Skip to main content

6/5, Ημέρα Γέλιου: 5 λόγοι για να γελάμε μαζί με τα παιδιά μας

Τι πιο όμορφο από το να ξεκινάμε τη μέρα μας γελώντας! Τι πιο όμορφο από το να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια παρέα με ανθρώπους που αγαπάμε! Γιατί είναι τόσο σημαντικό να μοιραζόμαστε το γέλιο;

1. Το γέλιο δημιουργεί οικειότητα

Έρευνες έδειξαν ότι το γέλιο διαφέρει από κάθε άλλη θετική διάθεση και παράγει ενδορφίνες που ενθαρρύνουν τη φυσιολογική χαλάρωση. Κάτι που συμβάλλει στο να νιώσουμε πιο κοντά με τους ανθρώπους μου γελάμε παρέα και να μοιραστούμε πιο εύκολα προσωπικές μας αποκαλύψεις.

Η δύναμη αλλαγής διάθεσης που έχει το γέλιο ενισχύει και επιταχύνει την οικειότητα ανάμεσα σε γνωστά και άγνωστα πρόσωπα και δημιουργεί τις συνθήκες για πιο δυνατούς δεσμούς. Άλλωστε, το γέλιο μας ενώνει με όλους, καθώς ακούγεται το ίδιο σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κουλτούρες!

2. Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία μας

Ανεβάζει με φυσικό τρόπο τη διάθεση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνει τη μακροζωία. Συγκεκριμένα, 17΄ γέλιου την ημέρα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής μας κατά μία μέρα.

Τα 15’ γέλιου έχουν τα ίδια οφέλη με 2 ώρες ύπνου για τον οργανισμό μας, ενώ έχει αποδειχτεί ότι το να γελάμε μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, και με αυτό τον τρόπο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών.

Επιπλέον λειτουργεί και σαν παυσίπονο, καθώς όταν γελάμε ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση.

3. Το γέλιο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών

Ένα 6χρονο παιδί γελά κατά μέσο όρο 300 φορές τη μέρα, ενώ ένας ενήλικος γελά μόλις 15 φορές τη μέρα. Και ενώ δεν είναι κληρονομική ιδιότητα, κάθε άνθρωπος γεννιέται με την δυνατότητα να γελάει.

Το γέλιο βοηθάει τα παιδιά να ξεπερνούν ευκολότερα τις αναποδιές της καθημερινότητάς τους. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, τα παιδιά που έχουν αναπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ είναι εξυπνότερα, πιο αισιόδοξα, πιο κοινωνικά, έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και αντιμετωπίζουν πιο εύκολα δυσάρεστες ή δύσκολες καταστάσεις.

Επιπλέον, τα παιδιά που γελούν πολύ είναι πιο υγιή, έχουν λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη αντοχή στο πόνο και τις σωματικές ασθένειες ενώ αναπτύσσεται η φαντασία και η δημιουργικότητά τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή φιλοσοφίας Όσσο, «Τα παιδιά μπορούν να γελάσουν γιατί βλέπουν καθαρά τα πράγματα. Δεν έχουν προσδοκίες να θαμπώνουν την όρασή τους. Και ο κόσμος για αυτά, είναι γεμάτος με αστεία και παράλογα πράγματα! Ένα παιδί δεν μπορεί να μην το παρατηρήσει. Η ικανότητα της επιβίωσης υπάρχει μέσα του, από την στιγμή που γεννιέται, αλλά η τέχνη του να μετατρέπεις την ζωή σε γιορτή, πρέπει να μαθευτεί».

4. Το γέλιο βοηθάει τη σχέση με τα παιδιά μας

Το γέλιο παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη ζωή ενός παιδιού αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Ενισχύει τους δεσμούς, μας φέρνει πιο κοντά και πολλές φορές βοηθάει να εκτονώνονται και να ξεπερνιούνται γρήγορα συγκρούσεις και δύσκολες στιγμές.

Ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος επικοινωνίας αβίαστο που ενισχύει τη συντροφικότητα και την συνύπαρξη. Μέσα από την αισιοδοξία και τη χαρά χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού

Τα πράγματα που τα παιδιά βρίσκουν αστεία εξαρτώνται από αυτά που σκέφτονται και αισθάνονται, ενώ συνήθως τα παιδιά συχνά βρίσκουν αστεία κάποια πράγματα που οι ενήλικοι θεωρούν πολύ σοβαρά.

Η αίσθηση του χιούμορ αρχίζει να αναπτύσσεται από τη βρεφική ηλικία. Φυσικά, η ενθάρρυνση και η συμπαράσταση των γονιών είναι πολύ σημαντική. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε το παιδί μας από μικρό να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στο έξυπνο και το κακόγουστο ή χοντροκομμένο χιούμορ, δηλαδή να καταλάβει ότι δε γελάμε, όταν αυτά που λέμε ή κάνουμε είναι ανάρμοστα και πληγώνουν κάποιον άλλον άνθρωπο.

Οι γονείς που γελούν μαζί με τα παιδιά τους καταφέρνουν να αφουγκράζονται τον τρόπο που αυτά αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα γύρω τους, επικοινωνούν στη δική τους γλώσσα και απολαμβάνουν στιγμές ευτυχίας που αποτυπώνονται στη μνήμη και την ανατροφή τους.

Βάλτε λοιπόν στην άκρη τη σοβαρή πλευρά του εαυτού σας, διαβάστε αστεία παραμύθια, δημιουργήστε τις δικές σας αστείες συνήθειες, πείτε αστείες ιστορίες και ανέκδοτα, τραγουδήστε αστεία τραγούδια, ζωγραφίστε αστείες ζωγραφιές και ξεκαρδιστείτε στα γέλια.

5. Το γέλιο αποτελεί θεραπεία

Η θεραπευτική αξία του γέλιου υποστηριζόταν από τον Ιπποκράτη, ενώ ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι το γέλιο επιφέρει κάθαρση με ανώδυνο τρόπο. Χαλαρώνει, προωθεί την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, αυξάνει την σχολική τους επίδοση, οξυγονώνει το μυαλό και το σώμα τους, άρα τις γνωστικές τους δεξιότητες, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση.

Τολμήστε να παίξετε και να γελάσετε αυθόρμητα και αυθεντικά, μαζί με τα παιδιά σας!

"Μια μέρα χωρίς γέλιο, είναι μια μέρα χαμένη", Τσάρλιν Τσάπλιν