
Ο Πέτρος είναι 8 μηνών πεινασμένος και κουρασμένος. Ξεκινά να γκρινιάζει και να κουνάει τα άκρα του. Είναι ο τρόπος που επικοινωνεί και προσπαθεί να εξηγήσει τι χρειάζεται. Η μητέρα του το αντιλαμβάνεται, τον ταΐζει και τον καθησυχάζει. Σιγά σιγά ο Πέτρος αρχίζει να αντιλαμβάνεται αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο φροντίδας. Μαθαίνει ότι όταν χρειάζεται βοήθεια η μητέρα του θα είναι εκεί. Έτσι,σταδιακά και σταθερά, δημιουργείται ο δεσμός εμπιστοσύνης.
Οι άνθρωποι γεννιούνται με την ανάγκη να συνδέονται με άλλους ανθρώπους. Ο Πέτρος αναγνώριζε φωνές ακόμα και πριν γεννηθεί. Αν επιτευχθεί έστω και με τον ένα γονέα δεσμός εμπιστοσύνης, τότε το παιδί στην ενήλικη ζωή του θα είναι πιο πρόθυμο να ανακαλύπτει το περιβάλλον, θα κάνει πιο εύκολα φίλους και θα του αρέσει να γνωρίζει καινούργιους ανθρώπους. Το πιο πιθανό είναι να είναι σε θέση να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και εκτός της οικογενείας του.
Τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν ασφαλείς δεσμούς με τους γονείς τους. Όμως, κάποιοι γονείς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών τους με αξιοπιστία και ευαισθησία. Οι ανησυχίες για οικονομικά, συζυγικά ή προβλήματα υγείας μπορεί να παρεισφρήσουν στη σχέση γονιού - παιδιού. Επίσης, υπάρχει η περίπτωση, οι γονείς ως παιδιά να μην είχαν διαμορφώσει ασφαλείς δεσμούς με τους δικούς τους φροντιστές, οπότε δεν γνωρίζουν πώς να συνδεθούν με τα δικά τους παιδιά. Ακόμα κι αν ο γονέας δυσκολεύεται να δεθεί άμεσα με το βρέφος αυτό δεν σημαίνει ότι χάθηκε για πάντα η ευκαιρία για να εδραιωθεί ο δεσμός. Έρευνες δείχνουν πως για κάποιους γονείς χρειάζονται εβδομάδες ακόμα και μήνες για να νιώσουν συνδεδεμένοι με το μωρό τους.
Δεν πρέπει να αισθάνεστε τύψεις ή ενοχές αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε σας. Ένα μωρό είναι ένας νέος άνθρωπος στη ζωή σας, συνεπώς θα χρειαστείτε χρόνο να τον γνωρίσετε.
Δεν υπάρχει μία μαγική συνταγή που να εξασφαλίζει τον ασφαλή δεσμό γονιού-βρέφους. Τις περισσότερες φορές η ανταπόκριση στις βασικές του ανάγκες και η ανιδιοτελής αγάπη αρκεί.
Υπάρχουν όμως και μερικές τεχνικές που μπορεί να διευκολύνουν τη δημιουργία δεσμού:
♥ Ακουμπήστε το σώμα του στο σώμα σας. Η επαφή δέρμα με δέρμα δημιουργεί αίσθημα οικειότητας και ασφάλειας.
♥ Όταν το μωρό κλαίει, ή βρίσκεται σε ένταση ανακουφίστε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Μιλήστε του απαλά, ταΐστε το αν πεινάει, αλλάξτε του την πάνα αν είναι βρεγμένο. Οι απόψεις που προτείνουν να αφήσετε το μωρό να κλαίει για να μη μάθει στις αγκαλιές μάλλον πλήττουν το δεσμό παρά τον προάγουν.
♥Καθορίστε συγκεκριμένες ρουτίνες για την ώρα του ύπνου, του μπάνιου, των γευμάτων. Οι ρουτίνες επιβεβαιώνουν ότι οι ανάγκες του μωρού θα ικανοποιηθούν με σταθερότητα. Να είστε ευαίσθητοι στο ρυθμό του παιδιού.
♥ Περάστε χρόνο δίνοντας την προσοχή σας στο μωρό. Προσπαθήστε να μη σκέφτεστε θέματα της δουλειάς, ή άλλες εκκρεμότητες. Κρατήστε το, μιλήστε του και παίξτε μαζί του. Να είστε σε εγρήγορση ώστε να καταλάβετε αν πεινάει, αν κουράστηκε ή δεν νιώθει άνετα.
♥ Όταν παίζετε μαζί του, μην το καθοδηγείτε συνέχεια. Αφήστε το να σας οδηγήσει. Μάθετέ του μέσω του παιχνιδιού, πώς να συνεργάζεται, πώς να λύνει προβλήματα, πώς να μοιράζεται, πώς να χάνει και πώς να απογοητεύεται.
Για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του παιδιού σας πρέπει πρώτα να ικανοποιήσετε τις δικές σας ανάγκες. Ένας γονέας που είναι μονίμως κουρασμένος ή δεν έχει καθόλου προσωπικό χρόνο, θα είναι ένας γονέας που θα δυσφορεί. Ξεκουραστείτε και ζητήστε βοήθεια από συγγενείς ή φίλους όταν αισθάνεστε ότι την χρειάζεστε.