Skip to main content

9 μύθοι και αλήθειες για τη φροντίδα του μωρού μας

Όταν γινόμαστε μαμάδες για πρώτη φορά διαβάζουμε και μαθαίνουμε τόσες πολλές πληροφορίες από το διαδίκτυο και τις φίλες μας αλλά τελικά δεν ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι.

Πόσοι μύθοι κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και από σάιτ σε σάιτ! Η παιδίατρος Μαίρη Κουκουβιτάκη, με την εμφάνισή της στην εκπομπή DotKids, καταρρίπτει τους μύθους της φροντίδας του μωρού μας, απλά και κατανοητά:

1. Μου λένε συνέχεια ότι όταν αλλάζω πάνα στο μωρό μου δεν χρειάζεται να χρησιμοποιώ σαπούνι. Το σκέτο νερό αρκεί;

Όχι, αυτό δεν ισχύει. Όταν αλλάζουμε πάνα στο μωρό, πρέπει να το πλένουμε κανονικά με σαπούνι και νερό. Επειδή το νερό της βρύσης είναι αλκαλικό διαταράσσει τον επιδερμικό φραγμό προστασίας. Μόνο κατ’ εξαίρεση, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα, για παράδειγμα όταν είμαστε έξω, μπορούμε να το κάνουμε.

2. Ισχύει ότι αν κάνω στο μωρό μου μασάζ μετά το μπάνιο θα το βοηθήσω να κοιμηθεί καλύτερα;

Στα μωρά αρέσουν γενικά τα χάδια. Το μασάζ ως ένα τέτοιο είδος επαφής βοηθά τα περισσότερα μωρά να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν καλύτερα. Επίσης στα μωρά αρέσει η ρουτίνα. Συνεπώς, αν το μπάνιο είναι μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας, τα βοηθά να διατηρούνται ήρεμα και χαρούμενα.

3. Το μωρό μου θηλάζει συνεχώς. Άρα, δεν χορταίνει;

Τα μωρά δεν θηλάζουν μόνο για να χορτάσουν την πείνα τους. Επιδιώκουν και την επαφή με τη μητέρα τους, την αγκαλιά της, και πολλές φορές χρησιμοποιούν το στήθος ως πιπίλα. Οπότε έχουν πολλούς λόγους να αναζητούν το να θηλάζουν συχνά.

4. Ισχύει ότι ο λόξιγκας δεν είναι ενοχλητικός για τα μωρά;

Ο λόξιγκας δεν είναι μια παθολογική κατάσταση. Είναι μια έκφραση προσαρμογής του γαστραντερικού κατά την ανάπτυξη του μωρού. Κάποιες φορές όταν διαρκεί αρκετά ενδέχεται να προκαλέσει ενόχληση στο μωρό. Ένα χρήσιμο κόλπο για να μειωθεί είναι να βάζουμε το μωράκι να θηλάσει και να κάνει καταποτικές κινήσεις.

5. Οι κολικοί εμφανίζονται αργά το απόγευμα και κρατάνε μέχρι το μωρό να πάει για ύπνο;

Συνήθως ναι. Χωρίς να είναι κανόνας για όλα τα μωράκια, συνήθως αυτές είναι οι ώρες που εκδηλώνουν τους κολικούς και μάλιστα αυτό μας βοηθάει να ξεχωρίσουμε τους κολικούς από άλλες αιτίες που τα μωρά είναι ανήσυχα.

6. Ισχύει ότι πρέπει να αφήνω το μωρό μου για λίγη ώρα χωρίς πάνα;

Είναι καλό, όταν είναι εφικτό, να φροντίζουμε να αερίζεται για λίγο το δερματάκι του μωρού ώστε να μην εκτίθεται συνεχώς στις συνθήκες υγρασίας της περιοχής. Ειδικά όταν συμβεί σύγκαμα, αυτό κρίνεται απαραίτητο καθώς είναι η πρώτη οδηγία που πρέπει να τηρήσουμε πιστά για να επιτύχουμε την αποκατάσταση.

7. Πρέπει να κάνουμε μπάνιο το μωρό μας κάθε μέρα;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Μια συχνότητα μέρα παρά μέρα θεωρείται ικανοποιητική, με εξαίρεση την περιοχή της πάνας που χρειάζεται πλύσιμο σε κάθε αλλαγή πάνας. Η συχνότητα του μπάνιου, βέβαια, εξαρτάται από την ηλικία του μωρού, την εποχή του χρόνου και την ένταση της δραστηριότητάς του.

8. Η κρέμα σώματος πρέπει να είναι λιπαρή ώστε να κρατάει ενυδατωμένο το δέρμα του παιδιού;

Κάθε δέρμα έχει τις δικές του ανάγκες. Στις μαμάδες αρέσει οι κρεμούλες να εφαρμόζονται εύκολα και να απορροφούνται γρήγορα. Για εμάς βέβαια έχει σημασία να μην ξεχνούν να ενυδατώνουν το δερματάκι του μωρού τους μετά το μπάνιο αλλά και μετά από κάθε αλλαγή πάνας, διότι με το συχνό πλύσιμο το δέρμα αφυδατώνεται. Ένα αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι υγιές και η προστασία του από μικρόβια, τοξίνες και αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος είναι μειωμένη.

9. Είναι αλήθεια ότι ένα νεογέννητο πρέπει να κάνει μπάνιο μόνο το βράδυ;

Όχι, αυτό είναι μύθος. Περισσότερο το μπάνιο συνδυάζεται με μια ρουτίνα που λειτουργεί ευεργετικά στο μωρό. Συνηθίζουμε να το προτείνουμε το βράδυ διότι με το μπάνιο τα μωράκια χαλαρώνουν και μπορούν να κοιμηθούν καλύτερα. Έτσι τα βοηθάμε να προσαρμοστούν καλύτερα στις συνθήκες του ύπνου. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα μωράκια χαίρονται το μπάνιο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας!

*Δείτε ολόκληρο το βίντεο της εκπομπής DotKids εδώ!