Το στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς σηματοδοτεί το σταδιακό πέρας της οργανογένεσης. Τα βασικά όργανα του ανθρώπου έχουν πλέον διαμορφωθεί και από εδώ και πέρα ξεκινάει η διαδικασία της ανάπτυξής τους,η οποία σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρώνεται κατά την ενηλικίωση. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρα, ενώ ο καρδιακός παλμός είναι ευδιάκριτος. Μέχρι τώρα οι περισσότερες γυναίκες έχουν ήδη επισκεφτεί το γυναικολόγο και έχουν ακούσει την καρδιά του εμβρύου. Σταδιακά θα πρέπει να προετοιμαστείτε για την πρώτη σημαντική εξέταση του εμβρύου, αυτή της αυχενικής διαφάνειας (τεστ πρώτου τριμήνου),που φυσιολογικά πραγματοποιείται μεταξύ 11ης και 13ης εβδομάδας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου (κούραση, αδιαθεσία, ναυτία) επιμένουν. Το καταθλιπτικό συναίσθημα και τα επεισόδια άγχους εναλλάσσονται μέσα στην ημέρα καθώς ο οργανισμός σας δεν έχει ακόμα συνηθίσει το νέο ορμονικό περιβάλλον. Είναι πιθανή και μία μικρή αύξηση βάρους (μικρότερη του ενός κιλού). Μερικές γυναίκες μπορεί να χάσουν βάρος το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας την έντονης ναυτίας και των εμέτων. Παρ’ όλα αυτά, μην ανησυχείτε, το μωρό σας εξακολουθεί να είναι καλά, καθώς τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν το αφήνουν ανεπηρέαστο!

10η εβδομάδα: Το μωρό σας έχει φτάσει τα 3 εκατοστά σε μήκος! Τις επόμενες τρεις εβδομάδας το μέγεθός του θα υπερδιπλασιαστεί. Τα οστά και ο χόνδρος έχουν αρχίσει να σχηματίζονται, τα ζωτικά όργανα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και ξεκινά η λειτουργία τους. Αρχίζουν να εμφανίζονται τα νύχια και τρίχωμα. Τα άκρα κινούνται και το μωράκι σας κλοτσάει συχνά! Εσείς, ωστόσο, δεν το αισθάνεσθε ακόμα. Αν μέχρι σήμερα δεν έχετε προγραμματίσει την εξέταση αυχενικής διαφάνειας (τεστ πρώτου τριμήνου), που φυσιολογικά πραγματοποιείται μεταξύ 11ης και 13ης εβδομάδα, καλό είναι να βιαστείτε!

Συμπτώματα

Οι κράμπες στη μήτρα επιμένουν, μπορεί να είναι και πιο συχνές. Η ναυτία και οι έμετοι συνεχίζουν να σας ταλαιπωρούν, αν και γίνονται λιγότεροι στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, εξακολουθείτε να αισθάνεστε καταβολή καθώς τα περίεργα όνειρα σας κρατάνε ξύπνια στη διάρκεια της νύχτας. Είναι πιθανό να έχετε αυξημένα κολπικά υγρά. Εφόσον αυτά δεν είναι δύσοσμα και δεν έχουν πρόσμιξη αίματος μην ανησυχείτε. Η κοιλιά σας έχει αρχίσει να μεγαλώνει καθώς η μήτρα φτάνει σταδιακά στο επίπεδο της ηβικής σύμφυσης. Αισθάνεσθε ότι θέλετε να ουρείτε συνέχεια. Μην ανησυχείτε: το σύμπτωμα αυτό θα παρέλθει μετά από δύο εβδομάδες το πολύ. Οι μαστοί σας έχουν μεγαλώσει κι άλλο, και πλέον η αλλαγή αυτή έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής και σε τρίτους.

11η εβδομάδα: Δεν το αισθάνεστε αλλά το έμβρυο κινείται έντονα μέσα στη μήτρα! Το δέρμα του είναι διαφανές, ωστόσο έχει ήδη αρχίσει να μοιάζει όλο και περισσότερο με μωρό! Οι μεμβράνες στα χέρια και τα πόδια έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Από αυτή την εβδομάδα μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εξέταση αυχενικής διαφάνειας (τεστ πρώτου τριμήνου). Με την εξέταση αυτή (η οποίασυνδυάζεται με εξέταση αίματος) μπορούν να διαγνωσθούν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες και, κατ’ επέκταση, να προσδιοριστεί εγκαίρως και με ασφάλεια κατά πόσο το έμβρυο είναι υγιές.

Συμπτώματα

Νιώθετε ήδη καλύτερα. Η ναυτία και οι έμετοι έχουν υποχωρήσει σημαντικά και αυτό σάς βοηθάει να αισθάνεστε πιο δυνατή! Ωστόσο οι ορμόνες σας έχουν αυξηθεί γεωμετρικά, γεγονός που εξηγεί τις συναισθηματικές μεταβολές στη διάρκεια της ημέρας. Οι κολπικές εκκρίσεις μπορεί να είναι πιο έντονες, αλλά δεν πρέπει να σας ανησυχούν εάν δεν είναι δύσοσμες και δεν έχουν πρόσμιξη αίματος. Εμφανίζεται μία σκούρα κάθετη γραμμή στο μέσο της κοιλιάς, η οποία ονομάζεται linea nigra. Έχει πλάτος περίπου 1 εκατοστό και εκτείνεται από το τριχωτό του εφηβαίου έως και το στέρνο. Υποχωρεί μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Σε ορισμένες γυναίκες ωστόσο μπορεί να παραμείνει ως ανεπαίσθητη σκιά στην περιοχή.