Skip to main content

"Ανοίγει το σχολείο αλλά να θυμάσαι...": Ένας δάσκαλος μιλάει στα παιδιά

Ένας δάσκαλος δημοτικού σχολείου στο Κερατσίνι, ο Μάριος Μάζαρης, δίνει τις δικές του συμβουλές στους μικρούς μαθητές με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Και να τι έχει να τους πει, μέσα από την ανάρτησή του:

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ :
-αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να νιώσεις ασφαλής, επομένως αν έχεις απορία για κάτι ή ανησυχείς πες το στη δασκάλα ή στον δάσκαλό σου.

-η υφασμάτινη (ή η μη ιατρική) μάσκα είναι υποχρεωτική μέσα στους κλειστούς χώρους του σχολείου, φόρεσέ τη λοιπόν πριν περάσεις από την είσοδο.

-αν κατά τη διάρκεια του μαθήματος η μάσκα σε ενοχλεί στην αναπνοή ή σε κουράσει, ζήτα από τον δάσκαλό σου να βγεις λίγο έξω από την αίθουσα για 1-2 λεπτά, για να νιώσεις καλύτερα, αλλά μην απομακρυνθείς. Κανείς δε θα σε μαλώσει, μην το ξεχνάς,

-να έχεις μαζί σου δύο ή τρεις μάσκες, γιατί δεν είναι καλό να φοράς την ίδια για πολλές ώρες. Κάθε μάσκα πρέπει να είναι σε δικό της σακουλάκι (ένα απλό νάιλον είναι αρκετό). Ο δάσκαλός σου θα σε βοηθήσει να μάθεις πώς τη φοράμε σωστά.

-αν η μάσκα σου λερωθεί-σκιστεί-πέσει κάτω, ζήτα από τον δάσκαλο ή τη δασκάλα σου να σου δώσουν άλλη και πέτα την προηγούμενη ή φύλαξέ τη στο σακουλάκι της.

-η μάσκα δεν είναι φίμωτρο, επομένως σήκωσε το χεράκι σου, μίλησε δυνατά, πες το αστείο που θες, την ερώτηση, τραγούδα, δείξε στην τάξη ότι δεν μπορεί μια μάσκα να σου κλείσει το στόμα.

-στο διάλειμμα δεν είναι υποχρεωτικό να φοράμε μάσκα, αρκεί να προσέχουμε να μην πλησιάζουμε πολύ τα άλλα παιδιά, αλλά να συζητάμε μαζί τους κρατώντας αποστάσεις.

-ζήτα ιδέες για παιχνίδια από τον δάσκαλό σου που δε χρειάζεται να έχεις αντικείμενα στα χέρια σου (κουτσό, ζωγραφική, παιχνίδια φαντασίας, γρίφους και άλλα), καθώς τα παιχνίδια από το σπίτι απαγορεύονται.

-ψώνισε από το κυλικείο αν χρειαστεί, αλλά κράτα αποστάσεις από τα άλλα παιδιά ή φέρνε μαζί σου από το σπίτι φαγητό και νερό.

-χρησιμοποίησε το παγούρι σου για να πίνεις νερό και φρόντισε να είναι ένα μεγάλο (όχι παγουρίνο που χωράει μια σταλιά).

-πλένε συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό που δεν ταλαιπωρούν την επιδερμίδα ή με αντισηπτικό, ιδιαίτερα πριν πιάσεις αντικείμενα, φαγητό ή νερό.

-μη φοβηθείς να πεις στον δάσκαλό σου ή τη δασκάλα σου ότι δε νιώθεις καλά, θα ειδοποιήσει τη μαμά, τον μπαμπά και θα έρθουν να σε πάνε σπίτι.

-μην έρθεις σχολείο αν νιώσεις κρυώμενο, άρρωστο ή ταλαιπωρημένο, καθώς κατά πάσα πιθανότητα σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του υπουργείου δε θα σε αφήσουν να μπεις στην τάξη.

-συζήτα με τους δασκάλους σου γιατί φοράμε μάσκα, γιατί δεν αγγίζουμε ο ένας τον άλλον, γιατί πλένουμε τα χέρια μας τόσο πολύ. Θα δεις ότι κι αυτοί έχουν την ίδια ανησυχία μαζί σου, αλλά θέλουν να σε προστατεύσουν.

-Και οι δάσκαλοί σου ταλαιπωρούνται, φοβούνται ή ανησυχούν το ίδιο με σένα. Αλλά θέλουν να κάνουν ο,τι καλύτερο μπορούν και τους επιτρέπεται για να έχετε όλοι μαζί μια καλή χρονιά, υγιή, αγαπημένη και με όσα χαμόγελα μπορείτε να φανερώσετε.

Φέτος είναι μια χρονιά που ξεκινά με τόση απογοήτευση και ασάφεια. Οι απορίες όμως είναι για να συζητούνται. Μιλήστε με τον δάσκαλο, τη δασκάλα, μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας. Τις περισσότερες φορές και οι δυο πλευρές έχουν τον ίδιο στόχο: το ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ σας.