
Και εκεί που το τεστ έχει βγει θετικό και δεν μπορείς να κρύψεις τη χαρά σου, ξεκινάνε οι πρωινές ναυτίες. Τι κάνουμε τώρα;
Η αλήθεια είναι πως, αν και πρόκειται για μια κατάσταση άβολη για την έγκυο, ωστόσο υπάρχουν τρόποι, αν όχι να την εξαλείψετε, τουλάχιστον να μειώσετε την έντασή της.
1. Ξεκουραστείτε αρκετά:
- Θα πρέπει να διασφαλίσετε έναν καλής ποιότητας βραδινό ύπνο. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τη σωστή στάση, προμηθευτείτε τα ειδικά μαξιλαράκια για εγκύους που υποστηρίζουν την πλάτη ή την κοιλιά. Μερικές φορές σύντομοι ημερήσιοι ύπνοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
- Αποφύγετε την κίνηση αμέσως μετά το φαγητό.
2. Σηκωθείτε αργά και προσεκτικά από το κρεβάτι:
Μη σηκώνεστε απότομα. Κάντε αργές και ήρεμες κινήσεις.
3. Αποφύγετε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών:
Πείτε όχι στα λιπαρά και στα πικάντικα φαγητά.
4. Προτιμήστε μικρές μερίδες φαγητού:
Είναι σημαντικό να διατηρείτε το στομάχι σας γεμάτο, γι αυτό προτιμήστε συχνά και μικρά γεύματα.
5. Να είστε δραστήριες:
Έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο ενεργητικές είστε, τόσο περισσότερο μειώνονται τα συμπτώματα της ναυτίας.
6. Πίνετε αρκετά υγρά:
Αν δυσκολεύστε να πιείτε πολύ νερό, γιατί αισθάνεσθε ότι η ναυτία επιδεινώνεται, μπορείτε να ετοιμάσετε παγάκια χυμών σαν εναλλακτική μέθοδο ενυδάτωσης. Το ginger έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην πρωινή ναυτία.
7. Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο:
Τα συμπτώματα της ναυτίας επιδεινώνονται όταν επικεντρωνόμαστε σ’ αυτά. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε με όποιο τρόπο εσείς προτιμάτε, π.χ. διαβάζοντας ένα βιβλίο.
8. Φορέστε άνετα ρούχα:
Τα στενά και περιοριστικά ρούχα επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας. Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι γυναίκες που άλλαξαν τον τρόπο που ντύνονται, περιόρισαν σημαντικά τα συμπτώματα.
9. Μυρίστε φρέσκα αρωματικά:
Η πρωινή ναυτία είναι στενά συνδεδεμένη με την όσφρηση. Ορισμένες οσμές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και άλλες να τα μειώσουν. Μυρίστε φρέσκο βασιλικό ή δενδρολίβανο. Κάπου στη φύση υπάρχει το κατάλληλο αντίδοτο για σας.
10. Ζητήστε ιατρική βοήθεια:
Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση. Η υπερέμεσις παρατηρείται σε 1 ανά 300 εγκυμοσύνες και απαιτεί ιατρική φροντίδα.
Και η καλύτερη συμβουλή:
11. Μη χάνετε την υπομονή σας! Μετά την 20η εβδομάδα κατά κανόνα τα συμπτώματα υποχωρούν και μπορείτε να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας!