Skip to main content

10 Xmas tips για τις μαμάδες εφήβων

Ο πιο γιορταστικός μήνας του χρόνου έχει μπει και μαζί του μπήκατε και εσείς σε χριστουγεννιάτικη διάθεση! Τι γίνεται όμως στο σπίτι όταν το παιδί δεν είναι πια μικρό, αλλά διανύει την εφηβεία;

Η εφηβεία είναι μια περίοδος μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή γεμάτη αναταράξεις και συναισθηματικές μεταπτώσεις γι’αυτό το λόγο οι αντιδράσεις του έφηβου παιδιού σας είναι αναπάντεχες και η επικοινωνία δυσκολεύει.

Μερικά απλά βήματα για την αντιμετώπιση του εφήβου κατά τη διάρκεια των γιορτών όπου αυξάνεται η συναισθηματική φόρτιση και το αίσθημα της μοναξιάς είναι απαραίτητα για κάθε γονιό, ώστε να κυλήσουν πιο ομαλά οι εορταστικές μέρες.

1. Αρχικά, ως γονείς σημαντικό είναι να παρουσιάσετε τα Χριστούγεννα ως μια γιορτή αγάπης και προσφοράς ώστε να αποφύγει ο έφηβος το συναισθηματικό κενό που δημιουργεί ο υλικός και εμπορικός χαρακτήρας αυτών των ημερών.

2. Επόμενο βήμα είναι η παρότρυνση του εφήβου για συμμετοχή του στον στολισμό του σπιτιού. Συζητήστε μαζί του για το πώς θα ήθελε να στολίσετε φέτος, επιτρέψτε του να φέρει έναν φίλο στο σπίτι να σας βοηθήσει με το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Στους έφηβους αρέσει να μοιράζονται πράγματα με συνομήλικους διότι αποζητούν την αποδοχή τους και αρκετές φορές προτιμούν την παρέα αυτή από ότι τη δική σας. Μην είστε ιδιαίτερα φορτικοί και αποχωρίστε διακριτικά από το δωμάτιο ώστε να συνεχίσουν τον στολισμό μόνοι τους.

3. Ρωτήστε τον/την για το δώρο που θα ήθελε. Ένα δώρο είναι αρκετό. Αυτό θα δείξει στον έφηβο πόσο σημαντική είναι η χειρονομία και το βάρος θα πέσει στο ποιος μας χαρίζει κάτι και όχι πόσα δώρα πήραμε φέτος. Θυμηθείτε, αν αγοράσετε όλα όσα ζητά ο έφηβος και ικανοποιώντας κάθε απαίτηση του, το μόνο που θα επιτύχετε είναι να γίνει ακόμα πιο απαιτητικός, ξέροντας πως δεν θα πάρει το όχι ως απάντηση.

Εάν ζητάει επίμονα ως δώρο κάτι ακριβό, είναι προτιμότερο να του πείτε την αλήθεια και όχι δικαιολογίες της στιγμής που δεν ισχύουν. Η εμπιστοσύνη μεταξύ γονιού και εφήβου είναι σημαντική. Πρέπει να γνωρίζει ότι πάντα αυτό που λέει η μαμά και ο μπαμπάς είναι η αλήθεια έστω κι αν καμιά φορά μας προβληματίζει και ίσως μας στενοχωρεί.

4. Ενθαρρύνετε τον έφηβο να πάρει τηλέφωνο τη γιαγιά και τον παππού και να κανονίσετε μια επίσκεψη ώστε να τους δείτε από κοντά. Η αγάπη που λαμβάνουμε από τους γονείς των γονιών μας πάντα μας κάνει να αισθανόμαστε σημαντικοί και πολύτιμοι και αυτό είναι ένα αναντικατάστατο συναίσθημα.

5. Αν λείπετε αρκετές ώρες από το σπίτι, μην προσπαθείτε να καλύψετε την απουσία σας δίνοντας χρήματα ή αλλά υλικά αγαθά. Εκμεταλλευτείτε τον λίγο χρόνο που θα περάσετε μαζί του κάνοντας κάτι ουσιαστικό. Επιλέξτε μια παράσταση, μια συναυλία ή μια έξοδο στο κινηματογράφο και συζητήστε με το παιδί σας για ό,τι το απασχολεί.

6. Αφήστε στην άκρη τις ανασφάλειές σας και επικεντρωθείτε στο τι βιώνει το παιδί. Η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή συνοδεύεται με επιπλέον ευθύνες αλλά πολύ σημαντικές σωματικές αλλαγές. Μιλήστε για όλα αυτά χωρίς ντροπή και με φιλικό ύφος, όχι διδακτικό.

Να θυμάστε: Οι γιορτινές μέρες που θα έρθουν είναι μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας! Το πιο πολύτιμο δώρο είναι η αγκαλιά και ο χρόνος που θα τους αφιερώσουμε ακούγοντας τι έχουν να μας πουν.