Skip to main content

Αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος αγελάδας

Η αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος αγελάδας αποτελεί μία συχνή μορφή αλλεργίας σε τρόφιμα. Περίπου 5-15% των παιδιών εμφανίζουν κάποια μορφή ανεπιθύμητης αντίδρασης στο γάλα αγελάδας.

Η όλη διαταραχή οφείλεται σε ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάποια από τις πρωτεΐνες του γάλακτος αυτού.

Τα πρώτα σημάδια μπορεί να είναι μη ειδικά, όπως κλάμα το οποίο συνήθως προέρχεται από τον κνησμό (φαγούρα) και τον τυμπανισμό της κοιλίας (φούσκωμα). Άλλα παιδάκια μπορεί να εμφανίσουν πιο έντονα συμπτώματα όπως εμετούς, εξάνθημα, αγγειοοίδημα ή ακόμα και ατοπική δερματίτιδα.

Η πάθηση σπάνια επιμένει, ενώ η πρόγνωση μπορεί να καθοριστεί από τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) στο αίμα κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Ο καθορισμός αυτών των επιπέδων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόγνωση μελλοντικών αλλεργικών παθήσεων (όπως η ατοπία, το άσθμα κ.ά.).

Η αντιμετώπιση της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας βασίζεται σε συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες βασίζονται κυρίως στην κατανάλωση γάλακτος το οποίο δεν περιέχει πρωτεΐνες που απαντώνται στο γάλα αγελάδας.

Έτσι ο θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους όλα τα γαλακτοκομικά, ενώ τα παιδιά που σιτίζονται με μπιμπερό θα πρέπει να καταναλώνουν γάλατα τα οποία δεν έχουν βάση το γάλα αγελάδας. Ανάλογα με τη βαρύτητα τις πάθησης χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι φόρμουλας (γάλατα μερικής ή εκτενούς υδρόλυσης και στοιχειακά γάλατα).