Skip to main content

3 τρόποι να μην μεταφέρουμε τους φόβους μας στα παιδιά

Οι άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένους φόβους συχνά ανησυχούν για τη μεταφορά των φόβων τους στα παιδιά τους.

Η ιδέα και η εικόνα μιας βελόνας όταν θα πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος μας προκαλεί συχνά έντονο άγχος. Όπως επίσης και η προοπτική ενός εμβολίου, κάτι που τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν με πολύ άγχος και μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Η θέα επίσης των σκυλιών ή γενικά η συνύπαρξη με ζώα αποτελεί εξίσου αγχογόνα κατάσταση που συνήθως τη μεταφέρουμε και στα παιδιά μας. Συνεχώς τους εφιστούμε την προσοχή και τα αποτρέπουμε να πλησιάζουν ζώα ακόμα και όταν αυτά είναι ήρεμα και η προσέγγισή τους κρίνεται ασφαλής.

Πώς μπορούμε όμως να αποτρέψουμε αυτή την μεταφορά των φόβων μας στα παιδιά;

1. Εάν έχετε έναν επίμονο φόβο, αφήστε άλλους ενήλικες στη ζωή του παιδιού σας να ελέγχουν ή να διαχειριστούν μια αντίστοιχη αγχογόνα κατάσταση.

Για παράδειγμα, αν πρέπει να συνοδεύσετε το παιδί σας σε έναν γιατρό για να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος, μην πάτε μόνοι σας. Αφήστε να σας συνοδεύει και άλλο ένα ενήλικο μέλος με το οποίο το παιδί αισθάνεται ασφαλές ή αποφύγετε να είστε εσείς εκεί σε μια τέτοια περίσταση. Το πιθανότερο είναι νιώθοντας εσείς φόβο στη θέα του αίματος ή της βελόνας να μεταφέρετε με τη στάση σας και τη «γλώσσα του σώματός» σας το άγχος και την συναισθηματική σας κατάσταση στα παιδιά.

Αν πρέπει να επισκεφτείτε φίλους με ζώα, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν, ώστε να εξοικειωθούν τα παιδιά με την εικόνα και την παρουσία των σκύλων για παράδειγμα. Παίζοντας μαζί τους ή δείχνοντας τις ικανότητες των τετράποδων φίλων τους τα παιδιά σας, αυτά εμπλέκονται μαζί τους υιοθετώντας έναν ασφαλή τρόπο.

2. Προσέξτε τον τρόπο ομιλίας και τους υψηλούς τόνους αποφεύγοντας λέξεις ή εκφράσεις που αυξάνουν την ένταση ή την έκταση μιας πιθανής αγχογόνας κατάστασης.

3. Για τα μικρά παιδιά, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τις δικές σας ιστορίες ή τους δικούς σας χαρακτήρες αν δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή φοβούνται το βράδυ να κοιμηθούν μόνα τους, χρησιμοποιώντας στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπου αισθάνονται αναστατωμένα ή φοβισμένα.

Ενημερωθείτε για βιβλία που αφορούν την αντιμετώπιση των φόβων ή την σημαντικότητα της υπομονής ως αρετής για να ξεπερνούμε δύσκολες καταστάσεις και γενικότερα την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και περάστε δημιουργικό χρόνο διαβάζοντας και συζητώντας μαζί τους αναλύοντας τους χαρακτήρες και τους ήρωες των ιστοριών σας.

Βοηθήστε το παιδί να υιοθετήσει μια προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων όταν συναντά καταστάσεις που προκαλούν άγχος και ενθαρρύνετε την επίλυση των προβλημάτων, καθώς τα παιδιά εξερευνούν και μαθαίνουν μέσα από τον τρόπο αυτό.

Άλλωστε, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι στην πραγματική ζωή δεν θα μπορούμε πάντοτε να είμαστε ασφαλείς και εκ των πραγμάτων, θα έρθουμε αντιμέτωποι με δύσκολες και ανεπιθύμητες καταστάσεις, αλλά στόχος είναι να γνωρίζουμε τους τρόπους που θα δημιουργήσουμε εμείς συνθήκες ασφάλειας.

Της Ευρυδίκης Νεραντζή, Ψυχολόγου, Msc Συνθετική Θεραπευτική Συμβουλευτική.