Skip to main content

14 τρόποι να επικοινωνείτε με το μωρό σας

Όταν τα παιδιά μου ήταν μωρά, με θυμάμαι πάντα να τους μιλάω, να τους τραγουδάω, να τα παίζω, να τους γελάω και να μου ανταποδίδουν τα πιο γλυκά χαμόγελα του κόσμου. Κι όμως ακούω πολλές μαμάδες να λένε: "Μωρό είναι, δεν καταλαβαίνει, τι να του πω;".

Ίσως περιορίζεστε στο να καλύπτετε τις βασικές ανάγκες του μωρού σας, τάισμα, άλλαγμα, ύπνος, ντύσιμο, αγνοώντας πόσο σημαντική είναι για ένα μωρό η φωνή της μητέρας. Πόσο ωφέλιμο είναι να επικοινωνεί μαζί του με ήχους, εκφράσεις, συναίσθημα.

Οι ειδικοί λένε ότι η ικανότητα να καταλαβαίνουμε τους άλλους (δεκτική γλώσσα) και η ικανότητα να εκφραζόμαστε (εκφραστική-παραγωγική γλώσσα), με λέξεις και χειρονομίες, επηρεάζονται από τα ερεθίσματα κατά τη βρεφική μας ηλικία.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου ο εγκέφαλος εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και θεμελιώνει τη διαδικασία της μάθησης. Το βρέφος προσλαμβάνει αντιληπτικά τη δομή της γλώσσας από το περιβάλλον του, έχοντας την ικανότητα να σχηματίζει την αναπαράσταση μιας λέξης, χρησιμοποιώντας ταχεία χαρτογράφηση. Οι αντιληπτικές αναπαραστάσεις αποθηκεύονται στη μνήμη και στη συνέχεια, μέσω της διαδικασίας της μίμησης των προτύπων, σχηματίζεται η ικανότητα της ομιλίας.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μαμάς, για να μπορέσει το βρέφος να αναπτύξει πλήρως το γλωσσικό του δυναμικό.

Δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να επικοινωνήσετε με το μωρό σας 0-2 ετών ώστε να ενισχύσετε την προσπάθειά του να κατακτήσει τη γλώσσα:

Πρώτο και βασικό είναι το μωρό να κάθεται άνετα και να μπορεί να σας βλέπει. Σας προτείνω το λίκνο - ρηλάξ Baby Hug 4 in 1 της Chicco - αχ, μακάρι να το είχα όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά - το οποίο θα σας δώσει λύσεις κι έτσι θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε καλύτερα με τα παιδιά σας.

Το Baby Hug 4 σε 1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίκνο, ρηλάξ, κάθισμα φαγητού και καρέκλα, να ακολουθεί εσάς και το παιδί σας όλη την ημέρα, από νεογέννητο έως την ηλικία των 36 μηνών.

Ιδανικό για καθημερινή χρήση χάρη στις 4 ρόδες του και στο ρυθμιζόμενο ύψος του, πολύ- πολύ πρακτικό, το προτείνω σε όλες τις μαμάδες!

Και τώρα, είστε έτοιμες να ακολουθήσετε τα βήματα επικοινωνίας:

1. Κάντε ήχους όπως «ντα», «μπα», κοιτώντας το μωρό στα μάτια.

2. Κοιτάξτε το μωρό και όταν κάνει κάποιο ήχο και επαναλάβετέ τον. Περιμένετε για να δείτε τις αντιδράσεις του. Προσποιηθείτε ότι συζητάτε.

3. Όταν το μωρό κάνει γκριμάτσες ή γελάει, μιμηθείτε το.

4. Μάθετε στο μωρό να κάνει κινήσεις που σημαίνουν κάτι π.χ. γεια, κουνώντας το χέρι, «κούκου τζα» ή παλαμάκια.

5. Μιλήστε στο μωρό καθώς παίζετε με το μόμπιλε της Chicco με τα ζωάκια που έχετε στερεώσει στην κούνια ή το ριλάξ του.

6. Μιλάτε του συχνά για τα χρώματα και τα σχήματα.

7. Μάθετέ του για τους αριθμούς, μετρώντας τα παιχνίδια του.

8. Μάθετέ του τους ήχους που κάνουν τα ζώα, με τη βοήθεια μιας παιχνιδόκουκλας της Chicco.

9. Διαβάστε του και εξηγήστε του τι δείχνουν οι εικόνες στα βιβλία. Ρωτήστε το τι βλέπει. Αν κάνει κάποιους ήχους, επιβραβεύστε το, σαν να καταλάβατε τι σας είπε.

10. Τραγουδήστε στο μωρό σε κάθε ευκαιρία. Μην σας νοιάζει αν είστε παράφωνη.

12. Βάλτε το μωρό μπροστά στον καθρέφτη και ρωτήστε το «ποιος είναι αυτός;», στη συνέχεια πείτε το όνομά του. Δείξτε του το στόμα, τη μύτη, τη γλώσσα κλπ. μαθαίνοντάς του πώς λέγονται και τι κάνουμε με αυτά.

13. Χρωματίστε τη φωνή σας, προσθέτοντας συναίσθημα, καθώς διαβάζετε παραμύθια.

14. Όταν σας δείχνει ένα αντικείμενο, μιλήστε του γι’ αυτό π.χ. «Α! κοιτάζεις το φωτάκι νυκτός, είναι πολύ όμορφο, έχει ωραία χρώματα και μας βοηθάει να βλέπουμε στο σκοτάδι».

Tip: Παρακινήστε και τον μπαμπά να κάνει το ίδιο! Έτσι το μικρό σας θα εκτίθεται νωρίς σε διαφορετικές φωνές και σε περισσότερα ερεθίσματα. Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτε πιο ευχάριστο από την επικοινωνία με ένα μωράκι.

* Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Άννα Παπαοικονόμου για την επιστημονική συνεργασία.

* Ευχαριστούμε την Chicco που εδώ και 60 χρόνια μας χαρίζει αξέχαστες στιγμές παιχνιδιού και επικοινωνίας με τα μωρά μας!