Skip to main content

Απιστία στην εγκυμοσύνη.Όταν το όνειρο γίνεται εφιάλτης

«Είναι απόμακρος τελευταία σαν να μην υπάρχω. Καταλαβαίνω ότι κάτι συμβαίνει. Φοβάμαι μη με απατήσει τώρα που είμαι έγκυος...» αναφέρει προβληματισμένη η Πελαγία, έγκυος στον πέμπτο μήνα, στο πρώτο της παιδί.

Τα πρώτα κιλά, το αίσθημα μειωμένης θηλυκότητας φέρνουν τις πρώτες ανασφάλειες που μπορούν να καταρρακώσουν την ψυχολογία μίας γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη…..

Ψυχολογία της εγκύου

Η Marie- Jose Soubieux, παιδοψυχίατρος και ψυχαναλύτρια, συγγραφέας βιβλίων για την περιγεννητική περίοδο και το πένθος, υποστηρίζει ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό ψυχικής ευαλωτότητας αλλά και ψυχικής ωρίμανσης για τη γυναίκα, καθώς συμβαίνει μια επαναδιαπραγμάτευση της ταυτότητάς της. Επιπλέον, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την πολυπλοκότητα μιας διπλής ψυχικής επένδυσης για τη γυναίκα , ναρκισσιστικής από τη μία ( το σώμα της, ο καινούργιος εαυτός της που περιέχει το έμβρυο) αλλά και αντικειμενοτρόπου από την άλλη ( το έμβρυο ως ξεχωριστό ον από αυτήν).

Η Monique Bydlowski, νευροψυχίατρος και ψυχαναλύτρια, περιγράφει την εγκυμοσύνη ως μία φάση ψυχικής διαφάνειας για κάθε γυναίκα. Επιπλέον, από βιολογική άποψη, είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί μία περίοδο συνεχών αλλαγών στη διάθεση της εγκύου. Οι μεταπτώσεις της κυμαίνονται από συναισθήματα ενθουσιασμού μέχρι έντονο άγχος, ακόμα και κατάθλιψη λόγω των ορμονών που εκκρίνονται για να ρυθμίσουν πολλές αλλαγές στο σώμα αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν και τα συναισθήματα της εγκύου.
Μερικές από τις πιο σημαντικές ορμόνες αυτές είναι : τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η ωκυτοκίνη, η ρελαξίνη, οι ενδορφίνες και τέλος η προλακτίνη.

Η υποψία απιστίας αλλά και η ίδια η απιστία είναι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες που μπορεί να υποστεί μια γυναίκα: Όταν εκείνη αγωνίζεται για να μεγαλώσει μέσα της μια ζωή, τον καρπό της σχέσης της με το σύντροφό της, εκείνος αισθάνεται σεξουαλικά περιορισμένος και καταφεύγει αλλού. Μοιάζει σαν κανένας να μην σκέφτεται τα εμπόδια και τα προβλήματα που έχει η ίδια η μέλλουσα μητέρα, μεταξύ των οποίων φυσικά είναι και ο σεξουαλικός περιορισμός, ειδικά σε μία δύσκολη εγκυμοσύνη, όταν ο γιατρός δεν επιτρέπει την ερωτική επαφή.

Σε μια στιγμή της ζωής, όπου μια γυναίκα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να αισθάνεται ασφαλής, προστατευμένη και «λατρεμένη», είναι σαν να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Είτε περιμένει το πρώτο της παιδί είτε το ένατο, διανύοντας προγραμματισμένη ή μηεγκυμοσύνη , το χτύπημα της απιστίας αυτήν την περίοδο κάνει μια γυναίκα δύο φορές να αισθάνεται «μιας χρήσεως». Ακόμη και αν ήταν αρκετά δυνατή να αντιμετωπίσει την απόρριψη ως σύζυγος, τώρα βιώνει και την απόρριψη ως μητέρα του παιδιού του συντρόφου της. Νιώθει ότι ούτε καν αυτό, δεν μπόρεσε να τον κρατήσει πιστό. Αν αυτό δεν ήταν αρκετό - τίποτα δεν θα μπορεί να είναι.

Τι απίστευτο συναίσθημα ανημποριάς! Το μυαλό προσπαθεί απεγνωσμένα να κατανοήσει γιατί συνέβη αυτό. Δυστυχώς όμως η εγκυμοσύνη αποτελεί ταυτόχρονα και ένα μεγάλο έναυσμα άγχους για τους άνδρες - και πολλοί άνδρες τείνουν να το αντιμετωπίζουν με αυτό το δραματικό «τρέξιμο» μακριά από αυτό. Ακόμη και εκείνοι που σχεδίαζαν τη ζωή τους για να αποκτήσουν ένα παιδί ή έκαναν προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Γιατί, όμως, κάποιοι σύζυγοι καταφεύγουν στην απιστία κατά την εγκυμοσύνη τηςσυντρόφου τους; Πολλοί σύζυγοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας τους, αν η σεξουαλική τους ζωή έχει περιοριστεί, καταφεύγουν στην ερωτική συντροφιά άλλων γυναικών. Το φαινόμενο παρουσιάζεται και σε ζευγάρια που η γυναίκα δεν έχει δύσκολη εγκυμοσύνη και η συνηθισμένη δικαιολογία είναι πως αυτή δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική στον άντρα της ή δεν έχει αρκετή σεξουαλική διάθεση λόγω μικροενοχλήσεων της εγκυμοσύνης.

Είναι μια κοινή παρερμηνεία ότι οι άνδρες απατούν τις έγκυες συζύγους τους επειδή τους απωθεί το σώμα τους. Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των ανδρών βρίσκουν τις συζύγους τους πιο ελκυστικές σεξουαλικά όταν είναι έγκυες από ποτέ.

Τότε γιατί οι άνδρες τις απατούν; Εξαρτάται αποκλειστικά από τον άνθρωπο. Στη βάση του προβλήματος βρίσκεται η διαπίστωση ότι οι άντρες που απατούν τις συντρόφους τους θα τις απατούσαν είτε ήταν έγκυες είτε όχι. Η εγκυμοσύνη τους δίνει απλά έναν ακόμη λόγο και μια καλή δικαιολογία για όταν τους «τσακώσουν».