Skip to main content

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ: 10 αποδείξεις ότι είσαι ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου!

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο όχι σε μας τις μαμάδες, αλλά στους συντρόφους μας, στους πατεράδες των παιδιών μας που, αν και θέλουν να δείχνουν σκληροί (γιατί έτσι έμαθαν) ή ίσως νομίζουν ότι ο ρόλος τους είναι μηδαμινός (αφού η μάνα φροντίζει για όλα), θα θέλουν σίγουρα να διαβάσουν αυτό το άρθρο.

Είσαι ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου όταν:

1. Είσαι πρώτα απ’ όλα καλός σύζυγος.

Οι καλοί σύζυγοι γίνονται πάντα καλοί μπαμπάδες- είναι κανόνας. Μην ξεχνάς ότι το Νο 1 που έχουν ανάγκη όλα τα παιδιά είναι ένα ασφαλές περιβάλλον με πολλή αγάπη. Για αυτό, όταν έρχονται τα δύσκολα, μην τα παρατάς. Δούλεψε λίγο περισσότερο τη σχέση σου.

2. Προσπαθείς να επιστρέψεις στην Π.Π. (Προ Παιδιού) ζωή όσο το δυνατόν συντομότερα.

Μην το κάνεις όμως μόνος σου, αλλά μαζί με τη μαμά και το μωρό σας. Μπορεί τα μωρά να μην είναι η καλύτερη παρέα στο μπαρ, αλλά ναι, μπορούν και τα μωρά να πηγαίνουν διακοπές και βόλτες. Αλήθεια. Και ξέρεις και το άλλο; Το μωρό σας θα είναι μια χαρά μαζί με τη γιαγιά ή την νταντά εκείνο το βράδυ που θα έχεις κλείσει τραπέζι μόνο για δύο.

3. Δίνεις στη μαμά λίγο χρόνο να χαλαρώσει και να μείνει λίγο μόνη.

Η αλήθεια είναι ότι ο δικός της ρόλος είναι πολύ πιο απαιτητικός από τον δικό σου. Με μικρά διαλείμματα θα επιστρέφει στον ρόλο της ακόμα καλύτερη και πιο ανανεωμένη. Μπορείς να κρατήσεις το μωρό ένα απόγευμα για να πάει η μαμά κομμωτήριο ή για καφέ με μια φίλη της, έτσι δεν είναι; Ε, ναι!

4. Βοηθάς τη μαμά με το βραδινό τάισμα.

Ακόμα κι αν θηλάζει, το να της κρατήσεις λίγο παρέα είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο ίσως νομίζεις. Οκ, αρκετά δύσκολο, αλλά αξίζει. Και φυσικά όταν το μωρό πίνει μπουκάλι, άστην να κοιμηθεί κανένα βράδυ και ανάλαβε εσύ δράση.

5. Είσαι τρυφερός με το παιδί σου, κυρίως όσο περνούν τα χρόνια.

Το να λες απλά σε ένα παιδί «σε αγαπάω» είναι υπέροχο, δεν σημαίνει όμως το παραμικρό εάν δεν του το αποδεικνύεις έμπρακτα. Χάρισε στο παιδί σου τρυφερότητα, αγκαλιές, φιλιά, χρόνο, προσοχή, κουβέντα, και να είσαι σίγουρος ότι θα είναι ευτυχισμένο.

6. Γυρνάς τον χρόνο πίσω και θυμάσαι τον δικό σου μπαμπά.

Πόσο τρυφερός ή απόμακρος ήταν, πόσο ασχολιόταν μαζί σου ή αδιαφορούσε, ποιες στιγμές θυμάσαι πιο έντονα και γιατί. Εάν ανήκεις στους τυχερούς και είχες έναν πολύ καλό και δοτικό πατέρα, κόπιαρέ τον. Εάν όχι, κάνε τα πάντα για να γίνεις εσύ πολύ καλύτερος από εκείνον. Μπορείς.

7. Είσαι κατά της κακοποίησης των παιδιών, αλλά και γενικότερα κατά της βίας.

Ποτέ, και για κανέναν λόγο δεν ασκείς βία, σωματική, λεκτική ή και ψυχολογική, στο παιδί σου, και καταδικάζεις παρόμοια φαινόμενα όταν πέφτουν στην αντίληψή σου.

8. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει το εγχειρίδιο του καλού μπαμπά.

Ξέρεις όμως επίσης ότι μπορείς να ενημερώνεσαι, να διαβάζεις τεκμηριωμένα άρθρα για τη γονεϊκότητα, να παίρνεις τις γνώμες ειδικών, και στο τέλος να κρίνεις μόνος σου ποια μέθοδος είναι η καλύτερη. Και φυσικά θα κάνεις λάθη, όπως κάνει και μια μαμά. Το να ακούς όμως τη φωνή μέσα σου και να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου θα σε βοηθήσει πολύ.

9. Ξέρεις ότι τα παιδιά θέλουν από τον μπαμπά τους ένα μόνο πράγμα: Χρόνο μαζί του.

Όσα δώρα κι αν τους φέρνεις επιστρέφοντας αργά στο σπίτι, αυτό που θα θυμούνται για πάντα είναι τα γαργαλητά στον καναπέ, τα απογεύματα στο πάρκο και οι Κυριακές στο γήπεδο.

10. Κάθισες και διάβασες αυτό εδώ το άρθρο.

Γιατί σε νοιάζει, σε ενδιαφέρει να μάθεις εάν είσαι καλός μπαμπάς. Πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη «τέλειος». Δεν υπάρχει ο τέλειος μπαμπάς, είναι μύθος. Υπάρχει όμως εκείνος που ξέρει να αγαπά. Και αυτός είναι ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου!

Χρόνια Πολλά, μπαμπάδες!