Skip to main content

12 λόγοι για να φωνάξετε μια μαία στο σπίτι

Γυρίσατε από το μαιευτήριο με το μωρό σας και είναι τόσα πράγματα που πρέπει να μάθετε για πρώτη φορά! Μια έμπειρη μαία που θα έρθει στο σπίτι σας μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλά θέματα, να σας καθοδηγήσει σωστά και να παράξει φροντίδα σε εσάς και το μωράκι σας.

Στα πλαίσια της συνεχούς φροντίδας και της εξασφάλισης ποιότητας στην καθημερινή ζωή των μαμάδων μετά το μαιευτήριο πραγματοποιούμε κατ’ οίκον επισκέψεις λοχείας.

Ζητήματα προς συζήτηση:

1. Συναισθήματα μετά τον τοκετό
Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τον τοκετό της και τη γέννηση του παιδιού της. Επικρατούν πολλά και διαφορετικά συναισθήματα και ίσως να μην είναι αυτά που περιμένατε ότι θα αισθάνεστε. Το βίωμα της γέννησης ενός παιδιού είναι δυνατό και συνάμα μοναδικό. Χαράζεται στη ψυχή κάθε γυναίκας και παίζει ρόλο στη μετέπειτα ζωή της ως μητέρα.

2. Έλεγχος λεχώνας
Ερχόμενοι σπίτι σας θα ελέγξουμε τη γενική σας υγεία, δηλαδή την αρτηριακή σας πίεση, τους σφυγμούς και τη θερμοκρασία. Τον τρόπο που η μήτρα σας επανέρχεται πίσω στη θέση της, την επούλωση των ραμμάτων σας, αν υπάρχουν ράμματα, κ.ά.

3. Διατροφή και ανάπαυση
Παρέχεται συμβουλευτική ως προς τη διατροφή και τον θηλασμό, τροφές και βότανα που βοηθούν, τι θα μπορούσατε να αποφύγετε και αν χρειάζεται, πηγές τροφίμων πλούσιες σε ασβέστιο κ.λπ. Η ανάπαυση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο ευ ζην μιας μαμάς αν συνυπολογίσουμε ότι ο νυχτερινός ύπνος διακόπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη σίτιση του παιδιού σας.

4. Ψυχολογική υποστήριξη
Πολλές μητέρες εφόσον γεννήσουν το παιδί τους ίσως να μην αισθάνονται χαρούμενες όπως προσδοκούσαν, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό μιας και οι ορμόνες σας ακόμα χορεύουν σε τρελούς ρυθμούς αντίθετα με τη διάθεσή σας. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή και ως baby blues, μια κατάσταση η οποία υποχωρεί μετά την πρώτη εβδομάδα. Αν δείτε πως τέτοιου είδους συναισθήματα επιμένουν, θα ήταν καλό να μιλήσετε σε κάποιον για το πως αισθάνεστε.

Απορίες/δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε στο σπίτι με θέματα που αφορούν το μωρό σας
Είμαστε κοντά σας για να σας υποστηρίξουμε και να σας βοηθήσουμε να βρείτε τη λύση που ταιριάζει σ’ εσάς και την οικογένειά σας.

5. Οδηγίες για τον θηλασμό
Δεν είναι λίγες οι μαμάδες οι οποίες φεύγουν από το μαιευτήριο με λανθασμένες συμβουλές περί θηλασμού ή συγκεχυμένη πληροφόρηση. Κάθε γυναίκα που επιθυμεί να θηλάσει μπορεί ν’ αντιμετωπίζει προβλήματα (μη σωστό πιάσιμο θηλής, πληγωμένες θηλές, συχνότητα θηλασμού, στάσεις κ.λπ.).

6. Φροντίδα νεογνού
Η φροντίδα του νεογνού εμπεριέχει το μπάνιο του, την περιποίηση του ομφαλού του, την αλλαγή πάνας, τι μπορώ να χρησιμοποιήσω στο δέρμα του για ενυδάτωση, τυχόν ερεθισμούς, νινίδα κ.λπ. Καθώς επίσης πληροφορίες σχετικά με την ένδυση ενός μωρού με βάση τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

7. Κλάμα, τι μπορεί να φταίει;
Τα μωρά κλαίνε για διάφορους λόγους, αντανακλώντας τις γενικές φυσικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. Κλαίνε όταν πεινάνε, όταν είναι άβολα, όταν κρυώνουν κ.λπ. για να επικοινωνήσουν τις φυσικές τους ανάγκες. Κλαίνε όταν θέλουν να εκφράσουν το συναίσθημά τους. Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψιν τη συναισθηματική ανάπτυξη κάθε μωρού όπως αντίστοιχα κάνουμε με τη σωματική ανάπτυξη.

8. Συμβουλευτική για τον ύπνο – συγκοίμηση
Πολλές μητέρες προβληματίζονται με το θέμα του ύπνου. Πού πρέπει να κοιμάται ένα μωρό και ως πότε; Υπάρχει όριο; Ποια τα οφέλη της συγκοίμησης (co-sleeping); Πόσο η υγιεινή των γονέων επηρεάζει ένα βρέφος που κοιμάται μαζί τους στον ίδιο χώρο;

9. Μεγαλύτερα αδερφάκια
Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν από νωρίς, δηλαδή από την περίοδο της εγκυμοσύνης, για τον ερχομό του μικρότερου παιδιού. Ο λόγος είναι απλός, η συζήτηση μπορεί να βοηθήσει στην μετέπειτα προσαρμογή. Αν η προσαρμογή εξελιχθεί σε αντιπαλότητα, θα πρέπει με συγκεκριμένους τρόπους να μειώσετε την αντιπαλότητα. Η δική σας συμπεριφορά θα παίξει σημαντικό ρόλο στις ισορροπίες που θα προκύψουν.

10. Συγγενείς και φίλοι
Οι επισκέψεις συγγενών και φίλων στο σπίτι και η διάρκεια της επίσκεψης προβληματίζουν τα ζευγάρια όπως και η θέσπιση κάποιων ορίων. Στο βωμό τού να μη στενοχωρήσουμε κάποιον, ερχόμαστε σε δύσκολη θέση εμείς οι ίδιοι. Πώς μπορώ να διαχειριστώ τέτοιου είδους καταστάσεις;

11. Ο ρόλος του συντρόφου
Κάθε σύντροφος οφείλει να είναι ενημερωμένος, υπομονετικός και υποστηρικτικός, ιδιαίτερα όταν η συντροφός του βρίσκεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Οι σύντροφοι είναι καλό να βρίσκονται παρόντες στην κατ’ οίκον επίσκεψη λοχείας για να μπορέσουν να βοηθήσουν σε πρακτικά πράγματα, όπως είναι η φροντίδα του νεογνού, αλλά και να ενημερωθούν για αυτή τη τόσο μεταβατική φάση που βιώνουν ως οικογένεια.

Και:

12. Βοήθεια στην οργάνωση του χώρου σας (αν μας το ζητήσετε)
Το σπίτι σας θα πρέπει να είναι πρακτικό για εσάς και να σας προσφέρει την οργάνωση που χρειάζεστε στην καθημερινότητά σας.

Η διάρκεια της επίσκεψης είναι 3 ώρες.