Skip to main content

16 ιδέες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Η Γη γιορτάζει σήμερα! Πώς θα τη γιορτάσουμε, τι θα κάνουμε και ποια μηνύματα θα περάσουμε στα παιδιά μας; Το LikeMother,LikeDaughter και η WWF μάς δίνουν τις ωραιότερες ιδέες!

Το LikeMother,LikeDaughter μάς προτείνει για σήμερα:

1.Κάντε μια βόλτα στο πιο κοντινό σας δάσος ή πάρκο και εξερευνήστε τις ομορφιές του. Μαζέψτε λουλουδάκια, μυρίστε τα, αγκαλιάστε τα δεντράκια, καθίστε κάτω από τη σκιά τους και φάτε το κολατσιό σας, κάντε ποδήλατο, παίξτε μπάλα. Μια εκδρομή σαν αυτή δεν συγκρίνεται με κανέναν παιδότοπο!

2.Φτιάξτε μαζί τον κήπο ή τις γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Το χώμα και το φύτεμα είναι ο πιο απλός και πιο διασκεδαστικός τρόπος για να χαρούν τα παιδιά. Πηγαίνετε σε ένα φυτώριο, πάρτε σπόρους, φυτέψτε τους και παρακολουθείτε κάθε βδομάδα την ανάπτυξή τους.

3. Δημιουργήστε κατασκευές από ανακυκλωμένα υλικά! Σε τι μπορεί να μεταμορφωθεί αυτό το τενεκεδένιο κουτάκι ή μια θήκη αυγών; Τα παιδιά θα βάλουν τις μπογιές, το κέφι και την απίστευτη φαντασία τους ενώ θα καταλάβουν πόσο χρήσιμα μπορεί να είναι όσα νομίζαμε για πέταμα.

4.Πηγαίνετε στο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ή στην Οργάνωση της Γης στο Ίλιον. Γιατί όχι και στα δύο αφού είναι τόσο κοντά το ένα από το άλλο.

5.Πηγαίνετε μια βόλτα στην αγαπημένη σας παραλία και καθαρίστε την από σκουπίδια, γόπες, πλαστικά.

6. Βάλτε στο μπαλκόνι έναν κάδο ανακύκλωσης όπου τα παιδιά θα ρίχνουν τα δικά τους ανακυκλώσιμα: χαρτιά, χαρτόνια, μπουκαλάκια.

7.Πηγαίνετε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς και αγοράστε ένα βιβλίο για το περιβάλλον, τη φύση, τη γη και το βράδυ διαβάστε το παρέα στο κρεβάτι!

Η WWF μάς προτείνει να σκεφτούμε λίγο περισσότερο τον πλανήτη, το σπίτι μας, και να κάνουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που όμως κάνουν τη διαφορά.

Και μας δίνουν 9 ιδέες για αυτή την ξεχωριστή ημέρα, αλλά και για κάθε μέρα μιας καλύτερης ζωής:

1.Αρνηθείτε να πάρετε πλαστική σακούλα. Μην πέσετε στην παγίδα της δωρεάν σακούλας- η προσφορά αυτή κοστίζει πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζετε στον ίδιο τον πλανήτη αφού απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθεί εντελώς. Ανταυτής προτιμήστε μια πάνινη τσάντα για να μεταφέρετε τρόφιμα και ψώνια, την οποία θα έχετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε πολλές φορές.

2.Προτιμήστε τα μέσα αστικών συγκοινωνιών, ή ακόμα καλύτερα, το ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας. Έχουν χαμηλότερο κόστος και για το πορτοφόλι σας αλλά και για το περιβάλλον. Για να αποφύγετε το άγχος, ελέγξτε από πριν τα δρομολόγια, ώστε να είστε συνεπής στη στάση.

3.Περιορίστε τη σπατάλη στα τρόφιμα. Με σωστή διατήρηση τα τρόφιμα διατηρούνται για πολλές μέρες χωρίς να χάνουν τη διατροφική τους αξία, ενώ μπορούν αποτελέσουν συστατικά νέων συνταγών.

4.Χαρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε. Πριν πάρετε την απόφαση να πετάξετε κάποιο ρούχο ή κάποιο αντικείμενο το οποίο καταλαμβάνει χώρο στη ντουλάπα σας ή στα ράφια σας, δείτε μήπως είναι θησαυρός κάποιου άλλου.

5.Προτιμήστε τοπικά προϊόντα και όχι προϊόντα που έχουν κάνει πολλά… χιλιόμετρα. Ενισχύστε τις τοπικές μάρκες αλλά και τα τοπικά προϊόντα και μην αναζητάτε «εξωτικές» επιλογές οι οποίες έχουν μεταφερθεί από την άλλη άκρη της γης δαπανώντας μεγάλα ποσά σε καύσιμα και μεταφορές.

6.Αποφύγετε την αγορά προϊόντων μιας χρήσης όπως το χαρτί κουζίνας. Αντικαταστήστε το με κάποιο πανί ή πετσέτα. Θα "σώσετε" χρήματα και αρκετά δέντρα.

7.Κάντε κομποστοποίηση. Αντί να πετάξετε στον κάδο σκουπιδιών τα περισσεύματα των τροφίμων, κομποστοποιήστε τα. Όχι μόνο θα έχετε δωρεάν λίπασμα για τις γλάστρες σας, αλλά θα είναι και απολύτως βιολογικό.

8.Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στα παλιά σας αντικείμενα. Παλιά μπουκάλια μπορούν να γίνουν φαναράκια, ποτιστήρια να μετατραπούν σε υπέροχα διακοσμητικά για τη βεράντα, παλιοί μεταλλικοί σωλήνες σε φωτιστικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και δημιουργικότητα.

9.Εκτιμήστε το πράσινο, σε όποια ποσότητα και συχνότητα το συναντάτε στην καθημερινότητά σας! Ανακαλύψτε πράσινες οάσεις στην πόλη σας και ξεκινήστε να επισκέπτεστε περισσότερα πάρκα!